Ел. инструментите. Консумативи.
s7ivur - помощник
Здравейте, колеги!
Днес ми се наложи да завия няколко винта с бормашината и не стигнах до никъде. Не можах да завия и по един винт с всеки бит - тръгва добре и като му дойде малко на зор заминава битът. Та преди да отида да си купя нови, по-качествени битове, реших да ви питам дали проблемът е наистина в тях или аз правя нещо не както трябва. :? Завивах на най-ниски обороти и пак същият ефект...
Мерси предварително!
mirk - майстор
Купи си качествени като цената им е поне над лев за парче. Комплекти от много за почти без пари не стават и за работа на ръка, а какво остава за бормашина.
s7ivur - помощник
Мерси, дано да намеря на бройка в близките железарии, че не си струва да купувам цял комплект.
sspoko - специалист
Мисля че е важно и вида на битовете да отговаря на вида на гнездото на винта които ще се завива. Много често това не се доглежда а се гледа само доло горе да се догоди големината.
pavkatay - майстор
много е важно с какъв накрайник се завива даден винт. за да се предаде въртящия момент трябва накрайника да ляга плътно в каналите на винта- затова има различни накрайници-кръстати: РН 1,2,3, PZ 1,2,3. има тема тук във форума точно по този въпрос. и завиването с бормашина не е за препоръчване -и това е разисквано.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 18&start=0
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... highlight=
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... E5&start=0
rolls - специалист
Друг е въпроса, че бормашината няма въртящия момент на винтоверт. На ниски обороти няма сила, а на високи трябва да натискаш за да държи добре бита в шлиците на винта, ама и така не става. Оттърве ли - хвърляш накрайника. Ако твой познат има винтоверт по-добре му го поискай, отколкото да се мъчиш с дрелката.

Иначе аз ползувам едни на Макита и съм много доволен от тях.
moimoimoi - майстор
купи си бош, аз съм си взел дълги 50мм 3 броя/комплект/ за 7.50лева и да ти кажа издържат повече от година преди да се износят

от мосю бриколаж
s7ivur - помощник
Мерси на всички, най-вече на @pavkatay за старанието!
Изчетох темите и се притесних, че няма да мога да си завърша проекта... Остава ми да завия около 40 винта и не мисля да купувам нов инструмент. Ще мога ли да мина само с нов по-качествен накрайник или да търся друг вариант... :? Очаквам съвети и предложения от по-опитните. :)
pavkatay - майстор
ами ако си завил много повече от 40 винта ще минеш и без нов инструмент :-D . аз бих препоръчал 'вюрт'- един накрайник го попилявам за 2-3 месеца, а струва 2 лв. но и другите марки са добри -въпрос на навик и предпочитания. по-скоро проблема ти е в инструмента. затова накрайник, който струва повече, но подхожда на използваните от теб винтове ще ти реши проблема. :thumbs:
пс и не е лошо да пуснеш някоя снимка да те видим какво правиш :roll:

Тема "Проблем с битове..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: