Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
За колко време ще искаш да си възстановиш вложените средства си е твоя работа, но техниката се развива много бързо. Спомни си преди 5 години какъв беше средният COP на климатиците и ефективност на слънчевите колектори и какви са сега. При сегашните лихви в банките, ако вложиш една сума от примерно 100 лв. след някъде към 8-10 години тя ще се е удвоила. За това не смятам, че 15 години е добра възващаемост – 10 по-бива, но добра е под 5.
Тани - модератор
AntonBM написа:
За колко време ще искаш да си възстановиш вложените средства си е твоя работа, но техниката се развива много бързо. Спомни си преди 5 години какъв беше средният COP на климатиците и ефективност на слънчевите колектори и какви са сега. При сегашните лихви в банките, ако вложиш една сума от примерно 100 лв. след някъде към 8-10 години тя ще се е удвоила. За това не смятам, че 15 години е добра възващаемост – 10 по-бива, но добра е под 5.
Значи все пак мислим еднакво . Смятаме по една и съща формула , само , че твоята не е пълна. Забравил си да извадиш от лихвата сметката за тока :) . Моята формула е по-проста -

АКО ПРИ ВЛАГАНЕ НА ОПРЕДЕЛЕНА СУМА В ТЕХНИКА ПЕСТИШ НА МЕСЕЦ ПОВЕЧЕ , ОТКОЛКОТО ЩЕ Е ЛИХВАТА АКО ГИ ВЛОЖИШ В БАНКА , ЗНАЧИ СИ ЗАСЛУЖАВА!

При очакваните покачвания на цените на енергоносителите и падане на лихвите , с течение на времето положението ще става в полза на слънчевата система , отколкото в банките. Да не говорим за инфлацията и сигурността на доходите. Предпочитам сега ако ги имам парите да ги вложа и да знам че съм осигурил бъдещето си - няма да имам разходи и по-лесно ще мога да посрещам всякакви кризи! А иначе ако и когато е възможно по-бърза възвращаемост дори с влагането на повече средства в началото няма как да не съм съгласен!
AntonBM - специалист
Тани, съгласен съм с твоята формулировка. По-горе аз съм дал един срок (5 години), който по много опростен начин представя нещата. В действителност когато правя оценка за икономически ефект от някоя енрго-спестяваща мярка ползвам софтуер „ENSI “Финансови изчисления”. В него се вкарва основният лихвен процент и се описва мярката – спестена енергия и цена на енергоносителя. Софтуера отговаря с резултати, дали си заслужава и каква е реалната възвръщаемост. Формулите са малко по-сложни от твоята и моята, но принципно и двамата сме прави.
Ако те интересува пусни една поща и ще ти изпратя инсталационният файл – програмата е безплатна. Пусни в гугъла „ENSI “Финансови изчисления” и ще видиш по-подробно за какво става въпрос.
Тани - модератор
Разбира се че искам да ми пратиш програмата! Пощата ми е n_sam@abv.bg то всъщност я има в профила ми де!

Въпроса е как да изчисля колко енергия ще спестя :? Че то не винаги теорията и практиката се припокриват , а пък и с рекламна цел повечето производители/търговци манипулират данните както им е изгодно!
AntonBM - специалист
Да – в тези сметки е ключа на палатката...
Това за теория-практика и манипулация на данните от търговците – пак е вярно!
Виж си пощата.
vanko68 - специалист
Aнтон,ако не те затруднява ,пусни я тая програмка и в моята поща.Има я в профила ми.Ще съм ти благодарен....
geox - напреднал
vanko68 написа:
Aнтон,ако не те затруднява ,пусни я тая програмка и в моята поща.Има я в профила ми.Ще съм ти благодарен....
Само аз ли я нямам тази програмка (atanas_gadjev@abv.bg)... :?
vanko68 - специалист
AntonBM- Благодаря ти. На пръв поглед програмката е просто супер... :prost:
filmatoplo - майстор
Ако отговора на задачата се разминава със реалността -какво правиме . :wink: тоест правите.
infomar
За съжаление в сайта от където може да се вземе програмата пише:
'This page is under reconstruction."

Покорно моля, ако може да ми я пратите (infomar@bginfo.net)

Тема "Отопление на къща със слънчеви колектори?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: