• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 18
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
Kabel96, възвратната клапа в моята схема има друга функция. Клапите на главната помпа не вършат нейната работа. Те дори не са необходими, ако помпата на басейна е само една – ако са две (работна и резервна) са задължителни. Функцията на възвратната клапа е:
1. Запазва дебита на водата през дюзата, когато работи главната помпа. Ако на нейно място има ЕЛ-клапан и той затвори, когато работи главната помпа – дебита в този клон ще падне, защото се дроселира в топлообменника.
2. Осигурява правилна циркулация, когато главната помпа не работи, а помпа 2 работи. Ако я няма водата няма да стигне до дюзата, а ще се върти на късо само през топлообменика.
Става и по описания от теб начин, но ЕЛ-клапана е с по-голям хидравличен пад, по-скъп е и зависи от захранване. По моят начин е по-просто и дурако-устойчиво.
Главната помпа наистина няма нужда да работи непрекъснато, но е задължително да работи, ако има хора в басейна.
П.П. Filmatoplo, по грешка съм смятал по-горе не за 10 кв.м. колектори, а за 10 колектора (по 2 квадрата). За това съм ти дал доста мощни помпи – може да минеш и с един модел по-малки при тази квадратура. Сори – не се бях зачел добре в това което си писал...
filmatoplo - майстор
Благодаря и на двама ви :)
kabel96 - специалист
AntonBM
Да съм казал някъде че е неправилно възвратния ти клапан.По принцип на всички разклонения след филтъра има кранове с които се изравнява дебита в клоновете заради различната дължина на тръбите.С колектори 2,15 входяща вода 22 градуса изходяща около 46 в някои дни към 3 след обят стига 54.След обяд ще ти сметна времето за затопляне колко киловата е панела ти средно.
filmatoplo - майстор
Точните киловати не ги помня за тоя вид панели на табелката им пишеше , смятам 3 киловата имат .Сега ще вляза в Висман.де да търся .Тази температура 46-54 е температурата в панела горе-тази идваща от басейна 22 гр а получената след топлообмена която се влива в басейна колко е . 30-35 или :? Какъв топлообменник да сложа -пастинчат или от кръглите за басейни.При положение че топлообменника с помпа 2 е на байпас -спада на налягане в тоя клон не е от значение .
AntonBM - специалист
Filmatoplo, няма да сгрешиш ако смяташ максималната мощност на плоските по 700W на кв.м. (те при идеални условия хващат към 75% от 950W/m².) 3 kWh е доста пресилена мощност за плосък колектор. Няма опасност да прегрее детският басейн! Главната помпа върти доста по-големи дебити от този на помпа 2. Когато тя работи, почти няма да се усеща, че водата, която се подава е по-топла от тази на басейна – разликата няма да е повече от 2 градуса. Ще се усеща само когато е спряла, тогава разликата може да достигне 10 и повече градуса, но когато има хора в басейна, главната задължително работи. Освен това водата от детския басейн се смесва с останалата вода – когато работи само помпа 2 това става по-бавно, но пак става. Единственият начин да се прегрее детският басейн е да не се включва главната помпа цял ден, да е много топло и преливането на детският басейн да е направено така, че да не преминава през обема на големият басейн.
П.П. към басейна няма ли да има нещо като ждакузи или водопад? Ако има става да подаваш топлата вода през него. Тогава няма детският да е толкова топъл, но той пак ще е по-топъл от големия, ако се огрява от слънце... Друг вариант е да топлиш и 2-те – басейна и джакузито. Слагаш малко тройници и става...
filmatoplo - майстор
Тия панели Висмана са луди - видят ли слънце ще се пукнат :wink: Голямата система със 15 броя работи 80 градуса сваля долу в серпентините 70 гр връща пак обратно в панелите а бойлерите 6 по 500 литра са над 60 гр .Това при нормална работа .Миналото лято монтирах 6 броя панели и бойлери 2 по 500 литра - отивам на втория ден кво да гледам водата отива на 90 градуса , от батериите излиза само пара . :wink: Силни са пущините - може да неса масово купувани заради цената 1600 лева бройката но мен ме устройват заради намалената бройка на покрива.1000 литра вода ги топля обикновено със 10 панела на Сънсистем с площ 2,15 за 1 панел , а с висманите 5 броя стигат .Имат добър топлообмен със селективната медна ламарина по която е навита 20 тина метра медна тръбичка фи-6 .Висмана и Волфа са почти подобни .За басейна -сега заливат подложния бетон, утре почва кофража на пода и стените .До дни ще се разберем с майсторите които ще подвързват гл помпа с филтъра и скимерите какво ще ми оставят като изводи и връски да мога аз да се свържа със слънцето .Към вторник ще пускам медните щрангове за слънчевата от покрива до мазето -помпеното.Относно щранга с какво фи , аз имам нещо напредвид но да не ви подведа.
filmatoplo - майстор
Антоне топлообменника Геа къде да го видя :? Кой го продава .
AntonBM - специалист
Имам софтуер за избор на съоръжения на тази фирма. Вкарваш данните и той ти вади модел, които ти върши работа. Аз не се занимавам с изпълнение и не съм ходил по магазините в Бургас, за да видя кой ги продава... GEA са доста разпространени топлообменници и мисля, че ги има в голяма част от магазините, които продават такива неща, но може и да съм в грешка... На теб ти върши работа всеки пластинчат топлообменник, за който му дават мощност 60kW при 90/70-60/80°С – това са мисля, че едни от най-малките. Все пак ако вземеш малко по-мощен, няма да сгрешиш, защото той ще има по-малък пад на налягане (хидро-загуби) и ще намали температурата на слънчевите колектори – т.е. ще отидеш на по-висок КПД при тях. С тръбните топлообменници за басейн също няма да сгрешиш! Те са с много малък пад на налягане и с излишно голяма мощност.
Тани - модератор
А колко струва единия и другия вид съвсем на грубо. Не ме интересува точната цена , а по-скоро за обща култура.
LazarGanev - "Велик майстор"
Пластинчат с такива параметри ще е няколкостотин лева, не знам за тръбния.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 18

Тема "Отопление на басейн" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: