Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
gibson58 - специалист
Здравейте,
в момента строя къщата си,която е само на плоча в момента и съм се договорил с една бригада да зидат помещенията.Проблема е че те нямат човек койта да разчете чертежите(мисля технически му викат).Има един койта казва че може да ги разчете(незнам колко сложни могат да бъдат тези чертежи) но той няма съответното образование.Та във връзка с това имам 2 въпроса:
1.задължително ли трябва да има образованието ,или не са нещо сложно тези чертежи и могат да се разчетат от човек без накакво спецялно образование и както той казва че "не са нещо толкова сложно"?
2.колко и как горе-долу се плаща на такъв човек.на етаж ли,надница ли .нямам никаква представа и моля ако някой е наясно да внесе малко яснота.
Мерси.
ribnikolaevi - майстор
За пръв път чувам за такова перо. Сканирай ги и ги качи тук, ще ти помагам(е).
gibson58 - специалист
ribnikolaevi написа:
За пръв път чувам за такова перо. Сканирай ги и ги качи тук, ще ти помагам(е).
кое чуваш за пръв път,за човек който да разчете чертеж ли?
ribnikolaevi - майстор
Ха, не, да се плаща за разчитане на чертеж. Въобще бригада, в която няма кой да разчете чертежите, не звучи сериодно, замисли се как ще си свършат работата. Най-евтината оферта не е винаги най-добрата.
Но въпреки това, ако проблемът ти е разчитането на чертежите, ще помагам.
pavkatay - майстор
gibson58 написа:
Здравейте,
в момента строя къщата си,която е само на плоча в момента и съм се договорил с една бригада да зидат помещенията.Проблема е че те нямат човек койта да разчете чертежите(мисля технически му викат).Има един койта казва че може да ги разчете(незнам колко сложни могат да бъдат тези чертежи) но той няма съответното образование.Та във връзка с това имам 2 въпроса:
1.задължително ли трябва да има образованието ,или не са нещо сложно тези чертежи и могат да се разчетат от човек без накакво спецялно образование и както той казва че "не са нещо толкова сложно"?
2.колко и как горе-долу се плаща на такъв човек.на етаж ли,надница ли .нямам никаква представа и моля ако някой е наясно да внесе малко яснота.
Мерси.
ебахти и бригадата ( да ме прощава колегата ебахти :-D ). ами да си намерят те такъв човек, то бъркането на кереча и мазането всяка бригада го може... не съм в час с четенето на план ,но с мой клиент преди няколко дни си говорехме и той ми сподели, че е ядрен инженер, но е работил доста време в строителна фирма и на последния строеж му се случило да го помолят да помогне, защото 'бригадира не може да чете плана' :? . каза ми, че няма нищо сложно от техническа гледна точка, но се иска малко практика и мисъл. не мога да коментирам, защото не съм виждал такъв документ, но съм склонен да му вярвам, защото знам колко безхаберни хора се занимават с неща, които не могат да разберат, колкото и да се стараят(ако се стараят изобщо). тук също някой не е чел не само плана ами и уроците по физика в средното училище :sad: http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... highlight=
gibson58 - специалист
ами мерси за предложената помощ,защото май ще ми трябва :lol: :wink:
иначе кой трябва да се занимава с чертежите,техническият ли?
ArturDent - Почти Безобиден
Техническия, че и подпис от конструктора ще ти трябва...
Него пък го пише на чертежа.
nihonjin - специалист
Строителни чертежи може да чете всеки строителен техник - те най-често са "технически". Освен това ако в бригадата има някой завършил старите СПТУ по строителство също трябва да може.
Щом никой не може значи не са съвсем читава бригада.
gibson58 - специалист
аз ги познавам половината момчета и са свестни и бачкат,проста сега се сформираха и за това,но да ги оставим тях.
Искам да питам за този който ще дойде само да разчете чертежа и да им покаже кое къде ще се зида,колко пари трябва да му се плати ,че нямам абсолютно никаква представа?
panalov - специалист
Този ,който ще чете чертежа не може да каже само тука това, там това и да си тръгне. Ще трябва постоянно да е там за да ръководи нещата.Не е толкова просто.
А за плащането ще се пазарите с човека,по цял ден ли ще е там за определени часове ли?
И въпреки всичко бригада без човек ,който да разбира от чертежи за мен не бригада.
Бригади всякакви.

Тема "колко горе-долу се плаща за разчитане на чертежи?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: