Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
miros84 - специалист
Може да е тъп въпрос но като не зная, питам.
Има ли някакъв вид замаска или шпакловка върху дъските така че да станат стените равни?
crez - майстор
Само за малки дефекти с кит за дърво, по-големи фуги запълнени с кит с времето се напуква.
miros84 - специалист
А да се сложи мрежа и някаква замазка като на къща?
jekasus - майстор
miros84 написа:
А да се сложи мрежа и някаква замазка като на къща?
Аз така направих външна тоалетна преди няколко години. Мрежата закрепих с такер и после шпакловах ( даже не помня с какви лепила :? ) ,но хубаво да има някъква боя после ,че влагата прониква през шпакловка.
Stass - напреднал
miros84 написа:
Даже като си мисля мога да накова дъски отвън гредите и отвътре гредите и посредата да сложа минерална вата, ако искам изолация. Как мислите?
:-D Miros84, тръгнеш ли по тази пързалка...ще имаш още разходи..много разходи :-) Виждам че те влече идеята за нещо повече от груба барака, затова си направи добре сметката.
Дърво в бетон НИКОГА ! Не си ли учил в училище, как едно време хората цепели скали , като правели малки отвори , набивали в тях дървени трупчета и после ги омокряли , за да се разширят и разцепят скалата ?
Още един чисто финансов съвет: огледай се за материал не само по околоМръсното( ако си от софия де) . Аз преди седмица си поръчах от Ракитово чудесно сухо дюшеме за 12 лева квадрата ! Ламперията е по -тънка и по евтина. При това, тук говорим за чудесно качество , не за кофражни дъски, които нито са шлайфани, нито имат нут и перо.
И последно, ако не те мързи и можеш леко да развържеш кисията, аз ти препоръчвам да НЕ правиш основата от отделни стъпки. По добре си направи един ивичен фундамент и както те посъветваха колегите, забетонирай през определени интервали, метални планки , на които по късно ще фиксираш много по лесно и точно вертикалните колони. И вече съвсем последно :-)замислял ли си се за вариянт конструкция от транспортни контейнери ?
piron45 - майстор
Колега, а защо не помислиш за вариант на метална конструкция. Много е вероятно да ти излезе по евтино.На мен ми предстои правенето на една веранда с навес до нея около 16 м2 и мисля да я правя с по този начин. Всичко на заварка. По цени на склада за метали ще ми излезе някъде около 1200лв. Разбира се няма да давам пари за работа защото всичко си правя сам.
n.nikoloff - специалист
miros84 написа:
Може да е тъп въпрос но като не зная, питам.
Има ли някакъв вид замаска или шпакловка върху дъските така че да станат стените равни?
Има. Нарича се щрайхмус...
Stass - напреднал
n.nikoloff написа:
Има. Нарича се щрайхмус...
Колега, недей така ! :)
Човека ще иде до Мосю Бриколаж и ще заразпитва къде се продават щрайхмусите и в какви опаковки са :-)
rumeniak - специалист
Щрайхмуса е машина която рендосва сама дъските, но колкото и да е добра в чама винаги се получават ямички, я от чворове я от нещо друго. Така че това не е решение за колегата. Има няколко варианта. 1. Автомобилен кит но ако след това дъските ще се боядисват. 2. Взима се малко лак за дърво и дървени трици и се смесват и с това се запълват дупките по дървото. Знам и други начини но са по сложни.
n.nikoloff - специалист
rumeniak написа:
Щрайхмуса е машина която рендосва сама дъските, но колкото и да е добра в чама винаги се получават ямички, я от чворове я от нещо друго. Така че това не е решение за колегата. Има няколко варианта. 1. Автомобилен кит но ако след това дъските ще се боядисват. 2. Взима се малко лак за дърво и дървени трици и се смесват и с това се запълват дупките по дървото. Знам и други начини но са по сложни.
Щрайхмуса е машина, която калибрира дървените детайли в две равнини. За рендосването се ползва абрихт. Както щрайхмусите така и абрихтите могат да имат автоматизирано подаване. Получаването на "ямички" не е "винаги" и е само когато ножовете не са заточени както го изисква технологията и не са монтирани на вала от специалисти. Също и когато материала не е достатъчно сух. Тогава се наблюдава и "затепване".

Има си кит за дърво.

Другото си е мнение от типа ЕБМК (Един Баш Майстор Каза).

Тема "Евтина барака, как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: