• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
dan_ - напреднал
Здравейте. Вилното ми място е терасирано. Решил съм да направя външна баня, вкопана в ската на едната тераса, която е близо до сградата. Тази тераса е с височина 2.00 метра. За да се получи що годе баня с прилични размери, трябва да отнема от ската около 2 метра в дълбочина и още толкова в ширина. Т.е. ше се получи една дупка с размери 2 х 2 х 2.
Притесненията ми са как да изградя стените за това помещение - трябва да се получи стена с формата на буквата "П".
Ще се радвам да споделите опит и да ми дадете съвет.
vipltd - специалист
Ако ти е здрава почвата,копаеш ,като включиш и дебелината на стените в сметката,т.е. на ширина 2,40 м.
След това с едностранен кофраж си лееш армиран бетон,с риск за преразход,защото на 2 м едва ли ще се получи отвесна стена откъм
почвата.
dan_ - напреднал
И аз така си мислих за еднастранен кофраж, но се подвуомих за дренаж и хидроизолация дали е нужно при такива размери?
Затовами се върти в главата - OSB от страната на почвата и зад него да пусна речен камък, за да се получи дренаж, които да е свързан с дренажа под пода.
За сега в главата ми, въпросите са повече от отговорите.
dan_ - напреднал
Темата ли Ви затрудни или форума замира?
Нима никой не е запознат с проблемите на изграждане на подпорни бетонни стени, макар и с малки размери?
vipltd - специалист
Подхода ти е правилен.
Дренажната тръба е към 2,50 лв/мл.
Хидроизолацията е задължителна според мен,най-малкото с добавка за водоплътност.
И двата варианта няма много да ти оскъпят обекта.
dan_ - напреднал
А за армирането на стените - дали да е двойно армиране или единично? "Окото" ще е 10 см. Вертикалите ще са ф (фи) 14, а хоризонталната арматура Ф 8. Ще сложа и по една колона в ъглите с вертикална арматура ф 16 и бигли от ф 8 през 15 см.
На върха на стените ще сложа и една греда, но още не съм решил с какво фи да бъде арматурата!!!
ПОМАГАЙТЕ, знаещите....
ПП. vipltd, как се работи (добавя към бетона) този пластификатор за водоплътност?
vipltd - специалист
Пластификатора се добавя в готовия бетонов разтвор и се бърка около 5 минути/в бетоновоза преди отливането/.
За арматурата,ф 14 е презастраховка дори.
Може на двойна и с по -тънка арматура.
За колони ф 14,за греди ф12.
В случая и двете не са нужни.
torbalan - Дървен философ
ако искаш да ползваш дълго банята - направи си двустранен кофраж и хидроизолация...
ще изкопаеш малко повече, но не е болка за умиране...

с арматурата мисля, че доста си се презастраховал....

N14 през 10 сантиметра ми се вижда много за подпорна стена, но имай предвид, че аз не съм конструктор :)
а такива колони има смисъл да правиш - ако ще носят нещо мнооооооого тежко :)
alekghe - специалист
dan_ написа:
Здравейте. Вилното ми място е терасирано. Решил съм да направя външна баня, вкопана в ската на едната тераса, която е близо до сградата. Тази тераса е с височина 2.00 метра. За да се получи що годе баня с прилични размери, трябва да отнема от ската около 2 метра в дълбочина и още толкова в ширина. Т.е. ше се получи една дупка с размери 2 х 2 х 2.
Притесненията ми са как да изградя стените за това помещение - трябва да се получи стена с формата на буквата "П".
Ще се радвам да споделите опит и да ми дадете съвет.
Здравей. най-лесно е да изкопаеш три на три метра с дълбочина поне 50 см. под нивото на банята. Ската го копаеш на откос поне 1/1,5. Правиш обща фундаментна плоча, като няма да е лошо вътрешните стени да са с наклон навън поне 5 см. на 2 метра. След като отлееш стените и бетона набере якост полагаш хидроизолация и дренаж върху оставащите 50 см. извън стените. Насипваш първо с едър речен филц и след това с по - дребна фракция. Насипа трябва да е поне 80 см. Отгоре е хубаво да го защитиш с някакво зебло за да не може дребните частици да задръстят дренажната търба.След това дозасипваш със земя. Арматурата която смяташ да сложиш е достатъчна, за да издържи земният натиск. Ако имаш възможност сложи топлоизолация отвън защото в противен случай ще си имаш освен баня и зимник. За пластификатора, като отидеш на възела си поръчай бетона с водоплътност 0.8 W и те ще сложат колкото трябва по рецепта. Понеже е трудно да направиш арматурата наведнъж е хубаво чакащите железа за стените да останат над фундаментната плоча поне 40 пъти диаметъра на желязото, за да имаш необходимото презастъпване . Фусовете(чакащите железа) е препоръчително да са кръстосани. Тези които са от външната страна на стената трябва да идват от вътре, а тези които са от вътре , да идват от вън. Ще ти кача една примерна схема на подпорна стена с дренаж отвън. Успех!

Прикачен файл

схема.jpg
схема.jpg (34.96 KиБ) Видяна 6727 пъти
dan_ - напреднал
Привет.
Изкопните работи приключиха. Мястото не позволява да се направи изкоп + 50 см., т.е. ще има едностранен кофраж. Другата страна на кофража ще е почвата. Ще се опитам да сложа водосборна тръба в ъглите на изкопа. Взех и хидроизолираща мембрана на ондулин - 2,60 лв/м2.
Днес един строителен инжинер ми каза, че за колоните ф 14 е добре, като биглите в горната част и в долната част на колоната да са през 10 см., а в средата може да са на разстояние 20-25 см. - колоната ще е 2,40 висока.
За стените ме посъветва единична армировка с ф 10 по вертикалата, а за хоризонтали ф 6,5. "Окото" да е по 15 см. Дебелина на стената да е 20 см. Аз настоявах за 25 см., но ме убеждаваше. че за тези размери на помещението и при липса на застрояване над него, нито колоните трябва да са с по голямо по размер желязо, нито стените.
За ивичните основи - полагаме подложен бетон около 15 см. и над него греди с ф 10 и бигли ф 6,5.
Завършването на стените ще е отново с същите по размер греди - ф 10 и ф 6,5.
Местото е неправилен четириъгълник. Поне три пъти ми повтори, че трябва да се направо правилен такъв, в противен случай ще имам главоболия после с фаянс и ще е грозно. Обяснява ми за някакво правило 6-8-10...или 60-80-100, за да се получат диагоналите. Така че от едната страна ще се загуби 20 см. от началото и излиза на нула в края на стената.
Не на последно място - бетонът ще се бърка на място в съотношение 1 количка пясък(дунавска баластра), 2 колички чакъл( пак от дунавска баластра) и една торба(50 кг.) цимент. Та се чудя при този вариант как се слага пластификатора?
Ако този план има слабости, покажете ми ги. В критиките се виждат слабостите. Благодаря предварително
  • 1
  • 2

Тема "Външна баня, вкопана в скат на терасиран терен." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: