• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Здравейте, не знам дали темата ми е в правилния рездел за което моля да ми извините.

Въпроса ми е следния има ли специални свредла за пробиване на дупки за минификсове? Не говоря за шаблоните на GRASS които може би си вървят с свредлата.

Идеята ми е ако сам си разпробивам плоскостите да ми даете съвет какви свредла да използвам.
maroka - специалист
Минификс е съкратено наименование на ексцентриковата разглобка.

За щифта разпробиваш с дърводелска бургия Ф 5. Това в случай, че не използваш втулка(буре) - тогава с Ф8.

За ексцентрика с фрезер Ф 15 - продава се почти навсякъде.

PS. Има много теми във форума с прикачени снимки.
Зет ми си купи легло, и дупката за "бурето" на минихекса беше 9 и с равно дъно. Въпроса е, с какво е пробито за де е равно. Гледах по пректикер, бриколах и баумах но не видях нищо коено да пробева равно дъно на дупката. Говоря за 9 мм. В интернет най-малкото което немерих това беше на BOSCH беше 15 мм.
shadowman - майстор
Ето ти линк за свредло за ексцентрика, инак да спомена, че има и щифтове с дюбел на Ф10.
maroka - специалист
Emil.Simeonov написа:
Зет ми си купи легло, и дупката за "бурето" на минихекса беше 9 и с равно дъно. Въпроса е, с какво е пробито за де е равно. Гледах по пректикер, бриколах и баумах но не видях нищо коено да пробева равно дъно на дупката. Говоря за 9 мм. В интернет най-малкото което немерих това беше на BOSCH беше 15 мм.
Погледни внимателно в дупката на миниХЕКса и ще видиш в средата център.
Бургията/фрезера за дърво винаги е центриран и с 2 крайни режещи ръба, които са леко извити и "загребват" стружката нагоре. Така се получава равна повърхност, като само по диаметъра и в центъра на отвора дълбочината е малко по-голяма :)
Този ефект на ръка трудно ще го постигнеш, защото нямаш такъв контрол на стопиране на натиска във вертикално направление.
Ако се прави с машина е друго.

shadowman не мога да се сетя за подобни дюбели в момента. Веднъж гледах едни дето имат и външна резба и се вкарват с шестограмна глава. Да не са някакви подобни :?
shadowman - майстор
Една нашенска фирма използваше подобни, бяха турско или китайски производство и дори като купувах свредла за многошпиндела търсих свредло с ф10 заради тях, но никъде не намерих (бях се заблудил страшно щото навсякъде всичко що е с дюбел или с друга джага се дупчеха с ф8. Сглобката е почти същата като тези които се продават в Рали М (пластмасов дюбел с резба) с единствената разлика в диаметъра и разбира се в качеството. В момента използвам фиксове за директен монтаж поради заблудата, тоест взех си свредла Ф5, но като ги изхабя минавам на минификс с дюбел или с металния дюбел (или буре май му казвате).
"shadowman" Благодаря за отговора, аз също предполагах, че ще е нещо такова но дали се продават някъде подобни свредла за ръчни бормашини с размер под Ф 15?

Все пак щом има ексцентрици под Ф15 трябва да има и свредла с по-малък диаметър.
:)
maroka - специалист
дори като купувах свредла за многошпиндела търсих свредло с ф10 заради тях, но никъде не намерих
Свредло за многошпинделна Ф 10 има в МАЕТ, предназначен е за машина GRASS, не знам дали ще ти свърши работа.
Все пак щом има ексцентрици под Ф15 трябва да има и свредла с по-малък диаметър.
Не си разбрал. Говорим за втулка/дюбел в който се навива щифта.

Кажи всъщност какво искаш да направиш, за да сме ти полезни :)

Ето ти една снимка. Поред на номерата: ексцентрик, щифт, дюбел.

Прикачен файл

Minifix.jpg
Minifix.jpg (1.25 KиБ) Видяна 11350 пъти
shadowman - майстор
Виждал съм и ексцентрик май с Ф10 по мебелите на Явор (китайски), ама се чупят за световно (ремонтирал съм няколко).
Кажи всъщност какво искаш да направиш, за да сме ти полезни :)
Искам да се пробвам дали мога да си сглобя легло. Решил съм сглобките между отделните плоскости за ги направя с дибли и минификсове. За диблите се ориентирах как да стане ама за минификса още не мога за разбера как да пробия отвора за ексцентрика така, че да е с равно дъно. Ако го пробия с обикновена бургия дъното ще бъде конусовидно. Та въпроса е кой е най-удачния вариант за пробиване на този отвор. Свредлата които успях да намиря в интернет започват от Ф15. Има ли по-малки или трябва да търся минификсове с ексцентрик Ф15?
  • 1
  • 2

Тема "Свредло за минификс" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: