• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
pavkatay - майстор
питайте, но конкретно. а ,когато започнете работа бих помагал стъпка по стъпка-от вас снимки -от мен(нас) насока :wink:
а, той и велси това е написал. цялата технология-нема как с едно изречение :)
stiv1961 - майстор
Тук във форума има много майстори/не само любители/,но не всеки ще може да даде съвет за изработка на врата или прозорец.Има много тънкости.Започва се с инструментариума,описан по-горе-циркуляр,преса и обер-фреза.Следват едни шаблони,по които фрезофаш отворите за бравата,делителя и дъската отдолу/ако има такава/-за тях е необходима копир-фреза.При възможност ще направя снимки на шаблоните,но копир-фреза няма да мога да осигуря.
pavkatay - майстор
stiv1961 написа:
Тук във форума има много майстори/не само любители/,но не всеки ще може да даде съвет за изработка на врата или прозорец.Има много тънкости.Започва се с инструментариума,описан по-горе-циркуляр,преса и обер-фреза.Следват едни шаблони,по които фрезофаш отворите за бравата,делителя и дъската отдолу/ако има такава/-за тях е необходима копир-фреза.При възможност ще направя снимки на шаблоните,но копир-фреза няма да мога да осигуря.
аз копир-фрезата не я ползвам при алуминия. отворите за патрон и брава ги изрязвам със зеге и нож за алуминии -спазвам само определени разстояния за центровете на отворите. и при наличие на дъска пак може да стане само с циркуляр. а по отношение на това, че на всеки може да даде съвет -не е така. ето и аз и велси имаме готвност :wink:
stiv1961 - майстор
Че аз нямам ли готовност?Също искам да помогна,но без шаблони или налучкване няма да стане.
rum_sz - специалист
stiv1961 написа:
Че аз нямам ли готовност?Също искам да помогна,но без шаблони или налучкване няма да стане.

Ами кво чакаш пращай да не идвам лично у вас да обсъдим въпроса по трезво.Ще поканя и групата Че може и да е в Ягода то времето вече позволява да се вадят масите отвънка,а после за риба на реката :)
mladkal - майстор
rum_sz написа:
stiv1961 написа:

Ами кво чакаш пращай да не идвам лично у вас да обсъдим въпроса по трезво.Ще поканя и групата Че може и да е в Ягода то времето вече позволява да се вадят масите отвънка,а после за риба на реката :)
ОФФ: Уф, че как ме сърби въдицата... :) А и на Ягода излизало уклей...мммммм :)
estorm - специалист
много хубава тема : трябва и много добър диск за рязане , а да не забравяме че материалите ги вземате и без отстъпка и накрая за един два прозореца или врати стигате ди извода че не си е струвало. Преди кризата бе оправдано , но сега има майстори работят за по 20- на лева печалба на прозорец или врата. Ако няма да го почвате на занаят не мисля че си струва играчката . Казвам го защото ей така от кеф и свободно време си направих сам дограмата , но за това се наложи едва ли не да се специализирам в куп неща , и като се има предвид че занаята ми е съвсем друг....
mladkal - майстор
estorm написа:
много хубава тема : трябва и много добър диск за рязане , а да не забравяме че материалите ги вземате и без отстъпка и накрая за един два прозореца или врати стигате ди извода че не си е струвало. Преди кризата бе оправдано , но сега има майстори работят за по 20- на лева печалба на прозорец или врата. Ако няма да го почвате на занаят не мисля че си струва играчката . Казвам го защото ей така от кеф и свободно време си направих сам дограмата , но за това се наложи едва ли не да се специализирам в куп неща , и като се има предвид че занаята ми е съвсем друг....
Ще си позволя леко да те поправя- с цялото ми уважение - като към колега: Първо виж заглавието на форума - направи сам. Второ част от хората, които пишат в тази тема се занимават професионално (или са се занимавали) с направата на дограма. Други пък се занимават с нещо много близко до направата на дограма и разполагат с част от оборудването, ако не и почти цялото...
Защо, колега, питам аз да си попарваме ентусиазъма с подобен вид тези!? Още повече, когато човек умее нещо и го прави добре може да си го направи за себе си - когато има кинти; когато има свободно време; когато му е нужно; когато има желание да се занимава!?
Ясно е че не върви да ида да си купя пендула, щанца, винтоверт, нивелир и квот се сетиш там, за да си изработя два прозореца...

Весели празници!
Успехи!
pavkatay - майстор
искаме снимки [-o<
Последна промяна от pavkatay на пет апр 02, 2010 8:50 pm, променено общо 1 път.
estorm - специалист
Нека уточним че в никакъв случай не искам да попарвам ентусиазма на хората. Нали с него самият аз си правя това онова и затова сме в сайта . Оборудването не е всичко разбира се има куп дреболиики които според мен са досадни и затова писах че за 2-3 продукта не си струва играчката. Например да си докараш 6 метрови профили и после стъклопакети , да си купиш диск за 120 лева защото този който имаш най вероятно ще дъвче профила и т.н. Според мен винаги трябва да посочваме на желаещите плюсовете и минусите на това с което се захващат , а те сами да си преценят. Иначе самата изработка то е ясно че ще стане щом се захване човек.
Весели празници на всички и нека си помагаме , нали затова сме тук.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "алуминиеви врати" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: