• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vk - специалист
A червения цвят за какво е в инсталациите?
В днешните табла вече май се съобразяват цветовете, но в старите табла е пълна каша. А е добре да знае човек какво може да очаква.
ето тук от форум на Шнайдер електрик има подробна тема
Стандарт за цветове на кабели.
Последна промяна от vk на пет апр 09, 2010 7:53 pm, променено общо 1 път.
ArturDent - Почти Безобиден
Навремето, когато учих и когато са правени старите табла, първо си имаше БДС, и червения не се ползваше за монофазно захранване. Тогава си имаше само чер(кафяв), за фазата и син за нулата.
По принцип в правилника за .... пишеше най-яркия цвят е земята (жълто зеления). Нулата - син.
Червения при теб е импровизация на някой в последствие. Ползваха ги за различните фази, за да знаят уж последователността на фазите.

П.П. Мога и да се обоснова как се определя най-яркия цвят, ако някой иска да се заяжда.
rulom - модератор
ArturDent написа:
.......

П.П. Мога и да се обоснова как се определя най-яркия цвят, ако някой иска да се заяжда.
Аз :roll:
ArturDent - Почти Безобиден
rulom написа:
Аз :roll:
Ти много добре го знаеш ;)
mirk - майстор
Купи си три цвята изолирбанд - син за нула, червен за фаза и жълто/зелен за защитния. Маркираш с него еднотипно двата края на всяко жило от всеки кабел и си готов.
новия12 - специалист
привет и от мен на колегите... има правило което съм учил преди мнооооого години...наи тъмния е фаза - следващия е нула - и наи светлия е земя... всички от старата генерация го спазват това правило... проблем ще е ако си далтонист - тогава грабваи фазомера... :lol:
  • 1
  • 2

Тема "Обърквация с кабели и цветовете им" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: