• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
denuchi - специалист
а така. да разбирам ли че при първоначалното включване работят и шестте компресора. излиза че 5-6 часа работят всичките 6 компресора. луда работа според мен. дай да започнем малко от начало пак. колко конвектора са. колко от тях работят и колко не. през не работещите конвектори вода минава ли. помпата на вътрешният кръг трябва да си работи постоянно дори и ТП да е изключила при достигане на желаната температура.
2v6 - майстор
pavelari написа:
...
Основния отопляем обем е около 80% от всичките кубици. Аз по "рампа" повдигам заданието за температура в това помещение сутрин от 4 до 8 за да може конвекторите да отдават по някой друг киловат, но и да може водата в тръбите да се покачва постепенно. Истината е, че и там конвекторите са малко - само 9 :axe: и сигурно ще има истерия около мероприятието "поставяне на още поне 3 конвектора" - но и това ще стане.
За нормалната работа на термопомпата и инсталацията като цяло има значение съотношението мощност консуматори към мощност енергиен източник, а не разни отопляеми обеми :!:
Ако мощността на термопомпата е по-голяма от отделяната от конвекторите топлина в даден момент, температурата на водата се покачва и термопомпата изключва. Това ти е основния проблем в момента.
pavelari написа:
...
Вдигането на температурата също е вариант, но тогава задължително ще трябва да спирам принудително ТП за да не надхвърлят повече от 3-4 часа работа особено сутрин!
При малко по-висока температура на водата мощността на конвекторите ще е доста по-висока и помещението ще се загрее по-бързо, дори сутрин. ТП ще изключи автоматично от стайния термостат - няма да има нужда да я спираш ръчно :idea:

Тия замервания на разхода дето ги правиш връзваш ли ги с външната температура? Разхода за отопление зависи основно от външните условия - температура, вятър, слънце. Примерно след месец денонощния разход ще е още по-нисък, дори да върнеш първоначалните настройки :wink:
pavelari написа:
...
Отделно производителя малко се е поизхвърлил в КОП-а на "ТП-ите" си и вместо да дават 4 пъти повече топлина те дават 3 и малко /говорим за 24 ел. киловата обща мощност или около едвали 80 КВ топлинна/.
Това колко топлина отдават зависи от условията на работа. При какви условия е топлинната мощност на ТП по спецификация?
Как разбираш каква мощност отдават?
pavelari - майстор
denuchi написа:
а така. да разбирам ли че при първоначалното включване работят и шестте компресора. излиза че 5-6 часа работят всичките 6 компресора. луда работа според мен. дай да започнем малко от начало пак. колко конвектора са. колко от тях работят и колко не. през не работещите конвектори вода минава ли. помпата на вътрешният кръг трябва да си работи постоянно дори и ТП да е изключила при достигане на желаната температура.
Точно така бачкат всичките!
Конвекторите са 23 работещи /3 KW при 40 градуса на трета скорост/
През неработещите е спряна водата
Циркулацията е денонощна
pavelari - майстор
2v6 написа:
За нормалната работа на термопомпата и инсталацията като цяло има значение съотношението мощност консуматори към мощност енергиен източник, а не разни отопляеми обеми :!:
Ако мощността на термопомпата е по-голяма от отделяната от конвекторите топлина в даден момент, температурата на водата се покачва и термопомпата изключва. Това ти е основния проблем в момента.
Как да няма значение отопляемия обем - ако ги пусна тия две ТП на всичките три етажа, па макар и само с 25 конвектора - те няма да стоплят никога и ще има денонощна работа на ТП.
От друга страна мога ли да накарам колегите, които не са си в стаите да си оставят конвекторите работещи за да не ми се размърда числото бр. работещи конвектори при еди си коя отдадена мощност.... Нещо тука ми се клати - едва ли не, искаш да ме убедиш, че тези термопомпи трябва да поддържат постоянно 45 градуса примерно и да се изключват по стайна температура - е да ама те не са с честотно управление и няма как да стане - те винаги работят в посока загряване и това става по-бързо или по-бавно според външната и вътрешната температури. Може би ще е от полза да се вдигне горната граница за да може да се загрее форсирано сутрин - тука може би има логика. И си прав много, че поведението на ТП не е нормално поради недостатъци в автоматизирането - ако не си го казал до сега - ще го кажеш.
Бързото загряване вече имам идеи как да го отстраня - като спра едната ТП с външен термостат.
Вероятно ще се вдигне сега малко температурата до 48 градуса, ще стартирам всичко по-късно... да речем в 5 часа
denuchi - специалист
Получи се пълна мъгла при мен. Аз не мога да се съглася, че ако системата и ТП са наред трябва да има 5-6 часа непрекъсната работа на компресорите. Да приемем 70 квт. конвектори 70 квт. ТП. За мен това са не повече 1-2 часа максимална работа на компресорите за достигане на температура 46 гр. на топлонисителя(водата). И понеже не ми се чете всичко отначало да попитам. По коя температура се управлява работата на ТП. по температурата на топло носителя, или си гониш някакви температури в помещението. Ако е последното е пълна лудост и глупост за мен. Снощи си направих труда да изстудя водата в къщи до 7 гр. и след това пуснах машинката на отопление. след 45 мин. работа водата стана 36 гр. и включи конвенторите. И след още 18 мин. водата достигна 46 гр. и машината изключи. и след което си започна нормална работа. Почиваше повече време от колкото работеше. в 19.00. ч. 7 гр. водата 20 гр. вътрешна темпер.-1 час работа. В 2.00 ч. 46 гр. водата 24 гр. вътрешна темпер. работи 10 мин. почива 40 и нагоре мин. Мощността машина конвектори 1х1. За тези 7 часа. машинката (компресора) работи около 230 мин.
pavelari - майстор
denuchi написа:
Получи се пълна мъгла при мен. Аз не мога да се съглася, че ако системата и ТП са наред трябва да има 5-6 часа непрекъсната работа на компресорите. Да приемем 70 квт. конвектори 70 квт. ТП. За мен това са не повече 1-2 часа максимална работа на компресорите за достигане на температура 46 гр. на топлонисителя(водата). И понеже не ми се чете всичко отначало да попитам. По коя температура се управлява работата на ТП. по температурата на топло носителя, или си гониш някакви температури в помещението. Ако е последното е пълна лудост и глупост за мен. Снощи си направих труда да изстудя водата в къщи до 7 гр. и след това пуснах машинката на отопление. след 45 мин. работа водата стана 36 гр. и включи конвенторите. И след още 18 мин. водата достигна 46 гр. и машината изключи. и след което си започна нормална работа. Почиваше повече време от колкото работеше. в 19.00. ч. 7 гр. водата 20 гр. вътрешна темпер.-1 час работа. В 2.00 ч. 46 гр. водата 24 гр. вътрешна темпер. работи 10 мин. почива 40 и нагоре мин. Мощността машина конвектори 1х1. За тези 7 часа. машинката (компресора) работи около 230 мин.
Ами при това положение изобщо не е мъгла ситуацията а беше крайно време някой да каже, че това не е нормално за да видя от тук нататък доставчика какво ще каже по този въпрос - управлението е по температура на водата, защото има помещения, които се посещават "нерегламентирано" и трябва да има топла вода почти постоянно през деня макар и да не е 48 - то поне 40 градуса. Аз за да питам колко време най-много трябва да работят тия компресори, значи има постоянна работа и съм го писал няколко пъти. Това с постоянната работа за мен не е нормално - да не говорим, че на обяд сачмата се обръща и отиваме на често пускане и спиране /но това вече е решен проблем/
Тани - модератор
Постоянната работа не е чак такъв проблем , като честото включване и изключване. На фризерите дори има бутон с който се игнорира терморегулатора и производителите препоръчват при първоначално замразяване(от стайна температура) на повече като килограми продукти , да се остави фризера да работи нонстоп 1-2 денонощия!

Не ми се чете цялата тема , но не каза ли че още сутринта изключва едната от термопомпите , защото е достигнала 46 градуса?
2v6 - майстор
pavelari написа:
Как да няма значение отопляемия обем - ако ги пусна тия две ТП на всичките три етажа, па макар и само с 25 конвектора - те няма да стоплят никога и ще има денонощна работа на ТП.
Когато работят двете термопомпи трябва да са включени всичките конвектори :!:
Мислиш ли, че тогава няма да стоплят :?:
pavelari написа:
...
От друга страна мога ли да накарам колегите, които не са си в стаите да си оставят конвекторите работещи за да не ми се размърда числото бр. работещи конвектори при еди си коя отдадена мощност....
Ти каза, че не работят всички конвектори - предложих ти да изключиш едната термопомпа, а не да включваш допълнителни конвектори :wink:
pavelari написа:
...
Нещо тука ми се клати - едва ли не, искаш да ме убедиш, че тези термопомпи трябва да поддържат постоянно 45 градуса примерно и да се изключват по стайна температура - е да ама те не са с честотно управление и няма как да стане - те винаги работят в посока загряване и това става по-бързо или по-бавно според външната и вътрешната температури. Може би ще е от полза да се вдигне горната граница за да може да се загрее форсирано сутрин - тука може би има логика.
Е-е, вече ти казах точно обратното - с тези термопомпи е лоша идея да регулираш температурата на водата.
А какъв е проблема да се изключва термопомпата от стайния термостат?
pavelari - майстор
2v6 написа:
А какъв е проблема да се изключва термопомпата от стайния термостат?
Няма да е проблем... Мисля, че писах по-нагоре за проекта - за да бачкат всички конвектори трябва да има дозагряване на водата - та все си мисля, че това май е максимума... Нека да пооставим за малко нещата аз тия дни ще се срещам с изпълнителя и после ще видиме кво става.
Благодаря за заинтересованоста за сега... До скоро - когато ще има продължение или нова тема за летен режим... :cool:
Аз ми доскуча да я чета цалата дискусия.
Но .. с риск да повторя някой от участниците.

Първо според мен термопомпите са две по 40 кв, за да се компенсира нуждата от дебит сондирана вода, второ идеята е да работят като Master/Slave. Просто над 40 кв машините стават двукръгови с сериозни нужди от сондаж. Пък и тогава е толкова абстрактно да говорим за инверторно управление на компресори, че дори ми е смешно.
Трето след като е за сграда с променлива натовареност на помещенията фирмата изпълнител правилно е подбрала типа на инсталацията.
Има ли изграден студов център за тия две машини /тоест буферен съд, колектори - на такава мощност не може току така да дръпнеш една тръба и по нея да кичиш конквектори както ти падне/?
Второ що не кажеш какъв тип е сградата не да викаш че не работи инсталацията. Щото ако е офиси сте длъжни да подсигурите пресен въздух, ако че има там правило за отваряеми прозорци.
Има ли въобще вентилиция и тя климатизира ли се?
Кой е проектирал инсталацията и какво пише в обяснителната записка на проекта? Там са ти обясненията на повечето въпроси лист формат А4 на който пише как, какво и защо е предвиден да работи в този проект.

Само не кавай, че някой парнаджия е гледал в тавана и току така си е съчинил нещо, щото за голяма сграда ще е смешно още повече наказуемо от разни институции.

Просто според мен фирмата изпълнител или ти е взела много пари пък не ти е направил инсталация, като за офис или друг подобен тип. Или вие просто не сте искали да им платите, като за такава инсталация.

Честно да ти кажа силно предполагам, че е въпрос на пари тук. Сигурен съм че имате проект, проектант и на последно място изпълнител. Просто повикайте конкурентна фирма да ви направи анализ на проекта и анализ на изпълненто и ще ви каже имате или нямате проблем.
Няма да ви ощипе толкоз, ама за инсталация която си влиза от друг тип категория, да се пита с недоумвлъки няма да Ви спести повече разходи или да Ви даде перфектното решение.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Термопомпена система - за професионалисти!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: