Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Тани - модератор
ЗДРАВЕЙ ТАНИ
Искам да попитам каква е разликата между аспиратор и абсорбатор. Понеже не искам да дупча стената, може ли да сложа абсорбатор или той се вързва единствено към вентилационна система
Благодаря предварително!
Получих този въпрос на ЛС и го пускам тук за да ме поправите или допълните!

Повечето аспиратори имат възможност да работят и като абсорбатори.За целта им се монтират допълнителни филтри , които абсорборат миризмите.Ако ще готвиш по-рядко , ще ти върши работа , но имаи предвид , че трябва да сменяш активния филтър много често и няма да ти е икономически изгодно!

Ако все пак решиш а пробиеш отвор и да ползваш режим аспирация , е необходимо да знаеш , че за нормалната работа на аспиратора е необходимо отнякъде да влиза свеж въздух! Това важи особено когато си с качествена дограма.За целта е достатъчно да отвориш леко някой прозорец или външна врата!
solo5 - майстор
в последно време ми прави впечатление, че думите аспиратор и абсорбатор неправилно се използват като синоними :?

Дори в сайта на Тека има само абсорбатори, макар че моделите имат възможност за свързване с тръба и извеждане на миризмите навън

P.S. според мен:
- аспираторът е уред който пречиства въздуха като отвежда миризмите навън чрез тръба свързана към въздухопровод
- абсорбаторът е уред, който пречиства въздуха от миризми посредством филтър

Ако не съм прав, някой да ме поправи :roll:
Тани - модератор
От къде пък я изрови тази тема :? :lachtot:
solo5 - майстор
миии, през търсачката на Google и направо в темата на добре познатият форум :lol:
torbalan - Дървен философ
соло, по принцип си прав....
на практика - всеки аспиратор е и абсорбатор...
зависи колко филтъра ще му натъпчеш :)
и на къде ще пуснеш въздуха, дето излиза от него....

освен това абсорбатороаспираторите миризми не могад та улавят... улавят само изпарения, които кондензират по филтрите им... миризмите, които са във въздуха или си остават там (във въздуха) или биват издухани на вън през вентилацията :)
rulom - модератор
Абсорбирането на каквото и да е в една домашна кухня води до много проблеми.
Най-малкия проблем е остатъчната влага от едно готвене.Затова всяка втора реклама е за препарат премахващ мухъла или влагата :-D ....и всичкото това е при едно нормално, тухлено, несанирано жилище....
А сега си представете същата влага, умножена по 3, заради санирането и цялото това го умножете по 2 и заради "добрата" дограма :wink: .....а ако добавим и двата литра влага издишвана от човек за 24 часа :?
.....филтрите са само за да се земат парите на балъците, па били те и "абсолютни"......
torbalan - Дървен философ
е, не си съвсем прав...

освен влагата (водната пара) при готвенето се отделят и куп мазнини...
погледни филтъра на един аспиратор (или абсорбатор, все тая как ще му викаме), дето е работил година без да е чистен...
погледни и тръбите, през които издухва въздуха на вън...

иначе съм съгласен, че по-добре да не се разчита на вълшебни филтри, а да се осигури вентилация на жилището...
аспиратора - да духа на вън :)
rulom - модератор
Мазнините са най-малкия проблем.Нека пак си представим санирано жилище, с добра дограма и понеже е -20° С навън, та нищо не се отваря, за да не изстине стаята, та за добавка нека сготвим и една боб-чорба на газов котлон......е??????.,.....за филтъра ли ще ни е грижа или за реките вода течащи по латекса.....ако това е малко може да се добави и прането на бебето наредено на всички радиатори......
Истината е, че за добра аспирация трябва минимално вентилиране....нещо което никой не прави.....щото винаги може да пита в темата за мухъла с какво да третира стените...пък те най-малко са виновни.... както и аспиратора да е изведен навън, не в комина на висок жилищен блок.

Тема "Аспиратор или абсорбатор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: