Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
pipbel - майстор
Търся понеже съм доста бос в тая област. :sad:
А и 100% доверие на моя водопроводчик нямам за целта. Трябва ми човек с опит.
В момента имам изграден кладенец и шахта до него (тя е направи си сам). Водното огледало ми е на 10м дълбочина, имам потопяема помпа (италианска за 400лв, забравих модела и не съм в къщи), която с ппр тръба е изкарана към шахтата и си поливам доволно засега.
Дебита е около 2м3, за 25-30 мин свършва с тая помпа (мощничка е), възстановява се за около 2-3 часа.
Към шахтата от къщата има подведени подземен ток и тръба за бъдещо свързване.
Понеже ми е голяма дълбочината би трябвало да се направи и с/ма с хидрофор, РС и акумулиращ съд в шахтата за да се ползва кладенчовата вода безпроблемно.
Основно ми трябва за градината водата - за оранжерията (смятам да сложа 1-2 тонен бодон и евентуално капково напояване), за райграса ( автоматизирана поливна с/ма планирам за него - и за нея не знам какво да избера...), за захранване на външна чешма, както и за бъдещото изкуствено езеро.
На снимките съм се опитал да очертая основните консуматори.

Прикачен файл

SS852327_1200x900.jpg
SS852327_1200x900.jpg (114.1 KиБ) Видяна 6922 пъти

Прикачен файл

SS852324_1200x900.jpg
SS852324_1200x900.jpg (89.8 KиБ) Видяна 6922 пъти

Прикачен файл

SS852337_1200x900.jpg
SS852337_1200x900.jpg (76.07 KиБ) Видяна 6922 пъти

Прикачен файл

SS852335_1200x900.jpg
SS852335_1200x900.jpg (62.97 KиБ) Видяна 6922 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Отговорих ти на лични.
gorgidanchev - специалист
Колега ти имаш всички одговори.И доста четеш...личи си нали. :!: :!: :!:
Каналски - специалист
pipbel написа:
.....
Аз неразбрах какъв е въпроса ?
:)
pipbel - майстор
Какви марки хидрофори бихте препоръчали , р/ри на РС и акумулиращия съд, конфигурация на поливната с/ма,фи на тръбите дето трябва да се прекарат до разпръсквачите, кой модел от последните е най-удачен, има ли проблем да се направи капково напояване за оранжерията ако акумулиращия бидон ще е само на 60см по-високо от нея и пр. и пр. проблеми за които може и да не се сещам в момента.
filmatoplo - майстор
Сега си слагаш обемния съд бидон да се пълни от твойта потапяща помпа , в съда да има клапан с поплавък който да следи за нивото и да изключва потапящата помпа при напълване .От бидона вече ще тегли и ще нагнетява към поливната тръбна система друга хидрофорна помпа снабдена с възвратен клапан преди нея и мембранен съд след нея , както и пресостат който ще следи налягането в тръбите .Като екстри може да се монтират ел клапани които да ти пускат с приоритет отделните клонове -поливане двор,оранжерия и басейна. Допълнително поливането може да си го направиш и по часовник .Хубаво е в кладенеца и във бидона да има и контактни поплавъци които да изключват помпите при свършване на водното ниво . :wink: Отвори си една биричка и обмисли ситуацията. :)
pipbel - майстор
filmatoplo, отварям биричката и си мисля... :cool:
Взе ми думата от устата - и аз се чудех защо ли ми е да слагам по-малък акумулиращ съд в шахтата до хидрофора след като съвсем наблизо ще имам така или иначе няколко тонен такъв..
Звучиш напълно логично....
Но и бая сложничко като за мене описваш нещата (клапани ,мембрани и т.н.)- май правилно съм преценил че работата не е "хапка" за устата на моя ВИК майстор.
Друг въпрос - чувал съм че колкото е по-голям РС (балона) на хидрофора - толкова по-добре.
Така ли е? И колко голям би било оптималното при мене,като се има предвид че може да подвключа и къщата (немалък консуматор)към с/та ?
И последно(засега) - все още не съм чул категорични препоръки за вида, марката и изпълнението на поливната с/ма и разпръсквачите ?
filmatoplo - майстор
Да , колкото е по голям мембранния разширителен съд на хидрофорната помпа толкова помпата ще включва по рядко .За твойта система може от 24 литра до към 100 литра , а бидона той си е отделно -това пък ти е резерва вода с която ще поливаш и други нужди.Айде ел клапите може и да неги правиш , но поплавъците за ниво са задължителни да осигурят безпроблемна работа на помпите , тоест да не работят на сухо при исчерпване на кладенеца или бидона.
pipbel - майстор
А за капковото напояване за оранжерията - гравитачно от големия бидон (на 60 см по нависоко) ще стане ли ?
Или си иска някакво минимално налягане ?
filmatoplo - майстор
Ти колко съда ще имаш :? един главен който ще пълни помпата от кладенеца , после от него ще черпи друга помпа и ще праща към источници -поливане, езерце ,къщата. И допълнително ще имаш друг съд за капковото ли :? за налягането порови се из фирми за капково -разни материали може да си имат определени изисквания.Аз слагам помпи МКу Грундфос 3-35 помпата комплект заедно със мембранния съд в нея .Има разни мощности но тая е като за теб може да захранва 5-10 санитарни възела и да полива 2-3 -5 кубика на час.Може и Грундфос ЖП Басик тя е монтирана над мембранния съд 24 литра , има си също пресостат и кабел и ти покрива 2-10 кубика на час .

Тема "Търся акъл за хидрофорна с/ма и още нещо" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: