• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stivemaster - майстор
Здравейте.Изчетох всички постинги по темата и съм искрено учуден че не коментирате най новите тенденции в развитието на "топлофикацията" така да се каже.Гледам че са се изказали знайни и незнайни колеги едни претендиращи за капацитети в КИП и А други признаващи си че просто търсят информация .Можеше някои да коментира започналото най интензивно в Германия но като цяло навсякъде прилагане на директивите на евросъюза за по ефективно производство на топлина и топла вода директно при потребителя или с локални инсталации.Хората заменят централното парно в блоковете със системи за централна климатизация и топла вода. В Германия държавата поема 40% от сумата де ама.... И ето тук е най същественото ,защо в България има значение руската инженерна школа или примерно българската такава като всяко обучение би трябвало да ти помогне да знаеш че най ефективния начин (за цената си ) за производство на топлина е чрез топлинна машина или машина на Карно.Така че най ефективната система за затопляне на вода е с външно тяло на климатик - по възможност с фреон R410А, топлообменник,кръг с антифриз от него до серпентината на бойлера.Такава система с маркови елементи като себестойност излиза около 1000 лв.Под маркови разбирам външното тяло от климатик с СОР 5 и бойлер 150 л. Аристон.При интерес мога да помогна в реализацията на някой колега от Варна ,иначе не се занимавам пряко с това.
Не съм имал за цел да обидя някого но в България първо харчим парите, по правило два пъти повече за "двуконтурни турбо пиролизни печки" на газ или на дърва и после си казваме ех кви работи можело да взема за тези пари.
Бъдете здрави.
pavkatay - майстор
stivemaster написа:
.....................Не съм имал за цел да обидя някого но в България първо харчим парите, по правило два пъти повече за "двуконтурни турбо пиролизни печки" на газ или на дърва и после си казваме ех кви работи можело да взема за тези пари.
Бъдете здрави.
браво, момче ти си поредния колега, който успява да изрази размитото ми вътрешно виждане с ярки и контрастни словесни изображения. липсата на дар-слово винаги ми е създавала затруднения :2thumbs: . между другото аз съм от руската школа, но нямам нищо против 'германския 'опит да се прилижи тук, ама....... :?
Тани - модератор
На лампата на един професор, на която гледа снимките от скенера прочетох един надпис който помня до ден днешен!

ТУК ВСИЧКИ ГЛЕДАТ , НО МАЛЦИНА ВИЖДАТ!

stivemaster прочети отново заглавието на тази тема - става въпрос за консумацията на РЕОТАНА НА БОЙЛЕРА!

А ако става въпрос за Икономии от бойлер? http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 9%EB%E5%F0

Прочети тази тема . Нарочно избрах по-стара , въпреки че има доста по-нови. Да видиш откога говорим по темата , която си мислиш че за първи път ще чуем от тебе!
LazarGanev - "Велик майстор"
stivemaster написа:
При интерес мога да помогна в реализацията на някой колега от Варна ,иначе не се занимавам пряко с това.
Добре де аз съм от Варна - дай някакви координати на лични да видим какъв опит имаш на по бира :)
stivemaster - майстор
Така е донякъде си прав колега Тани но аз се присъединих към тенденцията на разговора .Трябва да признаеш че темата не е приключена все пак е 7 страници и представлява всъщност един абсурден въпрос без еднозначен отговор знаеш че при различна температура съпротивлението е различно освен това твърдостта на водата влошава контактната повърхност така че ...... Освен това понеже обсъждате различни методи и обещания дори "ти ако им гарантираш топла вода за около 10 лв. на месец аз......" та затова споделих това което съм убеден че е най доброто.Наистина не съм проверявал дали някой вече не е писал по въпроса,ти едвали също го правиш.В крайна сметка съм добронамерен.Браво на колегата vanko68 излиза че човека е доста напред с материала по този въпрос ,дано има повече такива колеги.Нещо повече гледам че има и желание да споделя браво пак.Скоро може и други да разберат основния мурафет че ако за нещо ново се заговори ,помогни да се говори още повече ,дори и да издаваш информация за която си плащал защото така това ще стане масово приложимо и ще имаш много работа,а ако си трайкаш дълго време ще си носиш информацията само в тебе.Това имах предвид не да обидя някого който е говорил за това преди мен.Въпроса е да приключим с топлофикациите дето доставят топла вода на 6лв./м3 и котлетата на дърва и въглища "немски" дето в Германия вече не можеш да ги продадеш на никой.
Бъдете здрави.
Тани - модератор
Ако потърсиш малко , ще разбереш че и аз също съм решил за следващата зима да си взема термопомпа въздух-вода и да я използвам и за отопление. Ще затопля приоритетно бойлера през една от серпентините . Подсказвам ти още една идея за готови решения които не се нуждаят от модификации , така че може да се гарантира някаква сигурност на клиентите. Въпреки , че се замислям дали в духа на форума да си поръчам на Ванко да ми направи една самоделка с инверторно външно тяло , защото КОП-а ще е по-добър , а предполагам и цената :)
vanko68 - специалист
Akо ти се идва,в момента залагам една такава инсталация в Пловдив,ще завършвам една в Ловеч и около 20 апр почвам една в Габрово. Където ти е по-близо или удобно,ела да погледнеш какво се прави,ще побъбрим за цени и т.н.
В Пловдив инсталацията е с новия Дайкин FTX 71 JV заради високата му мощност,апартамента е около 100 м2,цялата инсталация до бойлера,радиаторите и конвекторите вкл е от мен и излезе 7 000 лв.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Консумация на ел. енергия от бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: