Здравейте.Изчетох всички постинги по темата и съм искрено учуден че не коментирате най новите тенденции в развитието на "топлофикацията" така да се каже.Гледам че са се изказали знайни и незнайни колеги едни претендиращи за капацитети в КИП и А други признаващи си че просто търсят информация .Можеше някои да коментира започналото най интензивно в Германия но като цяло навсякъде прилагане на директивите на евросъюза за по ефективно производство на топлина и топла вода директно при потребителя или с локални инсталации.Хората заменят централното парно в блоковете със системи за централна климатизация и топла вода. В Германия държавата поема 40% от сумата де ама.... И ето тук е най същественото ,защо в България има значение руската инженерна школа или примерно българската такава като всяко обучение би трябвало да ти помогне да знаеш че най ефективния начин (за цената си ) за производство на топлина е чрез топлинна машина или машина на Карно.Така че най ефективната система за затопляне на вода е с външно тяло на климатик - по възможност с фреон R410А, топлообменник,кръг с антифриз от него до серпентината на бойлера.Такава система с маркови елементи като себестойност излиза около 1000 лв.Под маркови разбирам външното тяло от климатик с СОР 5 и бойлер 150 л. Аристон.При интерес мога да помогна в реализацията на някой колега от Варна ,иначе не се занимавам пряко с това.
Не съм имал за цел да обидя някого но в България първо харчим парите, по правило два пъти повече за "двуконтурни турбо пиролизни печки" на газ или на дърва и после си казваме ех кви работи можело да взема за тези пари.
Бъдете здрави.
Не съм имал за цел да обидя някого но в България първо харчим парите, по правило два пъти повече за "двуконтурни турбо пиролизни печки" на газ или на дърва и после си казваме ех кви работи можело да взема за тези пари.
Бъдете здрави.