Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
bisplus - специалист
Виш сега Румене! Не вярвам, че не си разбрал нищо, а и тук не става въпрос на кой как му е удобно и как може да се постави мивката! Ако става въпрос на мен с моят ръст ми е удобно мивката да е на 130см, но тогава какъв ще смисъла от крачето като се вижда сифона от долу, а ако му е по удобно на човека можеш да му сложиш мивката в спалнята...просто никакъв не е проблема на ли си плаща, но тук става въпрос за стантдарти!
Стефан - майстор
Ама и Вие като сте се хванали за тия стандарти и дизайнери, че не се спирате :? За мен примерно какво ме греят стандартите, ако съм прекалено нисък, или прекалено висок? :lol: Дали стандартите или дизайнерите ще ги ползват, или аз и семейството ми? Как мислите?
Time2Burn - специалист
Абе ако я сложиш прекалено високо, става неизползваема за деца. А като ставаше дума в темата - говори се за изводите за водопровод а не за монтажа на мивката. Мивката се слага на точно 86см от готов под.
lyki - специалист
Разбира се че са важни стандартите , ако не бяха щяха да продават мивки с ботуш за джуджета:).Вземи един ботуш сложи от горему мивката и виж дали ще надвиши 85см. Смесителя за душ се слага на 95 см.от пода а за мивката на 105см.
Ако смесителя е стоящ на 60-65см от пода и за него не са задължителни 15-те см.между центъра на изводите за топла и студена вода. Стандарта също повелява извода за студената вода винаги да се оставя от дясно а за топлата от ляво.
Разбира се всеки може да си направи банята както му харесва , но човек с рутина в занаята винаги може да познае една баня дали е правена от лаик .или от човек дето си разбира от работата.
ВиК не значи само да умееш да слепваш фитингите да не капят а и да умееш правилно да си скроиш развивката както на водопровода така и на канализацията.
Rumen Iankov - специалист
Вярно ,че има стандарти но аз монтирам мивката и душа така ,че да е удобно на клиента.
bisplus - специалист
Мисля че вече много ясно се изясниха и двата стандарта, а пък вече на който както му изнася така да поставя мивката, душа , тоалетната и т.н.,та за това предлагам да не се продължава темата защото вече май се изчерпа и взе да се превръща само в спорове.....да не вземем накрая да се изпокара ме еййй..!!! :) :)
JAMESON - напреднал
Току що влизам в чата и к'во да видя....Ма верно без малко да се изпокарате бре :lol: А сега шегите настрани.Много ви благодаря.Аз съм на фаза груб строеж,имам да правя 5 бани и една тоалетна.Съветите ви наистина ми бяха много необходими и мисля че ще успея да се справя . Тепърва имам и парно.гипскартони,изолации..............абе лудница.Но пък става страхотна къщичка.
Rumen Iankov - специалист
masteradmin написа:
Според човека е различно. Съветвам те да предвидиш, че пода ще се задигне от плочките поне с 3 см.
Трябва да предвидиш и нивото на замазката.Успех в начинанието :roll:
JAMESON - напреднал
OK.Ще предвидя 10см.,защото ще имам и 5см.изолация на пода.Благодаря!Весели празници!!!
ICC - специалист
И аз мисля, че трябва да се съобразяваме с индивидуалните особености на семейството, но все пак в рамките на стандарта, защото може да се случи така, че тази баня след това да се ползва и от други обитатели. Колкото до ботуша под мивката, то той винаги може да се замени с шкафче с регулируеми крачета или такова в чийто плот има изрязано място за сифона. По този повод се сещам за едана случка с мое познато семейство. Тя беше тогава капитан на женския отбор по волейбол на ЦСКА. Сещате се за ръста и ,както и за ръста на мъжа и. Отиваме да видим новонаправената баня, а мивката им стига горе-долу до коленете! На скандала, който устроиха пратиха да дава обяснения работника, който е монтирал. Той се оказа виетнамец ,някъде около1.50 и обясни много просто-"Аз питал майстор, а той казал мене да можеш удобно да пикаеш в мивката". :)

Тема "ВиК" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: