Всички имаме коли, нали ?
alsted - майстор
Искам ключ за темата!
Предпочитам да остане видима въпросната дискусия, пред алтернативата някой да изреве, че по т.5 поставя под въпрос здравия разум :evil:!!!
ArturDent - Почти Безобиден
alsted написа:
т.5 поставя под въпрос здравия разум :evil:!!!
Здравия разум в петък вечер някъде далече... далече....
rulom - модератор
Начи, по адет пишем след Дента :-D ....та у петък вечер и след цел ден пиене е момента да ви кажем, че фаровете не са ча толко важни ако карате с 80 и у десно....друг е въпроса, ако искате да ви забележат на пътя и ползвате края на оборотомера и скоростомера :wink: .......моя оборотомер у червеното изключва, ма и без фарове пак си ме виждат :-D ....ъъъъъъъ само да попитам, сички ли сте такива баровци, че моете да си сменявате ключовете за фарове веднъж годишно :? ......и тва щото държавата се опитва да го наложи :wink: ...аз лично си турих некакви релета за автоматично включване на фаровете и втора година ги не махам....ма нещо почва да ме сбира яд, щото спонсорирам пък продажбите на акомулатори :wink:
alsted - майстор
"Анджък", дали само продажбата на акумулатори ли спонсорираш или още куп по веригата производители или дистрибутори на автомобилни консумативи :lol:

ключ моля!!!

Ако някой го вълнува и му стиска да си отвори нова тема моля!
velsi - Почетен майстор
Ключът не пречи на триенето. А здравия разум зависи от пишещите в темата. Така, че вместо да се иска ключ по-добре да се пише така, че темата да е полезна и да не се налага нейното редктиране или премахване.
alsted - майстор
Добре, според теб, поне до този момент, няма нездрав разум по т. 5 Ще помоля, ако бъде отсъден такъв в следващи постове да бъде затрит само той, а не цялата тема :evil:...моля!
rulom - модератор
Здравия разум беше под съмнение още с пускането на темата.....подобна тема мога да пусна с въпроса : "Кой филм ще дават довечера?"....т.е. по-лесно е да разровиш в нета и да получиш отговор, отколкото да пуснеш тема и 3-4 дена да не знаеш с кви фарове да караш....... ма сичко е въпрос на брой постове.....що да не попишем малко, та да ни отчетат много :-D

П.П. т.5 засяга целия смисъл на иначе безсмислената и малоумна тема :lol:
velsi - Почетен майстор
Темата в никакъв случай не може да се нарече безсмислена. Вярно е, че напоследък прерасна в ожесточен спор, но това само доказва значимостта на проблема. Не може нещо, което касае безопасността на дори един човек да бъде омаловажавано. А безопасността на пътя касае всички нас.
Тезата за екологичните поледици от едно задължително ползване на фаровете е също доста интересна и хвърля в размисъл. Автомобилите станаха твърде много и въпреки кризата тенденцията е да се увеличават. Тука става въпрос не за десетте или двайсете лева, които всеки от нас ще даде в повече, а за мащабите.
В тази връзка аз ви гарантирам, че тази тема няма да бъде пипана. Прословутата точка 5 касае съвсем друг вид теми.
sstefanov - майстор
Ето моите сметки:

1. Нека колата се движи със 100 km/h за 1 час.
2. При това движение нека да харчи 8 l газ (горе-долу ми е толкова разхода при такива условия).
3. LPG е с калоричност средно (според данни в Интернет) 48 MJ/kg, и плътност средно 0.54 kg/l, т.е
за 1 литър се получава 0,54 * 48 = 25,92 МJ/l

Общо за да измине това разстояние колата изразходва:
25,9 * 8 = 207.2 МJ

Нека сега да сметнем колко енергия са похарчили светлините:
Приемаме, че общата консумация е 130 W

130 * 3600 = 468000 J или 468 kJ

Отнесено към цялата енергия в проценти получаваме:

468 / 207200 = 0.22 %

Според мен е пренебрежимо малко, много повече енергия се изразходва, ако караме с меки гуми или с отворен прозорец, или с пуснат климатик.
teoto - специалист
Чета я темата и се чудя, ако се кара по правилата, дали си с фарове или без, е все тая. На малоумника срещу теб и прожектор да му пуснеш, акъла няма да му дойде. В тая скапана държава НИЩО не правя по желание, пък нека си ме псуват.

Тема "запалени фарове?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: