Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gek - специалист
Здравейте,
незнайно как най-накрая се регистрирах :)
Искам да ви питам за една слънчева инсталация, която мисля сам да си сглобя. Значи става дума за слънчев колектор 2,15кв.м. селективен, плосък + бойлер с една серпентина около 100 литра. Безпокои ме дължината на тръбния път. Той е около 30м. в двете посоки и е изцяло вертикален. Проблем ли е това? Има ли в случая някакви по-специални изисквания за диаметър на тръбите, вид на помпата или нещо друго?
Моля ви споделете мнение по въпроса.
gorgidanchev - специалист
Ако можеш да избегнеш помпата...ще имаш доста добри резултати.Аз сам си правих панела и серпентината на бойлера преработих.Днес в седемнадесат часа имах 62 градуса на бойлера.Меря температурата в тръбичката... на мястото на регулатора.Горния термометър ...стандартния със стрелката не му вярвам.Да уточня 80 л. бойлер 1,6 кв панел.Направи сам.Изцяло мое производсво.
Тани - модератор
gorgidanchev написа:
Ако можеш да избегнеш помпата...ще имаш доста добри резултати.Аз сам си правих панела и серпентината на бойлера преработих.Днес в седемнадесат часа имах 62 градуса на бойлера.Меря температурата в тръбичката... на мястото на регулатора.Горния термометър ...стандартния със стрелката не му вярвам.Да уточня 80 л. бойлер 1,6 кв панел.Направи сам.Изцяло мое производсво.
Колега , не четеш ми се струва! Автора на темата казва , че колектора е на 15 метра по високо от бойлера . Как според тебе ще мине без помпа? За оптималните размери на тръбите не мога да дам компетентно мнение , но съм категоричен че помпата е задължителна както и много добрата изолация на тръбите. Ако не ти е добра изолацията , КПД-то на системата много силно ще спадне!
drm - специалист
Здравей.Тръбата е добре да е медна ф15 или ф18 най-много.Помпата Грундфос 25-6 би трябвало да ти свърши работа.
naskov - майстор
Gek написа:
Здравейте,
незнайно как най-накрая се регистрирах :)
Искам да ви питам за една слънчева инсталация, която мисля сам да си сглобя. Значи става дума за слънчев колектор 2,15кв.м. селективен, плосък + бойлер с една серпентина около 100 литра. Безпокои ме дължината на тръбния път. Той е около 30м. в двете посоки и е изцяло вертикален. Проблем ли е това? Има ли в случая някакви по-специални изисквания за диаметър на тръбите, вид на помпата или нещо друго?
Моля ви споделете мнение по въпроса.
Дължината на тръбния път не е никакъв проблем. Както казва колегата Тани трябва само тръбите да са добре изолирани. Помпа 25/4 е достатъчна, тръба ф15 също

Тема "Въпрос за слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: