Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mici - специалист
Преди година направих осветление с ниски осветителни тела в градината на двора. Подходих малко дилетантски. Кабелите са в гофрирани тръби, но при разклоненията използувах само изолирбанд. Сега се наложи друга работа и при разкопаването реших да проверя свръзките. Оказа се, че влагата е проникнала през изолирбанда. В гофрето не ме притеснява, но при връзките? Не е възникнал някакъв проблем, но може би ще се появи в бъдеще. Моля подскажете как да направя разклоненията, какви разклонителни кутии да търся, та да не влиза влага в тях? Или пък да ги запълня с нещо? :?:
rulom - модератор
Разклоненията се правят вътре в самите осветителни тела.Има разбира се и влагозащитени разклонителни кутии, но са "влагозащитени", не "водозащитени", затова малко повече кабел и всички връзки на сигурно в телата.

Успех !
mici - специалист
rulom написа:
Разклоненията се правят вътре в самите осветителни тела......
Съгласен съм, но сега не мога да разкопавам отново навсякъде. Търся решение при съществуващата ситуация.
EDI - майстор
С термошлаух и отгоре ПВЦ лента, пак термо имаше някаква.
blv - специалист
Има хубави кутии с ИП65 които където влизат кабелите се слага силикон, но по мои спомени са към 10лв. Има вариант и с по-евтини и силикон, както и бишопа е подходящ за изолиране от влага.
vanko68 - специалист
Има една самовулканизираща се лента,ползва се точно за това. Прилича на изолирбанд,но е по-дебела,разтяга се като ластик,навива се стегнато и с времето става едно цяло.
http://www.tregaltd.com/products.aspx?id=176
ivo_dedko - специалист
Намотаваш изолирбанд, след това бишоп (бишоп лентата я разтягаш максимално докато намотаваш) и накрая пак изолирбанд. По тази система се правят кабелите за 10 и 20 кV, така че няма да имаш никакъв проблем.
blv - специалист
ivo_dedko написа:
Намотаваш изолирбанд, след това бишоп (бишоп лентата я разтягаш максимално докато намотаваш) и накрая пак изолирбанд. По тази система се правят кабелите за 10 и 20 кV, така че няма да имаш никакъв проблем.
Стига бе, :? аз мислех че има муфи за 10 и 20kV :?:
mirk - майстор
Има, има :lol: муфите по лентова технология са точно такива с ленти тип Bishop, 3M и др.

Използвай само самовулканизираща лента Bishop W963 около 10 лева ролката .Предназначена е за напрежение от 600V до 69kV. Разпъваш и стягаш хубаво, на два пласта. Лентата се самовулканизира и няма отлепяне може да се махне само с рязане.
ivo_dedko - специалист
blv написа:
ivo_dedko написа:
Стига бе, :? аз мислех че има муфи за 10 и 20kV :?:
Има и се казват "Райхем". Цената им няма да я коментирам-именно заради това, няма човек от енергото който да ползва Райхем, а не бишоп. :headbash:

Тема "За осветлението на градината" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: