Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейтел, изчел съм всичко изписано във форума относно изграждането на отопление и бих искал и аз да задам няколко въпроса.
Предстои ми изграждането на парно в селска къща на 3 етажа. По надолу съм поместил схеми на етажите и къде какво ще се отоплява. Като не специалист първо искам да се посъветвам с колегите във форума и в последствие да се обърна към човек или фирма, която ще го изпълни та да не съм супер неподготвен.

1. Смятам да използвам котел. Бях се насочил към пиролизен, но спецове тука малко ме разубеждават и ми препоръчват по скоро да се спра на комбиниран, но в крайна сметка може и обикновен да взема по финансови причини. Смятам че ми са ясни предимствата и недостатъците. Бих се радвал да чуя предложения.

Етаж 1: виж схемата по-долу.

2. Планирам да разположа котела и 200 л бойлер в помещение 2х2.1 дали ще е достатъчно?
Както се вижда на схемата на първия етаж има и едно голямо помещение(което е на два етажа) него не смятам да го отоплявам чрез системата а да му сложа една печка прити, която да я паля само при нужда.

Прикачен файл

ParnoEtaj1.jpg
ParnoEtaj1.jpg (234.08 KиБ) Видяна 8712 пъти
Прилагам схеми на втори и трети етаж.
3. Изчислил съм необходимите мощности за всяка стая като за 1 куб. м давам по 40 вата мощност (къщата ще има изолация 5 см стериопор отвън и пвц дограма) това достатъчно ли е?

Прикачен файл

ParnoEtaj3.jpg
ParnoEtaj3.jpg (199.83 KиБ) Видяна 8701 пъти

Прикачен файл

ParnoEtaj2.jpg
ParnoEtaj2.jpg (220.62 KиБ) Видяна 8701 пъти
4. По принцип възнамеряваме да живеем на 3-я етаж и той ще бъде отопляван през цялото време. Останалата част - гарсониерата на втория етаж и едната стая на първа ще се отопляват само при нужда. т.е. ще имам нужда от котел който да може да работи през повечето време на една (по-ниска мощност), а при нужда да се усилва на по-висока. Дали има такива?

Сметката ми е следната:
Бойлер - 3 кВ
кухня 3 ет. - 0.8 кВ
дневна 3 ет. - 2.8 кВ
спалня 3 ет. - 1.6 кВ
спалня 3 ет. - 1.6 кВ
баня 3 ет. - 0.5 кв
антре+тоал 3 ет. - 1.3 кВ

Това до тук са мощностите, които ще са нижни през цялата зима сумарно 11.6 кВ.

после имаме помещенията, кйото ще се топлят при нужда (т.е. гости и др.)
стая 1 ет. - 1.6 кВ
стая 2 ет. - 2.8 кв
кухня - 0.8 кв
антр+баня 2 ет. - 1.2 кВ

т.е. още 6.4 кв

Значи сумарно около 18 кВ

5. Дали са верни тези изчисления
NeoBoss - специалист
според мен 40вата на куб м са малко, навсякъде където съм гледал слагат по 70
но така и на мен не ми е ясно от какво зависи колко вата на кубик има нужда една къща, ако седнеш да си изчислиш топлозаубите на къщата как се отразява това на съотношението кубик и ват..
naskov - майстор
SergeyGeorgiev написа:
1. Смятам да използвам котел. Бях се насочил към пиролизен, но спецове тука малко ме разубеждават и ми препоръчват по скоро да се спра на комбиниран,
Има и пиролизни комбинирани котли, например Атмос Комби, но наистина са доста скъпи

SergeyGeorgiev написа:
2. Планирам да разположа котела и 200 л бойлер в помещение 2х2.1 дали ще е достатъчно?
Няма да има проблеми
bobiavto - специалист
Здравейте, колеги. Аз живея в триетажна къща, като ползваме активно целогодишно първите два етажа. При мен сметките са за 52к.В. и съм сложил 59 к.В. котел на Виадрус. Сега го отчитам като грешка, защото последният етаж се ползва два-три пъти в сезона и реално не се отоплява. Половината къща е санирана, с алум.дограма съм навсякъде. Сметките при мен се правиха при 90 вата на м. и може и това да вдигна мощността на котела.Имам два бойлера, един от 150л. и един от 80 л.Като марка съм доволен от Виадруса, като при покупката натежаха киловатите и това , че лесно се монтира гозова горелка за евентуално на газ. Но сега бих купил Де Дитрих от 49 к.В., защото е с по-лесно обслужване и не е толкова капризен на комин, пък и никога няма да ми се наложи ползването и на трите етажа едновременно. Помисли и за вакуумни солари, тази година съм решил да монтирам един пакет, пък да видим ефекта. Ако ти трябват майстори, пиши на лични да ти дам координати на мойте, много съм доволен.
naskov - майстор
SergeyGeorgiev написа:
4. По принцип възнамеряваме да живеем на 3-я етаж и той ще бъде отопляван през цялото време. Останалата част - гарсониерата на втория етаж и едната стая на първа ще се отопляват само при нужда. т.е. ще имам нужда от котел който да може да работи през повечето време на една (по-ниска мощност), а при нужда да се усилва на по-висока. Дали има такива?

Сметката ми е следната:
Бойлер - 3 кВ
кухня 3 ет. - 0.8 кВ
дневна 3 ет. - 2.8 кВ
спалня 3 ет. - 1.6 кВ
спалня 3 ет. - 1.6 кВ
баня 3 ет. - 0.5 кв
антре+тоал 3 ет. - 1.3 кВ

Това до тук са мощностите, които ще са нижни през цялата зима сумарно 11.6 кВ.

после имаме помещенията, кйото ще се топлят при нужда (т.е. гости и др.)
стая 1 ет. - 1.6 кВ
стая 2 ет. - 2.8 кв
кухня - 0.8 кв
антр+баня 2 ет. - 1.2 кВ

т.е. още 6.4 кв

Значи сумарно около 18 кВ

5. Дали са верни тези изчисления
Ако тавана на етажа ти е стоманобетон и нямаш под или над него изолация, тези киловати ще са малко. По принцип тези сметки киловат по кубик са за аматьори, но с достатъчно презапясяване вършат работа. За бойлера си сложи 6кВт, въпреки, че той не е консуматор постоянно.
NeoBoss - специалист
naskov написа:
SergeyGeorgiev написа:
По принцип тези сметки киловат по кубик са за аматьори, но с достатъчно презапясяване вършат работа. За бойлера си сложи 6кВт, въпреки, че той не е консуматор постоянно.
били казал как професионалистите ичисляват от колко вата на кубик има нужда едно помещение.
AntonBM - специалист
Професионалистите изчисляват как излиза топлината от помещението през външните ограждения. Приемат желана вътрешна температура в помещението, взимат от справочници.
1. Външна температура за мястото, където е сградата.
2. Преобладаваща посока на вятъра и средна скорост.
Изчисляват коефициентите на топлопреминаване U – [W/m².°К] на външните ограждения – стени, подове, тавани и дограми. И определят:
1. Загубите на топлина от топлопроводимостта на огражденията
2. Загубите на топлина от проникване на свеж въздух в помещението.
3. Печалбите на топлина от вътрешни източници.
4. Печалбите на топлина от слънчево греене.
После по формули в които участват: площта на огражденията, коефициентите U, температурната разлика (вън/вътре), ориентацията на ограждението спрямо географските посоки, дължината на фугите на дограмата, засенчването на сградата от слънцето и защитата и от ветрово натоварване – определят загубите и печалбите на топлина.
Сумират резултатите и получават реална необходима мощност за отопление на помещението. После ако искат могат да видят колко вата се получават отнесено към един кубичен (или квадратен) метър, но това число не е важно! То по принцип е различно за различните помещения на една и съща сграда. Така, че сам си направи извода колко е вярно да се ползва примерно 40 W/m³ (или 100 W/m²) за определяне на потребна топлина за помещението.
По принцип повечето специалисти ползват готови софтуери, за да правят тези изчисления. Не че те са много трудни, но са обемни и със софтуер нещата стават много по-бързо и лесно.
filmatoplo - майстор
Антоне :) може ли това да ти е подписа и винаги който задава такива въпроси(за потребна мощност) да си отговаря веднага след като ти го прочете -пък и междувременно може да го научи-м наизуст. :wink:

Тема "Парно за 3 етажна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: