Най - вълнуващия въпрос зимно време.
geox - напреднал
Привет,
От 1-2 години си мисля да отоплявам етаж от къща със слънчеви колектори (около 55 квадрата). Консултирах се с един "маСтор" и той ми каза, че не е невъзможно да се постигне с по голям брои колектори и само 1-2 седмици през зимата ще се налага да ползвам и алтернативно отопление на ток.
Моля за вашето мнение и опит, аз си мисля че при наличие на евтини колектори (а такива вече има), помпа, тръби, стаен термостат, буферен съд и малко въображение всичко се подтига....Мисля си за затворена система...

п.с.Не открих подобна тема, затова пускам тази... :roll:
vanko68 - специалист
Ако направиш проста сметка колко бр солари( и не само те ) ще ти трябват и след колко по 20 г ще ги избиеш,и ще се откажеш...Само си задай въпроса как така никой не се е сетил досега да се топли на аванта....
Ето една много силно развита тема :
http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?t=55
Последна промяна от vanko68 на чет мар 25, 2010 9:02 pm, променено общо 1 път.
geox - напреднал
vanko68 написа:
Ако направиш проста сметка колко бр солари( и не само те ) ще ти трябват и след колко по 20 г ще ги избиеш,и ще се откажеш...Само си задай въпроса как така никой не се е сетил досега да се топли на аванта....
Аз ако можех да си я направя тази сметка, нямаше да пускам темата... :-D
Общо взето не се стремя към "безплатна" енергия или аванта, но пък има плоски слънчеви колектори турски за под 200лв парчето... :roll: , с алуминиева кутия, 1.8 кв/м всеки...

p.s.Не знам защо си мислих, че са 0.3 кв/м... :!:
Последна промяна от geox на пет мар 26, 2010 12:16 am, променено общо 2 пъти.
romanpm - майстор
Системата няма дори да успее да работи за себе си в определени моменти и накои участъци ще замръзнат си мисля аз и то се случва рядко , но ... :? с алуминиева кутия, 0.3 кв/м всеки... т.е. 30Х100 см :lol:
Последна промяна от romanpm на чет мар 25, 2010 9:16 pm, променено общо 2 пъти.
vanko68 - специалист
Не стават за зимата...Виж линка в горния пост
и нещо си в грешка - 0,3 м2 за 200 лв???
Романе,и ти си в грешка - 30 х 100 е....
geox - напреднал
vanko68 написа:
Не стават за зимата...Виж линка в горния пост
и нещо си в грешка - 0,3 м2 за 200 лв???
Романе,и ти си в грешка - 30 х 100 е....
Много интересен линк :prost:
Не знам, аз си мислих че ако наблъскам 10 колектора плоски на гаража ще стане нещо, но пък аз кво разбирам...
romanpm - майстор
:afraid: Грешката е моя , все пак се насочи към проучване и анализ на голям период на слънчевата радиация за вашия регион и :prost:
torbalan - Дървен философ
geox - на мен ми е минавала аналогична идея през главата...
понеже образованието ми е енергетика - с малко сметки бързо се отказах :)
geox - напреднал
Аз не искам само да си чеша езика...Виждал съм подобна инсталация в Хасково. Отопляват около 49 кв.м (1 етаж от къща), като инсталацията им е затворен тип с 8 селективни колектора на Wolf...По техни думи само за около 10тина дни пускали климатиците...Нямам представа дали наистина има ефект и се отопляват или си е някакъв експеримент - не знам.Факт е, че са хвърлили доста пари и с каква цел и защо...Трябва да намина тези дни да се поинтересувам по-сериозно...

п.с.Щом не е масово в БГ знчи няма смисъл - в това поне съм сигурен... :lol:
vanko68 - специалист
То такава подобна инсталация има и собственика на Солар СТС в Габрово. "Къщичка" от 400-500 м2 се енергоснабдява, водоснабдява,топли и охлажда от солари,фотоволтаици,ветрогенератори и термопомпи вода/вода и земя/вода.Няма никакво вземане даване с Енерго,ВиК и тем подобни омразни на всекиму фирмички...Само не питай за инвестицията....Цифрата е с 6 нули...
Такова друго в БГ няма със сигурност.

Тема "Отопление на къща със слънчеви колектори?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: