Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
NeoBoss - специалист
Изкопах от мазето един забравен стар руски мултимер.
реших да го пробвам на бързо на зарядното на телефона с характеристики 5,7V / 800mA прав ток.

Ще напиша как съм измервал да не би да съм направил грешка.
Уреда го поставих на прав ток ( тире под него с две четички) , врътката към лявата половина и сочеше скала 10, горе в дясно беше на х1.
Червената щипка (пръчица) на V,mA-Rx, а черната на входа ознчен със *.

Първоначално като взеки бързак мушнах плюса вътре на изхода на зарядно а черния отстрани и отчете 36 деления което трябва да прави 7 волта и малко.Сетих се че не е хуаво да го меря на късо та затова взех една крушка 12v/21w крушката си светна всичко ок . когато допрях червената сонда на долната страна на крушката, а черната отстрани .. мултицета показа 15 деления = 3v

После врътнах да измерва ампери като го поставих на скала 500 и горе в дясно х2 , червената сонда на изхода на плюса на зарядното а черната на вход на плюса на крушката и показа 48 деления демек почти 1000мА

скалта на мултицета е със 50 деления.

демек немошах да видя да ми покаже тия 5,7 волта и800мА дет ги пише на зарядното. отклоненията са доста големи зда могат да се регулират от врътката горе... бътериите бяха заредени които сложих.

мултицета в кутията има една планка която се поставя горе със едни малки дупчици и нарисвуна скала, предполагам че е за калибровка но си нямам и идея как се ползва.

Уреда изглежда е претърпял малък "шок" :lol: защото отзад има обгоряло място за бушонче 4А , но го нямам а нанегово място е вързана медна телчица. но мисля че това само застрашва сигурноста на уреда не неговата прецизност.

Та сега въпросите.
Правилно ли е да приемам това което пише на зарядното за истина?
Ако приставката е за калибровка , как се борави с нея?
Ако и вие смятате че уреда си е издал багажа , подлежили на на ремонт :?
NeoBoss - специалист
ето какво представлява
http://www.sibcpk.ru/gallery/Images/mul ... c4317m.jpg

никой ли неможе да каже нищо , поне правилно ли измервам, да няма в мен някаква грешка :)
сега премерих и на лаптопа зарядното пак го изкарва с по голям волтаж...

което ме води на мисълта че ако аз меря правилно мултицета е повреден.... руско стара машинка няма начин да не подлежи на ремонт но въпроса е как да разбера кое му се е прецакало :)

или поне предпожете някой евтин мултицет... защото имам няколко китайски презареждаеми патерии от соларни лампи играчки и др и искам да ги измеря на какъв волтаж са колко ток дават да знам кои мога да ползвам и кои не
sbirov - специалист
Уреда си много добър за любителски (не само) цели.Много по-добър от което и да е китайско менте за 10-15 лв.Просто това, което си мерил е нестабилизирано захранване и без товар изходното му напрежение е по-високо.И не мери на режим мА - тогава можеш да го повредиш!
Приставката в кутията е за измерване на транзистори- засега я остави настрани :lol:
Тук има ръководство за работа с този уред - ако се справяш с руския :?
Justy - майстор
Наистина уредът си е много добър. Като чета написаното, трябва да прочетеш не само описанието на прибора, но и темата Ел. Измервания. Задължително смени телчето с предпазител, но знай че няма да те спаси, ако на обхват Мерене на ток, го включиш по схема за мерене на напрежение. Успех :)
NeoBoss - специалист
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... cuits2.svg

наистина мерих на изуст от това което си спомням, но невиждам да съм мерил грешно гледайки тая схема. Написъл съм че съм мерил и под товар не само на късо това беше първия път.

къде ми е грешката при меренето ?????
torbalan - Дървен философ
уреда е бил добър, когато са го произвели...
а това вероятно е било през 70те :)
(аз през 80те ползвах 4313)

според мен може да се използва за любителски цели.... но показанията му не трябва да се приемат за чиста монета....

калибрирането му може да стане в лаборатория, но вероятно ще е на цена по-висока от един хубав съвременен мултимер...

п.п.
пропуснах - и аз мисля, че е по-добър от съвремените китайски ментета :)
NeoBoss - специалист
а някой ще отговори ли на някой от въпросите които съм задал?
ако не са ясни да ги повторя или потретя. щот чесно казано незаех че в някоя лаборатория могат да го калибрират :shock:

казал съм горе долу за какво ще го позлвам , имам и един самоделен трансформатор на около 12 волта които също искам да мога да го измера зада знам какво мога да връзвам към него.
torbalan - Дървен философ
NeoBoss написа:
....Та сега въпросите.
Правилно ли е да приемам това което пише на зарядното за истина?
Ако приставката е за калибровка , как се борави с нея?
Ако и вие смятате че уреда си е издал багажа , подлежили на на ремонт :?
за зарядното - не, не е правилно
за приставката - не знам
за ремонт - безсмислено е...

а ако искаш да го провериш - трябва ти "еталонн" уред и някакъв източник с постоянно напрежение (постоянно, а не пулсиращо)

според мен може да с го ползваш и горе-долу да му имаш доверие...
NeoBoss - специалист
ако не е правилно ненамирам смисъл да пиша 5,8v ан го закръглят на 6

няма ли нещо което да е сигурно с какво напрежение е

2 волта разлика в напрежението според мен е много зада може да му се вярва

зарядното е на нокия оригинални финладско си ..... някой неможе ли да хване да премери неговото и да каже какви са разликите от писаното на него и измереното от уреда му.

или кое обикновенно е най точно от писаното на него до измерването , нова батерия , usb на комп
Johny - майстор
Уреда има две регулировки.
В центъра има един ексцентрик с шлиц за отвертка. Без никакви сонди се настройва стрелката да е на "0". За правилното отчитане не трябва да се вижда отражението в/у огледалото. Ако там всичко е ОК можеш да мериш и без батерии ток и напрежение. Батериите са за съпротивление и за транзисторите.
И така втората регулировка е при измерване на съпротивление. Дават се сондите на късо и се върти копчето, докато стрелката покаже нула. Това се прави прави всеки път, когато мериш съпротивление, разбира се не и в рамките на един ден.
Батериите нямат никакво значение за меренето на ток и напрежение.
Почети някъде как се правят измервания.
Крушка 21W:12V=1,75А, а зарядното е 0.8А, т.е. направо си го дал на късо с тази лампа и за това ти е показало 3V. Другият път ще изгори.
Уреда въобще не ти е виновен.

Тема "Проверка на Ц4317М стрелкови мултимер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: