• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naskov - майстор
A koлко литра е бойлера?
Any - напреднал
Бойлера е 150литра с мантел и серпентина на Сън Системс
filmatoplo - майстор
За 150 литра иска 2 панела на 2,15 площ или най малко 1 на 2,70 .Пак зависи каква е консумацията , ако се ползва веднъж на ден от 1 човек може и един панел с 2,15 площ. :wink: говорим за без ток .
naskov - майстор
Само повърждавам филматопло :)
filmatoplo - майстор
Само с малкото панели иска по малък дебит , ако нямате дебитомер на помпата сложете кран и притваряйте до нужния .тоест докато покаже по добри резултати .С по големия дебит нали се сещате че ще работи сутрин на повече импулси , 2-3 литра течност в панела преминава за секунди и помпата спира докато се загрее пак . :wink: като си я направите системата ще видите .
tsvetelincho - напреднал
Щом сте си си купили бойлер на Сън сиситемс значи нещо ви е накарало да смятате,че тази марка е добра.просто си купете и другите елементи от тях, без да се замисляте дали селективен или вакуумно-тръбен (селективния е за предпочитане -най- малкото е по- евтин).
Any - напреднал
tsvetelincho написа:
Щом сте си си купили бойлер на Сън сиситемс значи нещо ви е накарало да смятате,че тази марка е добра.просто си купете и другите елементи от тях, без да се замисляте дали селективен или вакуумно-тръбен (селективния е за предпочитане -най- малкото е по- евтин).
Нещо и аз се насочвам натам. Гледах им вчера управлението най- доброто уж - там електроники, дисплей, и други щуротии, ама нещо много скъпо ми видя - 351лв :? Та може да оставя цялата инсталация за догодина, че така като правих сметка ще ми се върже към 2500лв със селективен колектор за 700лв. И като направих сметка че това по 20ст киловат часа ток / а той не е толкова/ са 12 500кв/ч Ще ми се изплати чак след 10години :lol: Та се чудя изобщо дали да се захващам :?
filmatoplo - майстор
Хе хе хе :-D така е -малките системи под 500-1000 литра са по скъпи .Парадокса идва от това че пак я окичваш инсталацията за 100 литра вода със помпа ,съд,контролер ,предпазен клапан,юпиес ,обезвъздушители и други каквито ще сложа и на 3000 литра вода . :) Така е и при парното .По евтино излиза термосифонния модел на покрива та дори и като си купиш бойлер само на ток за в банята . :wink:Нали ме разбра -термосифонката е на покрива със един панел 2,70 и хоризонтален бойлер 150 литра това за лятото , а във банята си копуваш друг бойлер колкото литра искаш на ток за зимата , може да има серпентина .Термосифонката струва 1000 и нещо лева дори с допълнителния бойлер ще стигне едва 2000 лева . :wink: няма помпи няма контролери боли те дедовия :wink:
Any - напреднал
Чакай малко, не разбрах. Това термосифонка какво е , този панел дето бойлера му е горе до него ли? Иначе откъм бойлери съм добре :lol: имам един в мазето 80литра на ток, имам един на втория етаж със серпентина и мантел/ въпросния 150л на сън систем/ , да взема викаш да сложа и един на покрива, а :lol:
naskov - майстор
Any написа:
Та може да оставя цялата инсталация за догодина, че така като правих сметка ще ми се върже към 2500лв със селективен колектор за 700лв.
След като си имаш бойлера още 1900лв и си готова. С някои компромиси може и по малко :)
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Имам много въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: