• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
georgebg - специалист
добре де как да ви обясни човек - имам конкретно питане и ако не може да помогнете за друго акъл не ви искам. Отопление е котел и камина - тук ток не ми трябва, бойлера се включва с таймер през нощта, цялото осветление по двора с фотореле и т.н. така че просто няма какво да разпределям - да сложа хладилника на едната фаза, распиратора на втора , плота на третата - това ли съветвате ?
или мислите че кабелите ми са телефонни от 2kW котлон и 1 за хладилник мрежата ми се срива ?
ако не може да помогнете ви моля и не пишете...
lubomirlz - специалист
Ето ти релета за контрол на фазите, http://www.filkab.com/files/category_fi ... 696_bg.pdf
Втората страница. Взимаш си и три контактора и си ги менкаш фазите, явно си електротехнически грамотен човек и със схемата ще се справиш :)
torbalan - Дървен философ
georgebg написа:
... напрежението пада от 225 на 210 V и обратно...
сигурен ли си, че волтмера ти е достатъчно точен, за да отчетеш такава разлика :)

по принцип - може да се конструира такъв уред, но идеята ти е абсурдна!

ако напржението ти играе, само като си включил един котлон и аспиратор, търси си правата.... а не се занимавай с глупости...
pavelari - майстор
Поне аз прочетох, че при включване на един котлон от 2 киловата се получава пад на напрежение в порядъка на 15 волта, което при посочените стойности означава, че захранването на обекта е с не-повече от 4 кв.мм на фаза, или липсва повторно заземяване на нулата в самия обект, която нула идва от поне 60-70 метра /правя допускане/. Превключването на друга фаза с евтини приспособления е свързано с осезаемо прекъсване и постигане на същия ефект - пад и при другата фаза. Не отивай на най-сложното и безумно скъпото а потърси други причини за проблема - като за целта дай малко повече инфо за обекта, както и други колеги питаха - имам усещането за предубеденост!!??
Johny - майстор
Нищо не каза за това с какъв проводник е захранена къщата.
Според мен причината е, както казаха колегите - малко сечение на захранващият проводник. Нищо не ти пречи ръчно да включиш на друга фаза и ефекта ще бъде същия.
georgebg - специалист
проводника е 4х 16мм, не знам защо е такъв за обикновена къща, волтметъра е наред, органите са сезирани след което нещата се пооправиха, защото закачиха за седмица анализатор на входа на таблото и нали котка по гръб не пада, та се подготвиха предварително и оттогава е по-добре, но не се знае докога?
нулата е на стълба заземена който е на 5 метра от къщата, да второ заземяване на самия обект ще правя, но анализатора показа 0 в границите 0.1-0.26 V.
Съгласен съм с колегата че с евтин вариант без гарантирана липса на прекъсване не ме удовлетворява и вероятно така и ще си остана. Да разпределям фазите както обясних май няма смисъл, по скоро ако се получи подобен проблем имам контакторен прекъсвач и за 2 мин. сменям фазата и това е.
  • 1
  • 2

Тема "Избор на фаза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: