Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
gniav - напреднал
здр. колеги. до колкото съм запознат има центробежни, бутални, зъбни и мембранни помпи. От седмица спорим в работата има ли охлювна помпа или не. Това трябва да е някаква разновидност на центробежната май :) . ако може да ми помогнете с някой класификатор ще съм ви безкрайно задължен. или да ми помогнете да разграничим центробежните помпи по видове.
romanpm - майстор
Има , и не е разновидност на центробежната защото си има перка като на вентилаторче , но с по-особенна форма , освен това може да се подредят по оста още няколко пропелера каскада с различен брой лопатки и ъгъл на атака което значително повишава налягането на изхода , на тоя принцип са например качествените хидрофори на грундфос :wink:
Каналски - специалист
gniav написа:
охлювна помпа
Можеш ли да покажеш ... как изглежда ? Че ми звучи малко "по народно му" !
gniav - напреднал
аз твърдя че това е обикновенна центробежна помпа която е с увеличен дебит за сметка на напора . с по дебел корпус е и по голям изходен фланец иначе другото си е същото.за едностепенна става въпрос.
Johny - майстор
Да добавя към колекцията ти и : Плунжерна помпа
Каналски - специалист
gniav написа:
....
Да подобно е (или обратно) при яцевидната, сърцевидната, листовидната, зелената, клинообразната, руската, избързващата и др. подобни
gniav - напреднал
плунжерната е към бутални
Според принципа на действието им се разделят на турбо (лопатъчни), обемни и струйни машини.

Принципа на действие на турбомашините се основава на динамично взаимодействие между лопатките на работното колело на машината и придвижвания от тях флуид.Работното колело извършва въртеливо движение с постоянна ъглова скорост, отдава енергия на флуида и го премества непрекъснато без пулсации от входа до изхода на машината.Към турбомашините се отнасят турбопомпите , вентилаторите и турбокомпресорите.

Обемните машини деистват на обемен принцип, характерен с това,че флуидът преминава през машината на отделни обеми(порции).Той се пренася от входа до изхода на машината от работен елемент извършващ праволинейно-възвратно или въртеливо движение (бутало ,ротор с пластини, зъбни колела, винтове и др.). Обикновено преместването на флуида се извършва с променлива скорост, поради което течението на изхода на машината е пулсиращо.Към обемните машини се отнасят буталните помпи (зъбни,пластинкови,винтови),ротационните компресори, мембранните помпи и др.

Принципът на действие на струйните машини се състои в това, че за преместването на даден флуид се използва кинетичната енергия на друг работен флуид.Характерно за тях е ,че нямат подвижни работни елементи. Такива машини са струйните помпи и струйните компресори.
Това е скрол компресор. На климатиците са такива.

Тема "видове помпи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: