• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tsvetelincho - напреднал
Забавно е човек да си говори с модератора... :-D
Какви колектори ми препоръчваш?
Какво значение има ти вече си си купил и този ще ти стигне. Значи няма значение колко колектора имам , ако пече слънцето 3 часа на ден? С един и с пет колектора водата че се загрее до еднаква температура! Това не го знаех - явно ще ми олекне бюджета! Very Happy
Общо казано да.Дали 5х300лв или 1х1500лв(количеството за сметка на качеството,въпреки 5 х 300лв ще дойдат множко на 200л.през август, но през февруари ще се хвалиш на съседите ,че и с по- евтини колектори си грееш водата). все една работа вършат:-D
За бюджета ти - американците казват "pay me now or pay me later".

но както виждаш съм инвестирал в неръждаема тръба
Браво.придържай се към тази ценова концепция като си купуваш и останалите неща по солара.Примерно РЕСОЛ е добър избор като управление,ако още си нямаш.
Тани - модератор
tsvetelincho написа:
Значи няма значение колко колектора имам , ако пече слънцето 3 часа на ден? С един и с пет колектора водата че се загрее до еднаква температура! Това не го знаех - явно ще ми олекне бюджета! Very Happy
Общо казано да.Дали 5х300лв или 1х1500лв(количеството за сметка на качеството,въпреки 5 х 300лв ще дойдат множко на 200л.през август, но през февруари ще се хвалиш на съседите ,че и с по- евтини колектори си грееш водата). все една работа вършат :-D
Ставаше въпрос за това дали с един колектор или още четири същия като него ще е еднакво загряването!

Забрави че съм модератор! Това в случая няма никакво значение. Явно те е домързяло да прочетеш темата , та заради тебе ще резюмирам!

Дотук съм купил:

Слънчев колектор този - засега 1 бр, но на есен още един - би ли ми препоръчал колектор за 1200 лв , който да има добив 3240 kWh годишно, колкото ще е добива от моите два колектора? Нека не си говорим с догатки ОТНОВО , моля те този път бъди конкретен и посочи модел и цена , подкрепени с цифри! Но не 5х 300 е по-зле от 1х1500 .
Колектор,Тръба , Соларен терморегулатор, Високотемпературна тръбна изолация SSH AEROFLEX за отвън 19 мм дебела а за в шахтата по-тънка 13мм защото ще е изолирана допълнително с вата. Какво е мнението ти за избора ми? Онова управление , което ми препоръча по-добро ли е? Дай линк.

Може да ми препоръчаш помпена група , все още не съм си избрал.
2v6 - майстор
AntonBM написа:
...2v6, ме пита „Колко килограма 120° пара генерира се генерира от един слънчев колектор за 5 минути”. Отговора е – БА ЛИ МАА МУ????
Това е много сложна сметка... трябва да се смята баланс между:
1 Спечелена топлина от слънчев колектор – зависи от слънчевото греене, площта и ориентацията на колектора.
2 Загуби на топлина от излъчване към небосвода + конвективни + кондуктивни загуби от колектора и тръбите запълнени с пара.
Първата сметка е лесна, но за втората ми трябват доста данни за да сметна нещо и пак няма да съм сигурен, че е варно...
Все пак мога да кажа, че за 5 минути няма начин да се изпари цял килограм вода. Енергията необходима за изпаряването от 120°С вода в пара е 2200 kJ/kg. За 5 минути няма колектор, който да ми даде толкова джаули... На 1 квадрат падат към 3000 kJ.h (към 850 W.h) значи, ако колектора е 2 квадрата и не губи никаква топлина 100 КПД би могъл да изпари почти 2,7 kg за 1 час или към 0,225 kg. за 5 минути. В какъв обем ще се наместят тези 0,23 кг вода, превръщайки се в пара не ми се смята, но нищо чудно да разкарат всичките 4-5 литра вода, които има в един колектор... Ясно е, че КПД-то не е 100% при тези температури, но дори и да е само 10% просто времето ще се вдигне от 5 на 50 минути. От практиката съм видял, че при спиране на тока температурите за 1 час в колекторите често надхвърлят 120°С. Тръбите не са прозрачни и не мога да видя до къде са запълнени с пара. С лазерен термометър може да се замери границата на запълването с пара, но не съм го правил...
Да приемем че колектора на Тани е с ефективна повърхност 1.6 м2 (най-разпространените). От графиката по-долу се вижда, че при 120 градуса в панела ще има поне 50% загуби. Така в най-добрия случай във водата ще влиза 500х1.6=800 W топлина. За 5 минути това са 67 Wh или 240 kJ. 240/2200=0.11kg.
Да приемем както казваш че тези 110 грама са се превърнали в пара, изместили са цялата течност от панелите, тръбите и серпентината и са тръгнали към разширителния съд.
Е колко грама след тези 5 минути ще стигне до разширителния съд?

Ако панела е 2.7 литра означава че ще ври при тези условия 120 минути и ще спре, защото няма да има повече течност!
За 2 часа в тръбите и серпентината парата така ли ще си остане :?:

Ако се сложи някое по-високо радиаторно ребро между разширителния съд и системата, дори и топла течност няма да влезе в него :wink:

Прикачен файл

Untitled-5.gif
Графика на ефективността и температурните интервали на
различните типове колектори (при слънчева радиация 1000 W / m ²)
Untitled-5.gif (22.86 KиБ) Видяна 3733 пъти
AntonBM - специалист
2v6, много сложно си се изразил... Нещо не мога да разбера, какво искаш да кажеш.
2v6 написа:
Е колко грама след тези 5 минути ще стигне до разширителния съд?
Най-вероятно нищо няма да достигне. Той е долу и има много тръби до него, които бавно ще се затоплят до толкова, че в тях да има пара а не вода.
2v6 написа:
Ако панела е 2.7 литра означава че ще ври при тези условия 120 минути и ще спре, защото няма да има повече течност!
За 2 часа в тръбите и серпентината парата така ли ще си остане :?:
Ако се сложи някое по-високо радиаторно ребро между разширителния съд и системата, дори и топла течност няма да влезе в него :wink:
Течността много по-рано ще напусне колектора, защото ще е изместена от пара. По-нататък парата ще се прегрява и ще увеличава обема си, а по границата на контакта и с водата ще има топлообмен (конденз и изпаряване), който ще се изравнява с усвоената топлина от колектора.
Нали знаеш, че парата е с по-ниска плътност от водата и 1 kg вода може и да е равен на приблизително 1 литър обем, но 1kg. пара едва ли ще го събереш в същия обем... Освен това парата се държи като газ и при прегряване си увеличава обема много по-бързо от водата...
Задай по-ясен въпрос, ако търсиш отговор...
2v6 - майстор
AntonBM написа:
...
Нали знаеш, че парата е с по-ниска плътност от водата и 1 kg вода може и да е равен на приблизително 1 литър обем, но 1kg. пара едва ли ще го събереш в същия обем... Освен това парата се държи като газ и при прегряване си увеличава обема много по-бързо от водата...
Задай по-ясен въпрос, ако търсиш отговор...
Аз отговор не търся :idea: Дал съм го вече на Чет Мар 11, 2010 4:05 pm:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... c&start=15

Въпроса е в крайна сметка при прегрят колектор колко течност ще има общо в тръбите, серпентината и разширителния съд, при положение че там пара не може да се задържи дълго - нито наситена, още по-малко прегрята :?:
LazarGanev - "Велик майстор"
2v6 написа:
Въпроса е в крайна сметка при прегрят колектор колко течност ще има общо в тръбите, серпентината и разширителния съд, при положение че там пара не може да се задържи дълго - нито наситена, още по-малко прегрята :?:
Защо ни е нужно да гадаем колко течност ще остане в тръбите? За да изберем големината на разширителния съд? Това изобщо не е проблем - взимаме РС колкото е литража на системата и толкоз. Проблемът, който трябва да ни вълнува е да запазим разширителния съд - т.е. да не позволим пара да навлезе в него. Ти добре си оставил неизолирана тръбата към него. Ако трябва и някой радиатор може да се импровизира. Но - това е основния проблем - разширителния съд.
AntonBM - специалист
2v6 написа:
Теоретично в разширителния съд може да влезе само толкова течност, колкото събират колекторите. В тръбното трасе изпарената течност бързо изстива и кондензира заради налягането.
Нямам предпазен вентил. Обезвъздушаването ми е ръчно с капилярка.
Не съм съгласен с тази теория. Какво пречи на парата да се прегрее и избута водата и по-надолу? Твърдиш, че в тръбите парата бързо кондензира заради налягането... Разликата в налягането от покрива до разширителният съд е равна на статичният воден стълб, ако той е монтиран по-ниско. Тя рядко е повече от 1 Bar (10 метра) - това означава, че парата трябва да се прегрее от 120°С (2 Bar) до 135°С (3 Bar) - т.е. само с 15°С за да има теоретична възможност да достигне до РС.
tsvetelincho - напреднал
Малко се забавям с отговора, но с 2 думи.
Първо за управлението: Марката RESOL (resol.de)обикновено в България можеш да си я купиш под името DeDietrich, сигурно има и други наименования.
За колектора:този който си си купил ще е абсолютно достатъчен за 200л. бойлер, ако не си доволен от него през зимата,май някъде го бях писал ще си добавиш още един .Затова слагай смело системата и погледни това управление ,което ти препоръчвам.
filmatoplo - майстор
Аз ги надувам на 3 бара , затова ли са кротки системите без да съскат и пукат :-D
2v6 - майстор
AntonBM написа:
2v6 написа:
Теоретично в разширителния съд може да влезе само толкова течност, колкото събират колекторите. В тръбното трасе изпарената течност бързо изстива и кондензира заради налягането.
Нямам предпазен вентил. Обезвъздушаването ми е ръчно с капилярка.
Не съм съгласен с тази теория. Какво пречи на парата да се прегрее и избута водата и по-надолу? Твърдиш, че в тръбите парата бързо кондензира заради налягането... Разликата в налягането от покрива до разширителният съд е равна на статичният воден стълб, ако той е монтиран по-ниско. Тя рядко е повече от 1 Bar (10 метра) - това означава, че парата трябва да се прегрее от 120°С (2 Bar) до 135°С (3 Bar) - т.е. само с 15°С за да има теоретична възможност да достигне до РС.
Прегряването на колекторите на практика е в съгласие с моята теория :-D

Мен това ме устройва, въпреки че ти не си съгласен :wink:
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Слънчева инсталация със защита от прегряване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: