Имам вътрешна баня и вентилатор който да отвежда парите по време на къпане и след тожа, но въпреки всичко целият таван е в мухъл. Какво бихте ме посъветвали да направя - хидроизолация на тавана или някакво друго решение? В момента съм съм с пръскана мазилка на тавана. Ако знаете някой който вече е правил нещо сполучливо по въпроса ще съм благодарен да го споделите! Благодаря предварително на всички които ще помогнат
ttzanov написа:Имам вътрешна баня и вентилатор който да отвежда парите по време на къпане и след тожа, но въпреки всичко целият таван е в мухъл. Какво бихте ме посъветвали да направя - хидроизолация на тавана или някакво друго решение?Хидроизолация се поставя само, ако източникът на влагата е на горния етаж. Но и тогава правилно е да се отстрани строителния дефект, т.е. да се ремонтира изолацията на пода на горния етаж, а не тавана на твоята баня.
Има вероятност плесените да се развиват заради високата влага в помещението, дори и ако няма теч от горния етаж. Увеличи времето на работа на вентилатора така, че да работи до пълното изсушаване на помещението след къпане. Осигури и възможност на пресният въздух да навлиза в помещението, в противен случай вентилаторът не работи ефективно. Например в ниската част на вратата на банята се прави отвор, затворен с декоративни жалузи, през който въздухът да може да навлиза безпрепятствено или просто не затваряй вратата.
В помощ може да ти бъде влагомер. Закачи го в банята и следи влажността. Проветрението трябва да бъде такова, че да не се задържат за продължително време стойности над 70% относителна въздушна влажност. Някои влагомери се повреждат при висока влажност - вземи най-добре такъв с човешки косъм.
Образувалите се вече плесени можеш да обработиш със "Саво", хлорна вар, белина или кислородна вода.