Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
Tehni4oR - напреднал
Здравейте !
Започнах ремонт на най-голямата стая в апартамента (хол) и имам желание да направя топлоизолация на тавана. След прочитане на доста теми от форума се спрях на материал Фибран (зелен или розов)2см. Но освен изолацията искам да монтирам и окачена конструкция с ГК и вградено осветление. Въпросът ми е възможно ли е върху фибрана да захващам конструкцията за ГК и как? Не желая да правя целия таван с окачен ГК за да не сваля много нивото на тавана.
Надявам се, че сте ми разбрали идеята? Комбинация м/у фибран и ГК - дали ще се получи?
Crafty - специалист
1. Сбъркал си раздела, очакваме някой модератор да я премести в "Окачени тавани"
2. ВЪРХУ "фибрана" не може да се захваща никаква носеща конструкция, но ако изрежеш дупка, може да се закрепва за монолитният таван.
3. Комбинацията от окачен таван от метална конструкция и гипсокартонени плоскости със залепен и шпаклован XPS не е невъзможна, но личното ми мнение е - където е гипсокартона, да се положи вата. Освен всичко друго - няма да има проблеми с топлината от вграденото осветление.
torbalan - Дървен философ
е какво има над теб, че да се изолираш?

2 см. фибран за таван е мнооооого малко, ако над теб е студено...

възможно ли е изолацията да се сложи над съществуващия таван пимерно ?
Тани - модератор
Ватата е по-евтина от фибрана , а и под гипскартона ще изолира по-добре. Освен това е по-лесно да се работи с нея .

А , ами то не остана нито едно предимство за фибрана :-D
ivanovrg - специалист
Аз те разбирам,че искаш целия таван да е с фибран,а на някои места да има ГК(някаква фигура може би)
Там където ще ти е само фибрана нивото ти ще падне с 2см фибран+1см лепило и шпакловка=3см
С ГК спокоино може да се направи на 5 см
Не мисля,че тези 2 см ще ги забележиш даже

пример:
скоро имах клиент,на които казах че тавана ще му падне на 2,45 и той каза,че е ниско
идва в къщи и видя моя таван и ми вика- виж твоя как си е висок(2,40)
Tehni4oR - напреднал
Здравейте!
Първо се извинявам, че сбърках раздела!
Сега над мен има тавански помещения, за съжаление моето не е над хола. Така че варианта да изолирам над плочата отпада. ГК с вграденото осветление искам да го направя класически да обхожда стаята, без специални форми.
От вашите съвети си вадя извода, че първо трябва да направя конструкцията за ГК, която ще се захваща директно за тъвана, като използвам вата под ГК. След това ще положа фибрана и накрая ще шпакловам всичко..?
Или ГК трябва да ми е на ниво 12-15см за да може като сложа фибрана -3см да остане ниво 10-12см.
torbalan - Дървен философ
първо си правиш конструкция от гипсокартон
после я пълниш с вата толкова, колкото усееш да вкараш, но бз да я тъпчеш...

примерно ако конструкцията ти е на 10 см.под плочата - вкарваш 10 см. вата (два пласта по пет см.)

под ватата прокарваш ел. инсталацията...

след това монтираш картона, шпакловаш, грундираш, боядисваш и пей сърце :)

2 см. фибран като изолация си е нищо, особено пък на тавана :)
Tehni4oR - напреднал
Torbalan с какво ще ми препоръчаш да изолирам останалата част от тавана където няма ГК? Или идеята ти е да увеличавам дебилината на фибрана?
nihonjin - специалист
Прави всичко както го е описал Торбалан, но сложи 5 см Фибран. 2 см наистина е малко за твоя случай. 2 см може да се слага само ако отгоре има отоплями помещения, т.е. живеят хора и не искаш твоята топлина да отива нагоре.
Tehni4oR - напреднал
Благодаря ви за отговорите и съветите!!
На 27.04 ще е старта , може и да кача снимки ако прояви интерес някой...!

Тема "Топлоизолация на таван?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: