Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MamaMy - майстор
:? Електротехниката явно доста се е изменила през годините от когато съм я учил. Нас ни учеха, че при променливо-токова верига електроните се движат само по повърхността на проводника и за това се използват многожилни проводници за по-голяма външна повърхност. От където следва, че многожилен проводник трябва да издържа на по-голям ток от едножилния при еднакво сумарно сечение. Не случайно на далекопроводите сърцевината е стоманена. Така или иначе тя е само носеща и по нея не тече ток. Най-икономично било тока да тече по тръба. :shock:
torbalan - Дървен философ
електротехниката е същата, вярвай ми... спомените не са ти много ясни :)

това за тока и повърхността е вярно, но при високи честоти (стотици килохерци, мегахерци и т.н.)
при 50 херца не е баш така :)))

а по тръба най-икономично е да тече вода (евентуално ракия)

на далекопроводите сърцевината е стоманена, защото носи тежестта на целия кабел...
moimoimoi - майстор
ако тока тече само по повърхноста на проводника, янякой да пипне сърцевината на проводника и да видим дали ще го прасне тока :lol:
solo5 - майстор
torbalan написа:
а по тръба най-икономично е да тече вода (евентуално ракия)
:lachtot:
moimoimoi - майстор
а ето и за кабели

Прикачен файл

DSC01901.JPG
DSC01901.JPG (176.37 KиБ) Видяна 20645 пъти
lubomirlz - специалист
А на колегата табличките са от учебника "Електрообзавеждане на промишлени предприятия" на Златанов, моя вече се прокъса.
За кабели съм се ръководил от тоя учебник и таблици с известно запасяване и не съм имал никога проблеми, като е отчетен начинът на полагане на кабела.
torbalan - Дървен философ
актуални са таблиците ;)
lubomirlz - специалист
Те таблиците са актуални, но малко колеги взимат под внимание начините на полагане и прилагат корекционни коефициенти, което рязко намалява допустимото натоварване.
Johny - майстор
Ако се разровите в раздела отпреди 1,5-2 години, тази тема със сечението е разисквана надълго и на широко.

funlive - теорията за 1мм2 на 1 kW, няма нищо общо с електротехниката и 4мм2 въобще не са за 4kW, а за повече.

Далекпроводите / и не само/ се правят многожилни, защото са по-гъвкави и по-издръжливи в експлоатация. Някой представя ли си как ще се работи например с проводник 150мм2, ако той е направен от едно жило?!
За ролята на стоманеното жило вече казаха.
funlive - специалист
май ще е най добре да ви напиша токовите кръгове, кабелите, начина на полагане и заплануваните уреди и да ми напишете предложения за бушоните

- всички кабели са мостови замазани с вароциментов разтвор в панелните канали.
- всички уреди са запланувани, но не са в наличност (не са купени0

1 кръг - 4мм2 - фурна и котлони или печка.
2 крък - 4мм2 - климатик
3 кръг - 4мм2 до раклонителна кутия, 3 отклонения 2,5мм2 над кухненски плотове за абсорбатор, микровеле и един контакт за кухненски робот (или друг кухненски уред)
4 кръг - 4мм2 - пераня и хладилник
5 крък - 2,5мм2 - 4 контакта за хола (тв, уредба, комп)
6 и 7 кръг - 2мм2 - осветления (3-4 крушки). отклоненията до точка - 1,5мм2

ориентирал съм се за табло и бушони моулер

Тема "колко вата издържа 1мм2 меден проводник?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: