• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 31
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naskov - майстор
Maлък ще е за тази квадратура без добра изолация
toplia - помощник
За да разбереш какъв котел ще ти свърши работа то трябва да изчислиш общата мощност на инсталацията която имаш в момента при положение че няма да добавяш отоплителни тела или бойлер комбиниран . Ако ще има нови тела или бойлер то ще добавиш и тяхната мощност към съществуващата на инсталацията и ще получиш общата мощност която ти е необходима .Но имаи впредвид и това че ATMOS Kombi имат КПД-80-82% .

http://thermtrade.bg
srusev - специалист
В момента има изградена инсталация на газ, но не топли а харчи много. Мощността е около 10 КВ на радиаторите и конвекторите, но аз тепърва ще ги увеличавам. Незнам дали тези котли имат минимална работна мощност както газовите. Смятам да сложа 1 или 2 конвектора от 10КВ вградени в инсталация с въздухопроводи до всяка стая освен радиаторите. Нещо подобно: http://www.romstal.bg/shop/%C2%C5%CD%D2 ... aa-e-p4388
Какво мислите за идеята?
Искам да стопля тази къща, но на разумна цена. Какво ще ме посъветвате.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не знам как си очаквал да я стоплиш тази къща с 10кВт радиатори, като ти трябват от порядъка на 30кВт? 25 кВт котел ще е малък, ако искаш да топлиш навсякъде.
srusev - специалист
Виж сега тя къщата си имаше радиаторите, но тъй като беше изчислявана от майстор преди няколко години никой не е предполагал, че газта ще поскъпне толкова много. След като баща ми почина съм наследил къщата. Тази зима стана един съкатлък т.е. източих парното и ги затворих всички вентили като въртях само конвектора и няколко радиатора, но проблема стана като в стаите е станало 0гр. и термоглавите на празните радиатори са се е отворили и те са се напълнили и в големия студ ми се пръснаха всичките. Тази година студа при нас беше много, замръзна даже входящата тръба на водата под земята при -29, добре че беше нова пластмасова и не се спука.
Видях тази таблица и съм съгласен с разхода на газовия котел. Около 4000лв. за сезон за 370м3.
http://www.atmos.cz/english/paliva-energie
Много ще съм радостен да сложа атмос и ако както казвате и там пише разход 9,5т. дръвца.
Смятам да сложа канални вентилаторни конвектори 2 по 11кв. на етаж и всеки да бъде вързан със въздухопроводи към стаите.
Моля помагайте, защото догодина искам да ми е топло. Другата седмица поръчвам новите дограми, за да сменя старите дограми.
filmatoplo - майстор
Щом си го намислил ще стане , но обърни внимание какъв дебит вода се изисква през конвекторите и с каква температура за да си спази киловатите .Може да се окаже че през котела се изисква по малък дебит -тогава се монтира малък буфер да отдели двата дебита , после имай предвид че с конвектори означава да има винаги ток спре ли тока няма топло и 120 градуса в котела . :wink: тоест тия джаджи се монтират повечко със чилъри,термопомпи,газови и нафтови котли - като спре тока спира и котела помпата :wink: .Аз съм го правил не веднъж с котел на твърдо гориво но го окичвам с 10 защити включващо и буфер . :)
srusev - специалист
filmatoplo написа:
Щом си го намислил ще стане , но обърни внимание какъв дебит вода се изисква през конвекторите и с каква температура за да си спази киловатите .Може да се окаже че през котела се изисква по малък дебит -тогава се монтира малък буфер да отдели двата дебита , после имай предвид че с конвектори означава да има винаги ток спре ли тока няма топло и 120 градуса в котела . :wink: тоест тия джаджи се монтират повечко със чилъри,термопомпи,газови и нафтови котли - като спре тока спира и котела помпата :wink: .Аз съм го правил не веднъж с котел на твърдо гориво но го окичвам с 10 защити включващо и буфер . :)
Киловатите са 11 при 70гр. на трета скорост, а на 80-90гр. ще са повечко. За дебита ще се провери. Ами за тока последно време година две нямаме проблеми. Но ще се подсигуря с ЮПС. Системата сигурно ще я направя отворена. Ще те помоля да ми кажеш други защити, които да монтирам. :?
Един техник ми каза че вентилаторните конвектори не били подходящи за котли на твърдо гориво, защото били от мед и алуминий и заради по-високите градуси на водата самото тяло на конвектора се разширявало и това го повреждало с времето. До колко вярно е това твърдение?
Също ми предлагат някакви котли на тв.горино, американски произведени в гърция, но за марка не са ми казали. Били икономични.
Някой има ли представа дали са читави?
srusev - специалист
Здравейте,

Реших да ви послушам и вече съм се приготвил да взема:
Атмос Комби 30-ка
Дървата ги купих, половината са сухи. Дано до зимата станат 20%. Ще комбинирам с въглища.

Та сега казуса е буфера: Да има или да няма?
За тази квадратура какъв буфер ще е адекватен, защото от инструкцията на ерато не се разбира. Идеята е котела да работи на макс докато стопли буфера и след това да се изключва, което смятам ще е доста икономично, но колко време ще действа/ориентировъчно/.

Трипътен или четирипътен вентил? Ладомат няма да е, нещо много пари ми се вижда. :)
Искам да взема терморегулатор. Ерато препоръчват АС-01, гледам в сайта на атмост пише АСД-01, за същия ли става дума?
Четох в друга тема, че ги вързвате с български регулатори Интиел.

Кажете как да я направя най-оптимална, ще съм ви много благодарен.

Също ме интересува ЮПС какъв да взема? :?

Как да измеря сечението на комина? Тъй като са два комина залепени един за друг и не се използват, ако пробия дупка от единия в другия, дали ще има ефект? Като ги меря от са с комини тела 35х30см ок. 6,5м.-7,00, този който ще е на котела не е измазан, нямат и изолация. Единственото, което знам е че единият не работи добре. Страх ме е да не изиграят лоша шега на цялото начинание.
:?:
filmatoplo - майстор
Русев , прочети цялата тема и най вече темата -Избор на пиролизен котел, има доста нагледни неща от колегата Водопада пуснал е снимки на своя котел Атмос на 4-5 страница.ще приближа темата .
Naskata - специалист
Може ли за задвижка на вентила (трипътен или четирипътен) да се ползва термоглава?
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 31

Тема "Схема за свързване на Atmos." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: