• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vladi1987 - помощник
Здравейте!
Някой ако може да ми помогне.
Въпроса ми е следния.
Какви видове кабели трябва да използвам става въпрос за няколко лампи, един силов контакт и обикновенни контакти.
благодаря за отделеното време.
Любо - специалист
ако ги пускаш от ел табло и искаш да е кат трябва
за осветление 1.5кв
силовия контакт 4кв
останалото 2,5
evil - специалист
Въпроса ти е доста общо зададен и едва ли някой ще ти отговори.Трябва да дадеш малко повече информация като например:начин на полагане,за какви помещения става въпрос , за какви консуматори като мощност става въпрос.Защото ако ти кажа да използваш мостов 2,5кв а ти искаш да си направиш открита инсталация в гаража и да си включваш електрожена няма да е от най-добрите съвети :lol: дай повече информация
vladi1987 - помощник
Става въпрос за спалня в която съм замислил да има скрито осветление покрая на стаята, а иначе контактите ще са 4 обикновенни така да ги кажа и един силов в които да може да се вклъчва някакав радиатор за отопление например, а иначе няма да е директно от табло. Трява да я изведа инсталацията за момента извън стаята в коридора така че да може в стаята да почне да се обработват стените.
peter_m - специалист
Ами аз пускам кабел 4 мм2 "магистрала" да обикаля стаята и на всеки контакт пак 4 мм2. Така всички са ми "силови" и няма нужда да се съобразявам къде ми е печката. Малко зор е обаче после при вързването на контактите.
lubomirlz - специалист
peter_m написа:
Ами аз пускам кабел 4 мм2 "магистрала" да обикаля стаята и на всеки контакт пак 4 мм2. Така всички са ми "силови" и няма нужда да се съобразявам къде ми е печката. Малко зор е обаче после при вързването на контактите.
4мм. магистрала разбирам, ама да пускаш до контакта е напълно безмислено и ако си мислиш че така ще ти стане много "сигурна" инсталацията жестоко се лъжеш. Първо връзките определено няма да са ти много добри (трудно се усукват дебели проводници, а съм сигурен че не ползваш клеми) Кофти е и монтажа на самите контакти, много често болчетата превъртат или се чупат "гнездата" при затягането на този проводник.
moimoimoi - майстор
мммм да много интересно се връзва 3x4мм на контакт
но дали е необходимо?
ето в тази тема http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=23796 съм качил таблица с допустими продължително токови натоварвания на 3 и 4 жилни кабели, като съответно
за 1.5мм е 19 ампера
за 2.5мм е 26 ампера
за 4мм е 35 ампера
4 киловата са около 19 ампера
5.7киловата са около 26 ампера
7.7 киловата са около 35 ампера

контактите са 16 ампера-сами преценете нужен ли е по дебел кабел от 2.5мм,изключение е случая когато вместо контакт връзката с консуматора е с т.н. твърда връзка

проблема при контактите е лошата връзка на кабела с контакта вследствие на което се получава нагаряне на контактите
blv - специалист
Викни някои електротехник да види какво е положението, да ти разпредели мощностите по токоови кръгове и после токов кръг 2кВ и ти мисля, че ще се ориентираш какво да сложиш като прекъсвач

Това с 4мм2 не го прави преди някои електротехник да го е видял!
evil - специалист
Какво значи обикновени контакти в спалня при положение че има силов контакт :lol: , то в тях повече от зарядно за тел. какво да включиш ми то ако е така и от осветлението може да ги хванеш :lol: я не се занимавай с глупости Пускаш си една линия 4кв по кутиите към контактите отклоняваш с 2,5 и това ти са и силови и обикновени контакти /дори и за климатик си отклони/. За осветлението използвай 1,5 за по сигурно че не е ясно какви екстри си намислил и това е. Тая идея със силов в спалнята си отиде с акумулиращите печки
vladi1987 - помощник
Мерси за барзите отговори досто ме улеснихте вече. :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Изграждане на ел инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: