Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Здравейте,
Ето наред съм и аз с нови бани/WC - голяма и малка.
Но като направя едната /голямата/ със сигурност ще съм в час и за малката. :lol:

Имам няколко въпроса, които са сбор от всичките изчетени теми тук и естествено като една жена тотално се обърках вече и ми е голяма каша.

Предават ми апартамента на шпакловка и замазка. В банята има комин за тръбите от итонг и сложени два сифона - в центъра и там където ще ми е душ-коритото. Сложени и замазани са ВиК тръбите и мръсен канал на WC.
- С кое се започва в една такава баня - от поставянето на врата, от плочките или от окаченият таван?
- Вратата каква трябва да е - AL или PVC? Имам оферта за AL врата с венге фолио и огледало само от вътрешната страна за 500 лв. Кое е по-добро - AL или PVC? От четенето в 3 форума оставам с впечатлението, че PVC е влагоустойчиво и по-добро, но и по-скъпо. Кое е вярното? AL заслужава ли си парите и могат ли да ми я направят с цвят венге? С какво покритие - боядисване или фолио е по-добре? Давам max цена -до 400 лв. Адреси на фирми?
- За приложеният чертеж с размери майсторът, който ще ми поставя теракот ми разправя за max размер на плочките 25х25 см. Да, ама всички магазини обиколих в Сф /без тези по Сливница, Сточна гара/ и най-харесваните от мен са все с размери 30х30 и 33х33 см. /в Декор център на бул.Европа/. Гледах италиански, испански, турски и всички са големи размери. Галски ме прати в магазините на Симеоновско, бях в Сико, Никмар, Булгрес, Сигно, Витра. В Бой мар ми хареса модел http://www.siko-s.com/product.php?sr=1&r=6&r1=&p=280 най-тъмно кафяво /няма го показан/ и вече честно казано не помня къде. Извода ми е, че българските са отврат с тези меланж цветове и хиляди краски /освен на линка/. Търся някакви пастелни цветове в бежаво-кафявата гама. Може ли баня 4 кв.м да се направят с по-големи плочки 30х30 см? От какво зависи и какви трябва да са фугите - 2 или 3 мм? Искам после фугите да се минат със силикон Ceresit...Абе проблема е може ли да се направи хубав наклон с големи плочки и всички ли вече имат големи бани в панелките и новото строителство, че предлаганата хубава и добре изглеждаща стока е все от сорта 30х30 и къде е проблема?
- Какво е необходимо за окачен таван и какъв майстор може да ми го спретне и кой е най-добрият материал за това? Става дума да поставя 4 лунички.
Кои плочки са добри и заслужава ли си да дам парите? Мисля да купя от Декор център първоначално харесаните и да намеря майстор или да се простя с мечтата ми, че някой ще направи такава баня на 4 кв.м?
За поддушовото корито и кабина /стъкло/ мисля в Равак или Коло /с крачета/.
Съвети, идеи и коментари приемам всякакви...
Поздрави,
Нем

Изображение
bisplus - специалист
Разгледай тази тема......http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=2212
а после и останалите подобни...използвай търсачката и ако нещо не ти стана ясно питай! :)
Emerald - модератор
Мога ли да попитам...Галски ли те насочи към избор на ПВЦ или алуминиева врата? :shock: Да бъде така добра и да дойде да го каже тук!

Този кич съм срещала само в български апартаменти и ми е много чудно кой ...въведе модата за тази "отврат"! :|

Големите плочки са модна тенденция напоследък и тенденцията е към все по-големи плоскости. За малко помещение те са по-удачни, т.к. не се раздробява визуално пространството. Големите плочки не бива да те притесняват- по-скоро обратното.
От какво зависи и какви трябва да са фугите - 2 или 3 мм?
Зависи изключително от търсения ефект. Понякога се съобразяват със слягането на нови сгради и от там търсят по-широки фуги, но принципно, става повече въпрос за дизайн. Големите плочки вървят с минимални фуги.
Абе проблема е може ли да се направи хубав наклон с големи плочки
За какъв наклон става въпрос? До колкото разбирам си се спряла на готова душ-кабина. Няма да се повтарям, че не ги харесвам и че за малка баня са още по-неподходящи, но ти си знаеш...Никакъв наклон извън душ-кабината не е нужен.
Какво е необходимо за окачен таван и какъв майстор може да ми го спретне и кой е най-добрият материал за това? Става дума да поставя 4 лунички.
Все едно да се попита какъв цвят е най-добър. Всеки материал е добър за съответния дизайн и приложен адекватно. По схемата на банята ти не се разбира какъв е замисъла и дизайна и.
Галски ме светна за врати с яхтен лак, а не за ПВЦ или АЛ. Тя ми посочи магазините за плочки. За което съм й страшно благодарна, че попаднах на нея и ме съветва.
Душ кабината няма да е затворена - а корито и параван. Имам и малко дете, си искам наклона и това е. :)
Изчетох всички теми не само в този форум, благодаря. Вече съм по-наясно и с поставянето на душ кабина и окачен таван. А ориентировъчно цените ги видях в сайта на SHL. ;) За което му правя евала и ако е свободен ще го наема. Разлика в цената от 3 лв. /15-18/ за лепене на плочки не ме притеснява, искам да е качествено в крайна сметка.
velsi - Почетен майстор
Хайде нека и аз се изкажа за вратата. Забелязал съм, че доста хора не правят особена разлика между алуминий и ПВЦ, макар че разликата е огромна и очевидна. За твоя случай най-подходяща е врата от алуминий. Вече според цената тя може да бъде боядисана в желания цвят (по-евтино) или от оригинално фолиран материал, имитиращ дърво (по-скъпо). Пълнежа на вратата може да бъде най-различен: огледала или орнаментни стъкла (и комбинация от двете), пластмасов или алуминиев хънтър, пдч плоскост... От избора на пълнеж до известна степен зависи и крайната цена. ПВЦ врата не е подходяща за баня, защото е масивна, тежка, със скъпи механизми и многоточково затваряне, което не е необходимо за баня.
Time2Burn - специалист
Е аз бих предложил - АЛ врата с огледалце, плочки - по - големшки (отварят банята, особено ако са наредени по дължина) Да се иззида коритце, а не да слагаш онези акрилни боклуци и да си сложиш кабина - каквато решиш. Препоръчвам испански плочки и никога български. Тавана можеш да направиш от противовлажен гипскартон - боядисваш със латекс за влажни помещения на Боро. Мецду плочките и тавана оставяш разстояние от около 10 см, което също шпакловаш и боядисваш. Става красиво като приказка...4те лунички са стандартни - на 12 волта. хубав наклон може да се направи и с големи плочки. Не препоръчвам плочите да се редят с разделителна фуга.
Теди - специалист
На един от обектите ми монтираха тип "сандвич" дърво масив отвън и алумин. огледало от вътре. Вратите бяхя супер, но и цената също мисля 800лв бяха.
Emerald - модератор
Теди написа:
На един от обектите ми монтираха тип "сандвич" дърво масив отвън и алумин. огледало от вътре. Вратите бяхя супер, но и цената също мисля 800лв бяха.
Можеш ли да ми обясниш за какво е нужен този алуминий отвътре и въобще алуминия за какво е в една интериорна врата?
Бойлер Stiebel Eltron

Заслужават ли си парите?
Като Ви чета за Tesy, Eldom и Diplomat и ми настръхват косите!
Търся един 80 литров вертикален и един по-малък за мивката в кухнята /с монтаж в малката WC/ - хоризонтален.
Теди - специалист
Emerald написа:
Теди написа:
Можеш ли да ми обясниш за какво е нужен този алуминий отвътре и въобще алуминия за какво е в една интериорна врата?
Имам предвид на баните вратите. Когато всички други врати са масив не върви мокрите помещения да са видимо различни.

Тема "Банята - откъде да започнем?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: