• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Разбира се че панела има общо със стагнацията - може да не успее да даде такава температура :-D .
Производителите я дават тази характеристика на панела, но естествено, че пробите са правени с техния пропиленгликол, а аз не вярвам един и същ пропиленгликол да стагнира при различна температура в различните колектори. Така, че това е характеристика на пропиленгликола, а не на панела.
tsvetelincho - напреднал
Първо беше 200л. бойлер изведнъж дойдоха 5 колектора с 2.7м2 площ всеки+ полиетиленови тръби с алуминиева вложка и накрая се започна с пропиленгликола и неговите качества.Аз не знам какво накрая ще излезе от твоята инсталация, но ето ти някои идейки:
1.Тръбната разводка на соларната система се прави от твърдо запоени медни тръби.
2.Стандартен 11л. РС за слънчева инсталация (обикновено е бял) за 200- 300 л. бойлер + 1 или 2 колектора е достатъчен.
3.Можеш да си сложиш РС (обикновено е син) на студената вода към бойлера за да обира обемните разширения породени от загряване.
4.Ако наистина имаш 200л. бойлер един колектор е достатъчен (по възможност немски).
5.Управлението + UPSa са задължителни.

....и можеш да ходиш на почивка без притеснения. :-D.
Разбира се, можеш и да пропуснеш горните препоръки.... :-D
Тани - модератор
Тани написа:
Още не си ми отговорил!

Какво ще стане , ако бойлера загрее до 95 градуса , а слънцето има да пече още цял ден с пълна сила? Надявам се този път да отговориш конкретно на всеки зададен въпрос , а не да обобщаваш с някакви килишета като - Абе няма проблеми , няма да прегрее!
За професионалист мислиш адски ограничено! А освен това дори не си си направи труда да прочетеш цялата тема , а отговаряш на парче! И отговаряш когато и каквото ти е удобно! Именно затова ми е такова отношението към тебе . Трети път ти задавам въпроса и не ми отговаряш!

Ако си беше направил труда , щеше да разбереш , че :
Тани написа:
Ако системата предварително е била проектирана да не и е проблем прегряването , просто трябва " да и дръпнеш щепсела" за да не работи помпата и да не ти заври бойлера когато става въпрос за толкова дълго време! Моето управление при покачване на температурата в бойлера спира помпата , каквато и да е температурата на колектора , така че опасност от прегряване на бойлера няма! Преди ме попитахте колко литра е системата за да се прецени дали ще ми стигне разширителния съд

- 2 колектора по 2,7 м2 на сънсъстем
- Долната серпрнтина на 200 л бойлер пак на сънсистем
- закупил съм 50 метра , но най-вероятно ще ми стигнат 30 м тръба стоманена тръба 16 мм.

Дали ще ми е достатъчен разширителен съд 16 литра или да взимам по-голям?

Също така са ми дали 15 литра пропилен гликол дали ще ми стигне? Да не започна да пълня системата и да се окаже недостатъчен?
Защо реши , че ще ползвам тръби с алуминиева вложка ? И защо само с медни тръби е нормално да се прави слънчева инсталация , а с неръждаема тръба да е ненормално пак не разбрах! Би ли обяснил като на непрофесионалист? С този един колектор ще мога ли и рано пролет и късно есен да си ползвам пълноценно бойлера? Дано да ми отговориш и какво ще стане през лятото като прегрее системата?

Имам още въпроси , но ще се радвам да ми отговориш на тези.Ако не на мен , то го дължиш поне на колегите си , които ми отговориха преди тебе - обоснови се защо не си съгласен с тях!
AntonBM - специалист
Натрупа ми се работа и не следях темата...
Тани ме е питал, какъв РС да сложи за бойлера, ако стартовото му налягане е 2 Bar ПК задейства при 8 и на колко да го напомпи. При тези условия излиза необходим обем 10,4 литра – избира се по-голям. Оптимално е да се напомпи балона на 6 Bar, при положение че налягането във ВиК мрежата не достига такива налагания. Ако ги достига трябва да се напомпи малко над максималното възможно налягане на ВиК мрежата, но по-ниско от това на ПК.

2v6, ме пита „Колко килограма 120° пара генерира се генерира от един слънчев колектор за 5 минути”. Отговора е – БА ЛИ МАА МУ????
Това е много сложна сметка... трябва да се смята баланс между:
1 Спечелена топлина от слънчев колектор – зависи от слънчевото греене, площта и ориентацията на колектора.
2 Загуби на топлина от излъчване към небосвода + конвективни + кондуктивни загуби от колектора и тръбите запълнени с пара.
Първата сметка е лесна, но за втората ми трябват доста данни за да сметна нещо и пак няма да съм сигурен, че е варно...
Все пак мога да кажа, че за 5 минути няма начин да се изпари цял килограм вода. Енергията необходима за изпаряването от 120°С вода в пара е 2200 kJ/kg. За 5 минути няма колектор, който да ми даде толкова джаули... На 1 квадрат падат към 3000 kJ.h (към 850 W.h) значи, ако колектора е 2 квадрата и не губи никаква топлина 100 КПД би могъл да изпари почти 2,7 kg за 1 час или към 0,225 kg. за 5 минути. В какъв обем ще се наместят тези 0,23 кг вода, превръщайки се в пара не ми се смята, но нищо чудно да разкарат всичките 4-5 литра вода, които има в един колектор... Ясно е, че КПД-то не е 100% при тези температури, но дори и да е само 10% просто времето ще се вдигне от 5 на 50 минути. От практиката съм видял, че при спиране на тока температурите за 1 час в колекторите често надхвърлят 120°С. Тръбите не са прозрачни и не мога да видя до къде са запълнени с пара. С лазерен термометър може да се замери границата на запълването с пара, но не съм го правил...
Тани - модератор
Трябва да вземеш предвид и това , че при изпаряване се проглъща топлина. Но питащия ми се струва ,че не иска точни данни. Просто намеква че постоянно ще се отделя пара и няма къде да се събере. Но ако намиква това си мисля че греши.

Другото което се сетих да питам - не зависи ли температурата на стагнация от налягането?
AntonBM - специалист
Да де, точно 2208,5 kJ/kg и трябва, за да се изпари при 118°С. Получили ги и вече не е вода а пара... Къде да се събере – тя ще си намери място...
Колкото до стагнацията, смятам, че би трябвало да зависи, както от температурата, така и от налягането.
tsvetelincho - напреднал
:-D Добре,първо на въпроса:
1.Темперетурата на бойлера никога няма да стигне 95С,защото много преди тази темперетура контролерът на солара ще спре помпата.Така се правят контролерите - да запазят бойлера. Този РС ще ти стигне.
2.Слънцето ще си пече и ще повиши темперетурата и налягането на соларния кръг.При 6Атм баланс вентилът ще отвори и ще загубиш течност-по това ще познаеш,че който е смятал системата малко се е надценил (като познания).
...Може и да си късметлия и да не отвори балансът.Е, тогава тъкмо ще разбереш защо хората греят 200л. с един панел, а ти си имаш два за същата цел.Понеже много споменаваш Сънсистем- бойлер, колектори и т.н.- това означава евтина система.Ако това е твоя избор,няма нужда да четеш каквото и да напиша, няма смисъл.
Колкото до материала на тръбите - медните се използват най-често.Може да пробваш и други,щом ти се занимава.
....По отношение на определението "професионалист" - сигурно ти се е изплъзнало...
....По отношение на думите ти "мислиш ограничено":Да си забелязал да поставям определения на нещата,които пишеш?!
Тани - модератор
Е накрая изплю камъчето!

tsvetelincho написа:
................ Този РС ще ти стигне.
2.Слънцето ще си пече и ще повиши темперетурата и налягането на соларния кръг.При 6Атм баланс вентилът ще отвори и ще загубиш течност-по това ще познаеш,че който е смятал системата малко се е надценил (като познания).
...Може и да си късметлия и да не отвори балансът.Е, тогава тъкмо ще разбереш защо хората греят 200л. с един панел, а ти си имаш два за същата цел.Понеже много споменаваш Сънсистем- бойлер, колектори и т.н.- това означава евтина система.Ако това е твоя избор,няма нужда да четеш каквото и да напиша, няма смисъл.
....По отношение на думите ти "мислиш ограничено":Да си забелязал да поставям определения на нещата,които пишеш?!
В крайна сметка отново си противоречиш и не разбрах дали ще ми стигне РС или няма и кой РС имаш предвид 11 литровия или моя? Поне си призна , че ЮПС-а с нищо няма да помогне в тази ситуация , а ако цял ден системата издържи без да се включва помпата и не изпусне течност , то в такъв случай спирането на тока няма да е проблем и ЮПС-а не е необходим! И лично аз никога не разчитам на късмета , за нещо което лесно може да се изчисли. Пък било то и от друг а не от мен. Затова се съветвам тук и ще се вслушам и в твоето мнение , стига да може да го обосновеш!
За съжаление бойлера и единия колектор вече е купен , но за другите колектори ще се радвам да ми препоръчаш по-подходящи! Не че не са проблем парите , но както виждаш съм инвестирал в неръждаема тръба , която е доста по-скъпа от медната защото има смисъл според мен! Ако ми предложиш по-подходящи колектори , дори мога да си ги купя от тебе! Сега като се замислих , бях ти задал въпрос може ли пълноценно да си ползвам бойлера късно есен и рано пролет само на слънчева енергия само с един панел? Всъщност невъзможно ли е в системата да има един бойлер 200 литра и повече от 2 панела без да прегрее системата? Помисли преди да отговориш , за да не се налага да раздавам определения! Всъщност , ако съм сгрешил някъде , не се притеснявай да ми кажеш! Няма да се обидя да бъдеш директен - дори оценявам това качество! И аз съм човек и аз греша , че дори доста често! Но по-добре да сгреша сега с размислите и да ме поправиш , отколкото да сбъркам при изпълнението!
tsvetelincho - напреднал
може ли пълноценно да си ползвам бойлера късно есен и рано пролет само на слънчева енергия само с един панел
Разбира се, ако има слънце :-D.Ако има слънце, сезонът е без значение.

Всъщност невъзможно ли е в системата да има един бойлер 200 литра и повече от 2 панела без да прегрее системата?
Няма да прегрее ако двата колектора са от евтините.Върху такива въпроси не се замислям.
Ако ми предложиш по-подходящи колектори , дори мога да си ги купя от тебе
Аз не продавам колектори :-D.Пък и ти си имаш един колектор втори можеш да си купиш,ако този не върши работа.
...при колекторите понякога 1 е повече от 2 :-D
РС дето си купил е ОК-няма да тръгнеш да го връщаш, само защото си прочел нещо в някакъв форум :)
Тани - модератор
Моля те отговори ми по-конкретно? Какви колектори ми препоръчваш? Дай някакви модели и цени! Значи няма значение колко колектора имам , ако пече слънцето 3 часа на ден? С един и с пет колектора водата че се загрее до еднаква температура! Това не го знаех - явно ще ми олекне бюджета! :-D
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Слънчева инсталация със защита от прегряване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: