• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
alekghe - специалист
пластификаторът е в съотношение 1 - 1.5 % от теглото на цимента.Това е между 500-700 мл на торба цимент за този който ползваме ние при такива работи,но там от където ще го вземеш трябва да ти кажат точно колко се слага.Не разбрах само къде ще сложиш хидроизолацията при положение, че отвън където трябва да е няма да има кофраж, а земя.
dan_ - напреднал
От страната към почвата ще сложа OSB 10-12 мм, но преди това ще сложа хидроизолиращата мембрана - ще я прикова към OSB-то. Това изпълнение ще е за стените. Така че бетона няма да е в допир с почвата, а с OSB.
За пода - там работата е по проста - слагам хидроизолиращата мембрана направо върху почвата и отгоре заливам бетона.
В този ред на мисли, за кофраж допустимо ли е използването на OSB 18 мм от другата страна ( не от страната на почвата а от укрепващата страна ) или трябва да е технически шпертплат или метални платна? Като якостни характеристики, OSB-то ще поеме ли такава тежест на бетона или ще се сцепи?
vipltd - специалист
Може с OSB.

Прикачен файл

Photo-0158.jpg
Photo-0158.jpg (44.01 KиБ) Видяна 6145 пъти
dan_ - напреднал
Vipltd, преди малко прочетох в един друг форум (от май 2009) за идеята ти OSB + найлон от стратаната на кофража. Снимката е в подкрепа на това.
Но изникват няколко въпроса в главицата ми:
1. Каква е дебелината на тези плоскости и
2. На 2,40 м. височина OSB-то ще удържи ли бетонна стена 20-25 см.?
vipltd - специалист
OSB -то е 18 мм.Ползваме го на междуетажната подова конструкция при сглобяемите къщи.
А найлона е за да останат чисти,не че ще се засегнат от бетона.
Подпирането на кофража не е проблем,защото кофрираж една кутия 2/2.При ръчно забъркан и полаган бетон въобще нямаш проблеми.
dan_ - напреднал
Благодаря vipltd.
Помогна доста в тази тема.
Един мой комшия - строителен инжинер, за когото писах вчера, ми предложи да намаля диаметъра на арматурата. Ценя много мнението ти и ми се ще да знам за армировката имаш ли забележки?

"...колоните ф 14 ..., като биглите( от ф 6,5) в горната част и в долната част на колоната да са през 10 см., а в средата може да са на разстояние 20-25 см...
За стените ме посъветва единична армировка с ф 10 по вертикалата, а за хоризонтали ф 6,5. "Окото" да е по 15 см. ...
За ивичните основи - полагаме подложен бетон около 15 см. и над него греди с ф 10 и бигли ф 6,5.
Завършването на стените ще е отново с същите по размер греди - ф 10 и ф 6,5."
alekghe - специалист
dan_ написа:
От страната към почвата ще сложа OSB 10-12 мм, но преди това ще сложа хидроизолиращата мембрана - ще я прикова към OSB-то. Това изпълнение ще е за стените. Така че бетона няма да е в допир с почвата, а с OSB.
За пода - там работата е по проста - слагам хидроизолиращата мембрана направо върху почвата и отгоре заливам бетона.
В този ред на мисли, за кофраж допустимо ли е използването на OSB 18 мм от другата страна ( не от страната на почвата а от укрепващата страна ) или трябва да е технически шпертплат или метални платна? Като якостни характеристики, OSB-то ще поеме ли такава тежест на бетона или ще се сцепи?
Става с OSB , а това колко ще понесе е въпрос на укрепване.Колкото са по - гъсто хоризонталните греди , толкова повече товар и когато бетона е по-гъст, тогава натоварването на кофража при отливане е значително по-малко, защото гъстият бетон се държи сам себе си.При редкия бетон първо слягането е огромно и след това цялото нотоварване от вертикалата на стената отива в кофража.Само го укрепи много-хубаво, като е желателно да оставиш железа ф6 в бетона на основите, за да привържеш първите греди, които са най- долу на кофража, защото едностранният кофраж има гадното свойство да подскача нагоре, ако не е хубаво укрепен.Ти ще бъркаш на ръка,така, че това едва ли ще стане, но все пак имай едно на ум.Успех!
vipltd - специалист
Една от целите на форума е да си помагаме.
Ще се радвам ,ако съм помогнал с нещо и аз.
Подложния бетон се полага за прекъсване на връзката на арматурата
с почвата.В такъв случай 15 см са много.
Възможно е дори без подложен бетон,като на дъното се настила чакъл.При наливането на бетона циментовото мляко свързва чакъла.
Това е за по-бързо,но и при Вашия случай 8-10 см са достатъчни.
Гредите трябва да са мин.N 12,ако ще се правят колони 14.
За стените ,хоризонталните са монтажни ф 6,5 или 8.
За вертикалните 10,но за вашия случай ,без данни за структурата на почвата,като че ли най пасва схемата на колегата aleghe с двойната арматура.
Успех.
dan_ - напреднал
Благодаря и на двама ви.
Помоща Ви е за уважение, което го имате от мен.
  • 1
  • 2

Тема "Външна баня, вкопана в скат на терасиран терен." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: