Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
misirkov - напреднал
благодаря от сърце много съм благодарен
olas_m - помощник
Въпрос, може и да е смешен.

Имам Бойлер Дипломат или Елдом *80л вертикален бързонагряващ - 3квт.

Искам да сменя с 2 квт. (Товари линията когато включа и вентилаторен нагревател за банята.)
Достъпа е с кръгъл фланец ~ 10 см диаметър и контраскоба.

Въпроси:
1. За да сваля стария нагревател, трябва ли предварително да източвам целия бойлер през входящият кран?
2. Може ли да се намери 2квт(1,5) със същия размер?
3. Кооперацията е стара и понякога накой от съкооператорите пипа и ремонтира по таблото. Страхувам се, че може да разменят фаза и нула, какво бих могъл да направя за контрол?

ПС. Не пиша от къщи!
moimoimoi - майстор
1 - за да свалиш свалиш стария нагревател може и да не източваш водата ами направо охлабваш скобата която държи фланеца ,после чукваш го леко фланеша и тя водата почва от там да се източва-по бързо става
2 - има 2 киловата нагреватели за дипломат-а
3 - ако някой ти размени фазата с нулата то определено няма да е без да иска :lol:
olas_m - помощник
Благодаря, твойтвойтвой! :lol:
Имам вьпрос. Защо изключват защитите?Включа боилера и след 5 минути изключи ту термо (като е нагряла) ту релето. :?
petkov_75 - специалист
bobara написа:
Имам вьпрос. Защо изключват защитите?Включа боилера и след 5 минути изключи ту термо (като е нагряла) ту релето. :?
Ако питаш за Дипломат (Елдом инвест) 80 литра,да знаеш ,че самите защити са калпави!Поне по думи на техник от техния сервиз в София!В къщи за година и половина се сменя 5 пъти!На техниците в сервиза им взех здравето! :-D Последно като ходих ми дадоха да си имам и едно резервно! :-D
Mapek - специалист
Нагряването им означава лош контакт. Друг е въпроса дали от лоши /хлабави/ връзки или ниско качество на контактите в самите елементи. Проверяваш първото ако нещата са наред - наистина причината са самите термо-елементи.
ohdan - специалист
moimoimoi написа:
1 - за да свалиш свалиш стария нагревател може и да не източваш водата ами направо охлабваш скобата която държи фланеца ,после чукваш го леко фланеша и тя водата почва от там да се източва-по бързо става
2 - има 2 киловата нагреватели за дипломат-а
3 - ако някой ти размени фазата с нулата то определено няма да е без да иска :lol:
Извинявам се за въпросът ми , но не разбрах какво искаш да кажеш с това разменяне на фазата с нулата. Има ли някакво значение, освен това че трябва да се внимава да не се окаже заедно с кабелчето за зануляването?
moimoimoi - майстор
при двупроводна линия се ползва нулата за зануляване на бойлера
и ако се разменят фазата и нулата още от главното табло то това ще доведе до офазяване на бойлера,но както съм писал това случайно не може да стане,трябва да си доста некомпетентен,да бъркаш в главното табло и да не усетиш че си разменил на комшията фазата и нулата
kaliniko - помощник
Здравейте искам да попитам дали някой е свързвал паралелно двата нагревателя (1 KW + 2 KW) директно към ключа който при мен е обикновен за включване и изключване.Разбира се схемата си има термореле и защита, но просто не мога да намеря 3 KW нагревател със два извода и идеята ми е да свържа един обикновен нагревател, но преди това исках да драсна тук някой ред и да прочета мнения .Ето и риисунки :)
Изображение

Тема "схема на боилер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: