Най - вълнуващия въпрос зимно време.
8180 - майстор
Надявам се колегата при сметките си да има "едно наум" евентуално за автоматизирано "дежурно" отопление - като не работи 2-3 дни, нещо да не замръзне и да се похаби.
tsvetelincho - напреднал
Понеже си под наем и да можеш да си вземеш с теб инвестицята като си тръгваш.Бих ти препоръчал:
1.газови калорифери на пропан-среден разход на ден 10л./10ч.;
2.електрически калорифери.
Това е вариант с малка инвестиция и средни до високи разходи.
Колкото до загряването - като груба сметка можеш да пробваш със 100В/м2.Не се подлъгвай по височината-все пак теб те интересува до 2,5м да е топло нагоре е все тая.А колко ти трябва да загрееш само обема въздух можеш да опиташ с това:
Q=Vx12.92, akо искаш 22С при -16С външна темперетура.Формулката показва само енергията за загряване на въздуха,без да се отчитат загубите на енергия през ограждащи елементи.
Разбира се, има и други видове инсталации с насочени топлинни чадъри,инфрачервени излъчватели(това се спомена) но каза че си под наем.
Мого зависи колко си готов да похарчиш и какъв комфорт ти трябва.
П.С.: Формулката с умножаването на квадратурата с 100В(вълшебното число) ще ти покаже колко енергия ти е нужна с "малка грешка",но това преоразмеряване понякога компенсира честото отваряне на врати и т.н..
AntonBM - специалист
Не съм съгласен с tsvetelincho.
Височината на помещението е от много голямо значение! Нищо не може да накара топлината да остане в долната част на помещението. Щеш не щеш в горната част на стаята температурата ще е по-висока от тази до пода. Това важи с особенна сила за отоплителните тела които прегряват въздуха – предлагани от tsvetelincho. Претопленият въздух се вдига до тавана и единственият начин да се свали обратно долу е с принудителна вентилация. Точно за това и неговото число 100W/кв.м не е меродавно за високи помещения. Лъчистите отоплителни тела загряват не въздуха а повърхностите които огряват. Точно за това ти ги препоръчвам не само аз. В същност аз не съм голям фен на този тип отопление, но не мога да отрека, че той е ефективен за случаи като твоя. Има и лъчисти уреди работещи с пропан-бутан, но цената на 1 kWh произведен с това гориво е съразмерима с тази на ЕЛ тока.
Относно препоръки за марки – най-добре е да се разходиш по магазините и да огледаш. На мен ми хареса този сайт: http://ritoni.com/products.php?parent=9 ... nics#test1 – има всякакви видове, но по магазините може да срещнеш и по-добри за по-ниска цена. Не всичко е качено в интернет. Почти всички уреди се предлагат с термостат и възможност за работа на степени, така че препоръката на 8180 ще е спазена.
Последна промяна от AntonBM(стар) на пет апр 16, 2010 9:22 pm, променено общо 1 път.
naydenov_e - помощник
tsvetelincho, калориферите (газови или елктрически) също духат, ако не се бъркам, значи пак не става, затова и климатиците малко ме притеснваха
а и не искам да има нищо на газ или друго дето гори, от съображения да не подпалим нещо
Както казах, аз не очаквам да е без инвестиция.
но нещата имат крайности, например:
само климатици - 10000 лева инвестиция - 250 лв сметка за ток
само радиатори - 800 лева инвестиция - 750 лв за ток.
при 4 отоплителни месеца, горе долу, това значи че разликата от 9000 лв ще се върне за 18 месеца или над 4 години
цифрите ги написах напосоки
ако горе долу знам какви са крайностите и решенията, ще мога да преценя как да подходя, ако съм там да кажем за 5 години
vanko68 - специалист
Само не разбрах как ги докара тея 10 000 за климатици...С две колони по 16-18 Квт за по 2000 лв ще се стоплиш перфектно,само че духането си остава значително...
naydenov_e - помощник
най евтините климатижи 16 киловата за отопление които намирам са по 3000 лв комплекта
но от написаното от други форумци, излиза че ням а д астигнат, затова и написах сумата 10000 лв за климатици.
реално някой може ли да ми каже само наклимаци колко и какви ще ми трябва т за да се отоплявам
и както и колко радиатора биха ми трябвали ако се отоплявам само на радиатори
разбира се приблизително
vanko68 - специалист
Две колони от тези по 16-18 Квт ще ти стигнат ,разбира се,ако не поддържаш 25-26 гр вътре. Има и за по 2000 - 2200 лв...
tsvetelincho - напреднал
Относно коментара на Антон,без да влизам в подробности (нямам време пък и тези неща са написани в книгите по Топлопренасяне, топлообмен и други подобни) ще отбележа,че:
1.Топлинните загуби се калкулират като сума от загуби през ограждащи елементи и загуби от инфилтрация.Ако си направя труда да го сметна за текущия случай може и по ниски стойности на м2 да се получат.Стоте В/м2 са грубо приближение,което обезличава знанията на хората,които това са учили,но се използва широко в практиката,където се предлагатт отоплителни системи.

лориферите (газови или елктрически) също духат, ако не се бъркам, значи пак не става, затова и климатиците малко ме притеснваха
а и не искам да има нищо на газ или друго дето гори, от съображения да не подпалим нещо
Както казах, аз не очаквам да е без инвестиция.
Към Найденов:
Добре,ще ти задам въпроса който задавам на мойте клиенти ,когато се обсъждат варианти за отопление- Колко си готов да платиш за твоя комфорт и какво не си представяш като вариант за отопление?
naydenov_e - помощник
Благодаря на tsvetelincho за написаното.
Аз не съм учил за отоплението, а съм учил за маркетинг, и трябва да кача че този въпрос не е зададен коректно - колко бих платил за комфорта.
Защото като всяко субективно нещо нарастването на усещането за комфорт не е линено, тоест инвестицията нараства обикновено експоненциално, тоест за да получим малко повече комфорт ще платим доста повече.
за финал - както казах , аз не искам комфорт всеки ден всеки момент и той да е 22 градуса, константни
трябва ми малко конфорт в дните които работим, стига да е на 16-17 градуса в помещението ще се справим
все пак няма да живеем там, с децата.
затова ми се искаше да видя някакви варианти, комбинирани и т.н.
и да, в сегашния момент последното нещо което ми трябва е поредната инвестиция, но какво да се прави , няма избор...
tsvetelincho - напреднал
Понеже каза ,че си под наем ще се повторя като ти кажа да си вземеш уред,който лесно да вземеш със себе си, ако ти се променят плановете за в бъдеще.Затова казвам отоплителен уред, а не инсталация.
Малко извън разговора и аз съм учил малко маркетинг(май един семестър трябва да погледна) и това с комфорта е от някоя книга,не съм сигурен от кой беше...,Котлър ли кой ли? :? :?

Тема "отопление на голямо помещение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: