• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
div0t0 - напреднал
Отново прибягвам до този форум, защото ми предстои важно решение какво отопление да си направи на етажа.
Става въпрос за 2-ри етаж на къща 65квадрата(3-стаи), с ПВЦ дограма и външна изолация от стереопор 5см.
Спрял съм се на електрическо котле и конвекторни водни радиатоари.
Няма да минава бойлера през него ще си го оставя отделно.
Можете ли да ми препоръчате марка за котле и радиатори и евентуално модел (колко мошно трябва да бъде)?
Ясно, е че всеки търси най-евтината консумация на месец, така че началната инвестиция може и да е по-голяма.
Благодаря предварително на всички майстори :).

(малко си надвиших квадратурата на етажа малка промяна)!
Последна промяна от div0t0 на ср апр 21, 2010 8:19 am, променено общо 1 път.
AntonBM - специалист
Щом търсиш ниски месечни разходи за сметка на първоначалната инвестиция – забрави за всички видове ЕЛ котли. Те преобразуват електрическата енергия в топлинна при КПД от 95 до 98% в зависимост от вида на котела – с нагреватели или електролитен. Много малка разлика – и много скъпа топлина! Почти всички други начини на отопление ще имат по-ниски месечни сметки (дърва, климатици, газ и т.н.).
Защо трябва с ток да правиш топлина и после с помпа да я разхождаш до радиаторите? След като искаш да се топлиш с ток купи си електрически радиатори или конвектори и не слагай тръби.
div0t0 - напреднал
AntonBM написа:
Щом търсиш ниски месечни разходи за сметка на първоначалната инвестиция – забрави за всички видове ЕЛ котли. Те преобразуват електрическата енергия в топлинна при КПД от 95 до 98% в зависимост от вида на котела – с нагреватели или електролитен. Много малка разлика – и много скъпа топлина! Почти всички други начини на отопление ще имат по-ниски месечни сметки (дърва, климатици, газ и т.н.).
Защо трябва с ток да правиш топлина и после с помпа да я разхождаш до радиаторите? След като искаш да се топлиш с ток купи си електрически радиатори или конвектори и не слагай тръби.
С ел котлето четох, че излиза по евтино и особенно като се сложи конвекторни водни радиатори... (събирам мнения)
Колкото до дърва и вълглища просто няма кой да ми поддържа и пали котела... А жената няма как да се хване като мен ме няма :)
А за климатика много изсушавал въздуха и при наличие на деца не е желателно.... (отново казвам, че пиша това, което съм чел).
AntonBM - специалист
Климатика по нищо не се различава от останалите отоплителни уреди от гледна точка на конвективен топлообмен. Как той да изсушава въздуха повече от тях? Къде отива влагата в режим отопление? Вътрешното тяло не прави конденз и той не се изтича в канал през зимата...
Изсушаването се дължи на инфилтрацията на свеж въздух в помещението (проветряването). Студеният въздух (външният) има по-ниско съдържание на влага от топлия (вътрешен). Когато външен въздух влезе в помещението и се затопли спада неговата относителна влажност – т.е. въздуха „изсъхва”. Това обаче се случва със всички видове отоплителни тела – без значение на това дали са радиатори или климатици.
Аз на твое място бих си направил етажа с климатици. Цената на отоплителна инсталация с ЕЛ-котел и радиатори е съразмерима на монтаж на маркови (качествени) климатици в 3-те стаи. Ако се притесняваш от изсушаването – купи си паро-овлажнител. Аз имам едно Delongi, което поддържа влажността – струваше под 100 лв., ако не бъркам.
div0t0 - напреднал
AntonBM написа:
Климатика по нищо не се различава от останалите отоплителни уреди от гледна точка на конвективен топлообмен. Как той да изсушава въздуха повече от тях? Къде отива влагата в режим отопление? Вътрешното тяло не прави конденз и той не се изтича в канал през зимата...
Изсушаването се дължи на инфилтрацията на свеж въздух в помещението (проветряването). Студеният въздух (външният) има по-ниско съдържание на влага от топлия (вътрешен). Когато външен въздух влезе в помещението и се затопли спада неговата относителна влажност – т.е. въздуха „изсъхва”. Това обаче се случва със всички видове отоплителни тела – без значение на това дали са радиатори или климатици.
Аз на твое място бих си направил етажа с климатици. Цената на отоплителна инсталация с ЕЛ-котел и радиатори е съразмерима на монтаж на маркови (качествени) климатици в 3-те стаи. Ако се притесняваш от изсушаването – купи си паро-овлажнител. Аз имам едно Delongi, което поддържа влажността – струваше под 100 лв., ако не бъркам.
Благодаря ти за изчерпателния отговор...
По думите ти съдя, че се отопляваш на климатици?
Има ли вариант да се пресметне ориентировачен месечен разход при средна външна температура 0градуса? И като марка какви би ми предложил ако реша да бъде отоплението на климатици?
vanko68 - специалист
div0t0 - много семейства ползват климатици с малките си деца. Климатика ,както ти обясни Антон,няма как да изсуши въздуха...Как си представяш да събира влагата при отопление. Само лятото при охлаждане се получава този ефект,но тогава е по-благоприятно за нас,отколкото топъл влажен въздух.

Имаш и ЛС.
div0t0 - напреднал
vanko68 написа:
div0t0 - много семейства ползват климатици с малките си деца. Климатика ,както ти обясни Антон,няма как да изсуши въздуха...Как си представяш да събира влагата при отопление. Само лятото при охлаждане се получава този ефект,но тогава е по-благоприятно за нас,отколкото топъл влажен въздух.

Имаш и ЛС.
Отговорих ти на лс.
Да определено за лятото си прав за климатика...
Каква смяташ консумация може да се получи на месец при 10часово работене на 3 климатика, примерно 1-12ка и 2-10ки...Въпросите са ми такива просто търся нисък месечен разход за отопление!
fbr - майстор
Сметките ти ще бъдат най-малко 3 пъти по-малки, отколкото с електрически котел.
vanko68 - специалист
В зависимост от степента на изолация и дограмата между 50 и 100 лв.Същото ще е и с ТП,но заедно с топлата вода.
sspoko - специалист
виж тук http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... highlight= щом първоначалната инвестиция може да е по висока ориентираисе към климатик с коефицент на трансформация над 5.
  • 1
  • 2

Тема "Препоръка за отопление за 2-ри етаж къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: