Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sabi69 - специалист
Според мен- насочи се към Дедитрих 49kW = в момента се отопляваме 3-етажна къща по-70 квадрата на етаж+2 помещения с площ около 60 квадрата и 3 бойлера. От 3 години не сме чистили комина-дърпа като прахусмукачка-комина е 25*25 изграден от тухли единички- висок 7-8 метра но изолиран с фибран отвън и шпаклован.
Дедитриха не е капризен към влажни дърва--имали сме пиролизен,не е лош но ако са влажни дървата не гори и много катран отделя.
За изчислението на мощностите---много зависи каква е средната годишна температура на вашия район,колко са най студените дни през зимата--има таблици за тези неща -не помня кой беше автора на тази книга за отоплението, може би някой от съфорумците ще знае.
LazarGanev - "Велик майстор"
Един линк в подписа към този пост и готово.
AntonBM - специалист
Не мисля, че това е за подпис...
В интерес на истината ползването на тези опростени коефициенти не е много страшно. Вярно получава се грешка в изчисленията, но те най-често са в посока презапасяване. За целите на хората ползващи принципа „НАПРАВИ СИ САМ” това е един приемлив начин за избор на радиатори. Все пак препоръчвам на хората да ползват специалистите. Най-малкото, защото те дори и да им вземат висок хонорар за работата си – със сигурност ще им спестят повече пари (ако наистина са специалисти).
Примерно за сградата разглеждана в тази тема – за проект на инсталацията, изчисляване на Енергийната ефективност и издаване на Енергиен паспорт на сградата бих искал към 500 лв. Човека е тръгнал да си го прави сам. Той може да сгреши като преоразмери инсталацията си и по тази причина да купи по-мощен котел и повече глидери от колкото му трябват и да се набута с повече от 500 лв. Може да обърка и в оразмеряването на тръбната мрежа и да не му работят участъци от инсталацията или да не я защити правилно от свръхналягане...
П.П. Това не е оферта! Нямам желание да проектирам сега къщи. Имам много по-сериозни обекти на главата си и не ми стига времето за тях.
bobiavto - специалист
Да, определено това е много добра информация от колегата Антон. Свалям му шапка. ако и аз имах подобна едва ли щях да се набутам толкова преди 5 години. :supz:
NeoBoss - специалист
AntonBM написа:
ако наистина са специалисти
именно тук е проблема , голямото ако, защото за 500лв всеки ще ти се направи на специалист като вижда че си нямаш и понятие ;) затова се принуждаваме на тип "направи си сам". Защото както е в случая специалистите не се занимават със къщи 150-200кв.

щот от майстори аз лично съм се парил много затова вече предпочитам да си смятам да си чета да задавам тъпи въпроси ама да си го направя сам. И да знаеш кой ти е виновен. "шот майстор който да ти върне парите не съществува" като прибавиш и че вилата която искаш да ремонтираш е някъде на по забутано място намирането на читва майстор става още по трудно.

най пресния ми случай е за направата на един плот от дърво. тука питах опсъдихме и получих много качествени отговори как трябва да се направи как трябва да се залепи, и какви са минусите на другите варианти. В окръга имаше 3ма майстори дърводелци които ми дадоха 3 различни решения като всяко едно ми беше казано тук да не го правя така че било голямо грешка и тримата ме убеждаваха как ако го направят така щяло да бъде вечно.

но информацията която си дал е малко объркваща поне за мен, говориш за всемане на средни ветрове в района за случай каква е температурата навън и вътре че било различно и т.н. е то това ясно но според мен не е правилно да се вземат средно стойности. Щот както се е скапало времето тия години кво става като дойде едно седмичен студ доста под средните стойности на вятър и на температури, в къщата няма да можеш да подържаш желаната температура. Затова мисля че тези стойности е правилно да се вземат като сборно константно число за нашия район, все пак говорим за къщи в който ще се живее ан за халета или някакви огромни сгради които вътре могат да имат сопствен микро климат.
та формулите и изчисленията нетрябва да са толкова страшни и сложни.

аз лично попаднах на няколко четива как се определя Загубите на топлина от топлопроводимостта на офражденията получих някаква стойност от 8kw ... но след като го сметнах почнах да се чудя кво значи това, как да го вкарам в сметката на това колко киловата ще са ми нужни зада затопля помещението.
ако знаеш къде в нета има още такава информация ще сем всичко още по благодарни

сега предполагам ще кажете зато си го определяйте по аматьорския начин. Е то хубаво по него ама пак каква е стойноста на места четох че при слабо изолирани помещение 1кубик се умножава по 50 , предполагам затова колегата е решил да умножава по 40. Другия колега също е прочел някъде нещо че да слага на кубик 90 не ми се вярва от нищото да го е решил. Другаде казват че се смятало със 65-70 на куб въздух. Та кое от всичкото е вярно?

Интересувам се толкова защото тая година дано и на мен ми се наложи да слагам камина с водна риза, на едно лека заварено положение където са прекарани някакви тръби, нещо като подово където ще е камината... ама затова ще пусна нова тема надявам се да не ви досади и да може да се свърши работата ;)
единак - специалист
Ами тук си има няколко последователни теми, в които ЕмоЗ, а и не само внимателно описва как става цялата хватка. Започват от най-необходиното, което често приемаме за дадено или пък вярваме на малко поизмислените търговски трикове - как да си сметнеш колко вата, аджеба, е един радиатор. След това се задълбава. Подробно и нагледно се обяснява как да се използват формулите, дори има и нагледен пример. Като си знаеш стената, от какви материали е направена и с каква дебелина хич не е трудно да си сметнеш загубите. Е, малко е играчка докато си изчислиш площта на стените, прозорците, но пък като му свикнеш е лесно.
Някои съфорумци дори направиха калкулатори, с готови въведени формули, ти само си слагаш дебелините и материалите...
Полезно е да се прочете, без майтап. Изглежда малко объркано в началото, но много бързо се ориентира човек...Пък като се прибави и наредбата и нещата съвсем се избистрят, особено за тия чуденки, дето съвсем логично си ги написал.
NeoBoss - специалист
линк към тези теми или калкулатор можели търсачката не ми намира нищо на емо3 а вччера прерових всички теми където беше споменато нещо за камина с водна риза и няма нищо.

като се казват такива важни и полезни неща що някой не ги слага във важни теми или поне ликнове към тях ;) така няма да се пита по 100 пъти едно и също и да има раздразнени
единак - специалист
Ето ти един линк кое как се смята посъбра се материал Не ми се рови за други, но ако следваш линковете ще си ги намериш сам. Малко е разбъркано, ноооо.... чак толкова сдъвкано и систематезирано пък...
LazarGanev - "Велик майстор"
Търсачката не го намира, защото трябва да се търси с "EmoZ"
Много се извинявам. Антоне ти си от Бургас нали, аз май те познавам? Естествено си 100% прав ама на, нали все се стремим да пестим пари пък то накрая май обратно става.

Тема "Парно за 3 етажна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: