Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Johny - майстор
pavkatay написа:
без труд няма да стане. това с огъня го забрави-той унищожава горния почвен слой.
Хумуса е на 25-30 см. Нищо няма да му стане от огъня. Ще изгорят и семената на плевелите. Другото е къртовски труд и същия ефект. Площта е голяма.
Ето я моята тревица на 23 април миналата година и след това на 29 август същата година.

Прикачен файл

P8291022-2.jpg
P8291022-2.jpg (178.32 KиБ) Видяна 11112 пъти

Прикачен файл

P4230660-2.jpg
P4230660-2.jpg (165.9 KиБ) Видяна 11112 пъти
svetoslavoff - специалист
Здравей,
Христос возкресе!
Зависи колко е голямо мястото.
Аз в началото се бях амбицирал, смески, оране , чистене поливане и т.н. Но за над 1декар след време се оказа, че само сравн редовно косене е достатъчно. Кой ще смогне да се грижи редовно, да чисти плевели, да полива...
Според мен докато не си избистриш в основни линии идеята за вилата, мястото, начина на обитаване само подравни и изчисти от камъни и храсти ако има и коси поне един път месечно.
На мен само трева ми е малко скучно. А сега всяка година поникват разни нещица. Например едни много дребни цветенца - парички. Не им пречи косенето, защото са с много къси стъбълца, оформиха се и туфи с лапат - ето ти материал за супичка. В единия край има и коприва, става чудесна пролетна салата, а след няколко седмици можеш да я косиш без да се загуби.
Един приятел има добре поддържана морава, но говорим за 50м2.
Лек ден!
Благодаря на всички за мненията и информацията.

Изчистената (имам предвид без дървета, а само с остаряла трева) част от двора е около 300-400 кв. м.

На този етап не държа да е прекрасна морава, а просто да я вкарам в релси, че миналото лято тази трева беше над 50 см (то си личи де).

Познати ми казват да вкарам 1 тракторче да я изоре и тогава да сея есентуално някаква "културна" трева, ама не ми е ясно какво ще стане с това, което е в момента - не трябва ли така или иначе да я събера и изгоря, или изораването ще си я унищожи в достатъчна степен?
Johny - майстор
BatGoro написа:
Благодаря на всички за мненията и информацията.

Изчистената (имам предвид без дървета, а само с остаряла трева) част от двора е около 300-400 кв. м.

На този етап не държа да е прекрасна морава, а просто да я вкарам в релси, че миналото лято тази трева беше над 50 см (то си личи де).

Познати ми казват да вкарам 1 тракторче да я изоре и тогава да сея есентуално някаква "културна" трева, ама не ми е ясно какво ще стане с това, което е в момента - не трябва ли така или иначе да я събера и изгоря, или изораването ще си я унищожи в достатъчна степен?
Пали и се не бой! Едно време с една запалена бала слама обикалях по стърнището и го палех. Плащаха ми по 10 ст. за 1 декар -100 дка.= 10лв., което си бяха много пари.
Само внимавай да не запелиш някое дърво или постройка. В такъв случай около тях почистваш на ръка тревата и това, което искаш да предпазиш, от него трябва да тръгне огъня.
Тани - модератор
Предполагам че е поизгнила през зимата и с един търмък (гребло) ще може да я събереш . Недей тори обаче с оборска тор , защото с нея внасяш всакакви семена на плевели и ще ти е още по-трудно да се оттървеш от тях. Ако не бързаш чак толкова , не е лошо да направиш някой и друг тур с Раундъп , за да стане качествена морава. Аз съм решил да затворя кръга на цяла година за да съм сигурен , че каквото има да расте съм го изморил , защото всеки сезон изникват разни неща , но може и само в началото на пролетта да напръскаш , като изчакаш лалета и подобни да прецъфтят за да не ги унищожиш и тях. Успех!
pavkatay написа:
всяка пролет иска презасаждане на измръзнали места.
Ще може ли малко подробности около засаждането на тези места, как става номера, че аз се захванах преди 10 на дни, като надрах леко почвата, после посипах семена и с крака отгоре натъпках, но ми се струва, че не хваща, тъй като минаха 10 дена и още няма резултат(натурих и поливам редовно).
pavkatay - майстор
mitiooo написа:
Ще може ли малко подробности около засаждането на тези места, как става номера, че аз се захванах преди 10 на дни, като надрах леко почвата, после посипах семена и с крака отгоре натъпках, но ми се струва, че не хваща, тъй като минаха 10 дена и още няма резултат(натурих и поливам редовно).
ами точно така го правя и аз . а сега е студено и затова може да не са поникнали семената. най-доволен съм от една тревна смеска'регарнисаж' -тя е за пресаждане. мисля, че последно я купувах от бриколаж.
а за оборския тор не съм си го измислил а съм го прочел(ама отпреди 5-6 години не помня :) ), НО аз съм слагал оборски тор и съм направил чудесна морава. справка-снимките, които съм качил по-горе. то плевели си има и без оборски тор- борбата с тях е преди саденето на райграса и след това. методи- плевене и пръскане със селективни хербициди. с раунд ъп се пръска само при развита листна маса за да има ефект. освен с оборския тор еднократно, се наторява и периодично с изкуствени торове. аз съм избрал схемата NРК при топенето на снега и в късна есен, а от май до септември веднъж месечно амониева селитра 30 гр/м2.
п.с. а то ако не слагаш оборски тор и мине някое птиче да ти се изцвъка в мястото пак може да ти зарази тревата с плевели :-D
kapanec - специалист
BatGoro:Това което те интерисува ти го казах и преди как става най безболезнено и не ангажиращо може да добавим и това както спомена pavkatay :по горе за пръскането със селективни хербициди и малко торене :?:
Здравейте,аз съм новак във градинарството и ми се иска да си кажете мнението за някои мои идеи.
Ето ги!!!

Прикачен файл

gradina.JPG
gradina.JPG (92.58 KиБ) Видяна 10054 пъти
svetoslavoff - специалист
Щом имаш куража да искаш мнения, предполагам с разбиране ще приемеш не само хвалебствени слова :wink: Струва ми се леееко претрупано, има и нехармониращи си неща. Поздрави за идеята да внесеш нещо ново в двора!
Лек ден.

Тема "Съвет за двор/градинка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: