Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lubomirlz - специалист
1 Кръг фурна 4 кв.мм. - макс 32А
2 кръг климатик сложил си неоснователно дебел кабел - предп. макс 16 А
3 кръг - 16А
4 кръг- няма смисъл да е повече от 20А
5 кръг - 16 А
6 и 7 кръг - 10А

Какъв е захранващия кабел, отделен кръг за бойлер не си ли пуснал, инсталацията двупроводна ли е.
Спокойно може да слагаш Мюелер добра марка е.
blv - специалист
Колеги не знам как ги пишете тия работи. Човека ще си направи таблото и има вероятност да се запали(дано да не става) после кой ме би да слагам това и онова. Един съвет прочети Наредба № 4 от 14 август 2003 г. за проектиране, изграждане и експлоатация на електрически уредби в сгради-само 24стр. и после да коментираме какво ще слагаш в таблото и какво ще си правиш с инсталацията.
lubomirlz - специалист
Колега ако визираш някой конкретно кажи, то се е видяло че човека няма да си викне електротехник и е почнал сам да си прави инсталацията, поне да му дадем съвет как да не се запали.
Лично в моя пост не мисля че съм написъл нещо грешно, ако има поправи ме, по принцип си признавам си грешките :)
funlive - специалист
Това е най-обикновена панелна гарсониера.
До таблото влиза 6мм2 фаза и нула.
Не ми трябва бойлер.
Последна промяна от funlive на нед мар 28, 2010 8:46 am, променено общо 1 път.
ArturDent - Почти Безобиден
Justy написа:
Justy те съветва - оправи си граматиката, после търси кусури на другите. И напомня, че е бил 10 г. Главен енергетик - 5-та квалификационна група.
И като главен енергртик 5-група как го изчисли, без да занаеш:
- Материала на проводника (мед/алуминий)
- Вида на изолацията (ПВЦ, ...)
- Дължината на линията (от София до Варна....)
- Начина на полагане (в тръби, въздущно, в земята)
- Вида на консуматора (печка, двигател, електрожен...)

За питащия колега, отговори но само в общия случай (за апартамент), Това са минимумите, аз бих заложил малко повече.
1.5 кв.мм - за осветление
2.5 кв.мм - за "нормални" контакти
4 кв.мм - за захранване на контакти на които има по-мощни консуматори кухненски печки, отоплителни уреди
4. кв.мм - за бойлер.
Предпазителите се избират в зависимост от проводника и от мощността консуматорите (доколкото могат да се предвидят), пусков ток - който в твоя случай не е от голямо значение.

П.П. Justy по-добре лош правопис, отколкото лош съвет.
sasooooooooo - "специалист"
Моето предложение, при положение, че проводниците не си ги изтеглил вече:

63А Главен
10А Осветление - 1,5мм2;
16А Климатик - 2,5мм2;
40А ДТЗ:
---25А Печка + аспиратор - 4мм2;
---25А Кухня - 4мм2;
---16А Пералня - 2,5мм2;
---25А Хол - 4мм2;
---25А Резерва
funlive - специалист
ArturDent, точно по този принцип съм се ръководил. За климатик съм пуснал 4мм2 защото евентуално на този кръг да може да се включи отоплителна печка (Нямаме парно, но имаме топла вода)
Дължините на кабелите са от 10 до 15 м и както казах са мостови с пвц изолация, зазидани

sasooooooooo, пуснати са кабелите и какво и къде ще се включва съм написал.
evil - специалист
1 кръг - 4мм2 - фурна и котлони или печка. /// 25А///

2 крък - 4мм2 - климатик /// 2,5мм2 20А ///

3 кръг - 4мм2 до раклонителна кутия, 3 отклонения 2,5мм2 над кухненски плотове за абсорбатор, микровеле и един контакт за кухненски робот (или друг кухненски уред) ///20А///

4 кръг - 4мм2 - пераня и хладилник ///25А///

5 крък - 2,5мм2 - 4 контакта за хола (тв, уредба, комп) ///20А///

6 и 7 кръг - 2мм2 - осветления (3-4 крушки). отклоненията до точка - 1,5мм2 /// 10А един кръг е достатъчен///

бойлер - 4мм2 ///20А///
главен - /// 50А ///

2мм2 за осветление има малка вероятност да не намериш по магазините така че си обиколи кутиите с 1,5мм2 и разкланяй с 1мм2 :lol:
и за контактите си има принципни сечения-кутийте обикаляш с 4мм2 а за самите контакти разклоняваш с 2,5мм2 , визирам 5кръг но и така ще стане
funlive - специалист
evil, хола е даденост, не съм човъркал там. всичко останало се наложи да оправям защото всичко беше прогоряло.
за осветлението - 2мм2 може и да съм сбъркал, но то не ми е проблем
dobromir.marinov - специалист
1 кръг - 4мм2 - фурна и котлони или печка. -25A
2 крък - 2.5мм2 но 1,5мм2 спокойно ще го понесе - климатик -16А и 10А ще го носи
3 кръг - 4мм2 до раклонителна кутия, 3 отклонения 2,5мм2 над кухненски плотове за абсорбатор, микровеле и един контакт за кухненски робот (или друг кухненски уред) макс. моментна 5кВ консумация 16А е достатъчно
4 кръг - 2.5мм2 - пераня и хладилник 16А е достатъчно
5 крък - 2,5мм2 - 4 контакта за хола (тв, уредба, комп) 16А е достатъчно
6 и 7 кръг - 2мм2 - осветления (3-4 крушки). отклоненията до точка - 1,5мм2 може и 1мм2-10А
Главен си сложи 50А за да сработва преди 63А в етажното табло.
Естествено ако имаш възможност си сложи и ДТЗ.
ориентирал съм се за табло и бушони моулер

Тема "колко вата издържа 1мм2 меден проводник?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: