Най - вълнуващия въпрос зимно време.
geox - напреднал
vanko68 написа:
То такава подобна инсталация има и собственика на Солар СТС в Габрово....
Е тази фирма за пръв път днес е чувам, а имам доста познати в отоплителния бизнес - познавам всички шефове на ЕРАТО АД, ХОЛДИНГ„ ПРОДУКТ, с изп. и търг. директор на РУВЕКС сме имали бизнес срещи, с БГ ТЕРМ съм водил преговори преди години, с гърка на ИНТЕРМЕТАЛ сме приятели.....да не изброявам още...Тези Солар от кога са играчи на пазара или не са станали още....
bycec - специалист
Е тази фирма за пръв път днес е чувам, а имам доста познати в отоплителния бизнес - познавам всички шефове на ЕРАТО АД, ХОЛДИНГ„ ПРОДУКТ, с изп. и търг. директор на РУВЕКС сме имали бизнес срещи, с БГ ТЕРМ съм водил преговори преди години, с гърка на ИНТЕРМЕТАЛ сме приятели.....да не изброявам още...Тези Солар от кога са играчи на пазара или не са станали още....[/quote]

Странна работа ! Защо някой с такива контакти (професионални) би потърсил мнение от любители ?
geox - напреднал
bycec написа:
Странна работа ! Защо някой с такива контакти (професионални) би потърсил мнение от любители ?
Е аз смятам. че има кадърни хора в този форум...Пък и така е по-интересно за мен...Ако съм решил да го правя знам към кой и кога да се обърна...Учудих се, че не съм чувал тази фирма, защото в България големите играчи в отоплението са ми ясни, познавам ги, знам им базите, знам на повечето плановете, знам им дистрибуторите, знам какво показват по панаирите Пловдив, Букурещ, Истанбул, Милано...Пък тази фирма днес 2-3 пъти я чувам....за сефте дет се вика...
vanko68 - специалист
Отговора е ясен и идва от само себе си - Солар СТС не е в областта на отоплението,където ти се ровиш,а в соларните инсталации,и по-точно във фотоволтаиците. Просто темата за отопление със слънчеви колектори във форума им е яко чепкана.Нито Ерато,нито Рувекс ,още по-малко Интерметал са имена в соларните исталации. Това,че продават некви соларни продукти,изобщо не ги прави лидери,за да ги споменаваш като такива....
filmatoplo - майстор
Дави кажа ли че почти няма лидери в тоя бранш - отопление със слънчеви панели , търговци да има. :wink: Много фирми какво ли не рекламират но като отида се разочаровам :wink: дори и на Пловдивския панаир. Правени са опити но това отопление си остава алтернатива - като се сметне цената на съоражението и инвестицията излиза че 1 киловат час енергия ти струва колкото -ток,въглища,газ. :wink: Добре дай 40 000 за система па после си направи разбивка в годините по колко се пада .
geox - напреднал
vanko68 написа:
Отговора е ясен и идва от само себе си - Солар СТС не е в областта на отоплението,където ти се ровиш,а в соларните инсталации,и по-точно във фотоволтаиците. Просто темата за отопление със слънчеви колектори във форума им е яко чепкана.Нито Ерато,нито Рувекс ,още по-малко Интерметал са имена в соларните исталации. Това,че продават некви соларни продукти,изобщо не ги прави лидери,за да ги споменаваш като такива....
Е ти пък кво каза сега....Това са най-големите фирми за отопление в България - е добре, не продават фотоволтаици, но този пазар все още е пренебрежително малък в БГ...
Тани - модератор
geox написа:
Привет,
От 1-2 години си мисля да отоплявам етаж от къща със слънчеви колектори (около 55 квадрата). Консултирах се с един "маСтор" и той ми каза, че не е невъзможно да се постигне с по голям брои колектори и само 1-2 седмици през зимата ще се налага да ползвам и алтернативно отопление на ток.
Моля за вашето мнение и опит, аз си мисля че при наличие на евтини колектори (а такива вече има), помпа, тръби, стаен термостат, буферен съд и малко въображение всичко се подтига....Мисля си за затворена система...

п.с.Не открих подобна тема, затова пускам тази... :roll:
Не е невъзможно, но колекторите и отоплителната система са само върха на айсберга. Те са само част от общата система на нискоенергийна къща. А за да си заслужава инвестициите , то трябва да се наблегне повече на изолацията на къщата.
filmatoplo - майстор
В БГ фотоволтаиците неса това което трябва да бъдат , зад тях сега стоят други цели и интереси. :wink: малцина ще изкярят и много ще се набутат но това е др тема.
AntonBM - специалист
Не е невъзможно да се отоплява къща със слънчеви колектори. В цитираният по-горе форум една от схемите за отопление е моя. По нея са изпълнени 3 къщи, като средната стойност на инсталациите е към 35000 лв., като в тази сума слънчевата инсталация и буферният съд са не повече от 8000 лв. Проблема е, че само на слънчевата инсталация не може да се разчита! Трябва за къщата да се предвиди и алтернативно отопление. Това не означава, че алтернативното отопление трябва да струва 35000-8000=27000 лв. Просто собствениците на тези къщи искаха най-доброто и за това излезе толкова скъпо. Става въпрос за централни климатични инсталации, като отоплението със слънце стига за не повече от 3-4 часа на ден в студените зимни месеци. Може да се направи и инсталация, която да може да отоплява по-дълго, но вече е много скъпо! Буферният съд трябва да е много голям – слънчевото поле също и т.н. Схема на целогодишно отопление съм виждал в линк от онзи форум – мисля, че беше в Канада (скъпа работа).
Не е правилно да се смятат 35000 лв. инвестиция и да се търси време за възстановяване на всички тези средства... По-правилно е да се гледа само разликата между нормалния брой слънчеви колектори кото би си монтирал, ако не се прави отопление на къщата, а само на бойлер и цената на допълнителният брой слънчеви колектори и буфера. Тя е не повече от 5000 лв., а спестената енергия за тези инсталации беше някъде към 900 лв./година отнесено към отопление на ток. Ако се сравнява с отоплението на геотермална термо-помпа, каквато къщите имаха наистина възвращаемостта не е добра! Всичко което се изплаща за повече от 5 години не си заслужава, освен ако нямаш пари за харчене в повече, от колкото ти трябват...
Тани - модератор
Съгласен съм със всичко , което си написал , само с това все още не знам дали ще се съглася , защото не съм чул аргументите ти.

AntonBM написа:
Всичко което се изплаща за повече от 5 години не си заслужава, освен ако нямаш пари за харчене в повече, от колкото ти трябват...
Според мен всичко над 10-15 години не си заслужава от икономическа гледна точка , но може би пропускам нещо и ми с иска да чуя твоята гледна точка?

Тема "Отопление на къща със слънчеви колектори?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: