Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
viki - напреднал
Подновявам малко темата, че все още сме в голяма чуденка и в процес на преговори...така изглежда къщата отвънка..http://prikachi.com/files/1494816k.jpg
http://prikachi.com/files/1494818R.jpg
Все още незнам дали има колони, в събота ще разбера, само пукнатината ме притеснява.. другото което искам е- на първия етаж има 2 стаи, искам да ги бутнем и да стане една голяма стая :?
Ще трябвад а се посили допълнително с колони нали ?...и затова иска ли се разрешение от общината и трябва ли да викам конструктор?
извинявам се за лаишките въпроси и Благодаря предварително пак за отговорите :)
pavkatay - майстор
Стефан написа:
viki написа:
. Доколкото разбрах има колони..
От това, което виждам, тая къща НЯМА колони. Плочи може да има, но са поддали основите, и в тухлите са се получили тия наклонени пукнатини. За да се реши проблема, трябва да се укрепят основите с подливане на бетонни пояси с голяма площ. Въпреки това, няма кой да спре действието на подпочвените води.
ако има колони може би нямаше да се пропука така- до края на стената в ъгъла :?
schuldiner - майстор
Моят съвет е да вземете поне две независими мнения от конструктор преди да купувате.

Аз не бих я купил, дори и с положително становище, но това си е лично. Евентуално мога да обясня съображенията си.
ebahti - майстор
schuldiner написа:
Моят съвет е да вземете поне две независими мнения от конструктор преди да купувате.

Аз не бих я купил, дори и с положително становище, но това си е лично. Евентуално мога да обясня съображенията си.
Я че ми стана интересно,обесни тия съображения щото аз по тези снимки виждам много прилична къща..........
schuldiner - майстор
ebahti написа:
Я че ми стана интересно,обесни тия съображения щото аз по тези снимки виждам много прилична къща..........
Ами от високи подпочвени води как слягат основи? Има нещо мътно тук - според мен или е от подмиване, или от осушаване на основите (т.е. след оттегляне на водите). Ако основите са бутобетон, както е най-вероятно, цялата къща ли да укрепвам или само повреденото? А следващият цикъл вода-осушаване къде ще удари? То дренаж, дренаж, ама дотук не е ясно какъв - сложно съоръжение не ми се прави.
Като цяло соц-творенията самоделки хич не са ми по вкуса - за времето си са били достатъчно добри, а и такива бяха условията за простосмъртните. Обаче сега не е като да нямаме избор... Отвън и моята къща е прилична, точно от 80-те е. Но ако ти снимам основите или знаеш в какво състояние са инсталациите, покривната конструкция... Живея в нея и се боря някак, но да купя подобно нещо - само ако парцелът си струва. Ама много трябва да си струва!

Забравих, разпределението в 99% от случаите е ужасно! Тя и Viki към преустройство се е насочила - не вярвам да е от глезотия и точно на тази къща да си е перфектно...
ebahti - майстор
Глей сега,на 30г. къща е нещо нормално да и се напука мазилката,а тука като гледам снимките е точно това-не виждам пропадане, отвън на къщата нема пукнатини. не знам каква е цената на къщата и къде се намира но сега се продават на смешни цени и си е добра инвестиция...тя кризата ще е до време :wink:
viki - напреднал
Утре най вероятно пак ще сме там и ще сложа още снимки, ще снимама пукнатината отвънка. Вижда се :sad: Благодаря ви за мненията, всичко което казвате ми е ужасно полезно :)
schuldiner - майстор
ebahti написа:
Глей сега,на 30г. къща е нещо нормално да и се напука мазилката,а тука като гледам снимките е точно това-не виждам пропадане, отвън на къщата нема пукнатини. не знам каква е цената на къщата и къде се намира но сега се продават на смешни цени и си е добра инвестиция...тя кризата ще е до време :wink:
Ба'ти, не съм специалист, но заради размера и посоката на пукнатините отвътре се опасявам, че това е поддаване на основи, при това не само в ъгъла, а поне докъдето стигат пукнатините. Възможно е отвън пукнатината да е по-слаба и по-хоризонтална, ако финишната мазилка е с повече цимент и отлепя от тухлите/хастара. Така остава донякъде независима от движението на сградата и относително цяла, което не може да се твърди за зидарията под нея.

ПП Наскоро ми предложиха нещо, наречено "звукова емисия" за диагностика на всякакъв вид материали, вкл. и конструкции на сгради. Софтуерът на машинарията изчислява не само местоположението, но и размера на пораженията (относително спрямо незасегнатите участъци или по някакви проектни данни). Цената на едно такова обследване май отива към хилядарка за цялата сграда... Далеч съм от мисълта да се сравнявам с нещо толкова прецизно, но със сигурност по снимка се ориентирам по-добре от компютъра. А и опитът ме е научил, че предпазливост не е излишна - не са се свършили къщите за продаване, че да се натреса на някакъв ребус...
romanpm - майстор
Имам подобна пукнатина на втория етаж на вилата виках спецове единия бе строителен инженер с 45г практика и ми каза да не се притеснявам да изкопая мазилката сантиметър около пукнатината и да я запълня с акрилен силикон и само около два сантиметра да оставя контролни до сега никакви проблеми вече година съветвам ви същото направете , освен това видях подобна пукнатина на шестия етаж в таванската , но знам че блока е як бетон /пакетно повдигане-90г./ ... нормално е сляга се ! :?
infomar
Бягай далече от нея, но зависи все пак от цената. Това което ще вложиш после в укрепването ще надхвърли цената и. Това си е чисто слягане на основите, а и като няма колони....!!!

Тема "Пукнатина- проблем ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: