Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Stass - напреднал
аз не толкова съм готов да експериментирам, колкото не се плаша да разваля дадена конструкция и да я изградя наново. Все пак трудът е направил маймуните хора, а според някой хора , аз съм още доста неопитомен :-D
Утре съм уговорил среща на място с ОВИ специалист, пък да видим той какво ще препоръча !
pavkatay - майстор
ами и той няма да ти даде панацея. като гледам си неопитен,но не глупав -така, че сам ще стигнеш до отговора синтезирайки цялата информация :)
Stass - напреднал
панацеята както знаем всички, не съществува ! Аз се надявам на нещо далеч по-скромно-оптимално решение, което да компенсира допуснатите от мен технологични пропуски.
8180 - майстор
Павка,
По-горе някъде те цитирах положително, но за това навлажняване/мухъл по вътрешната страна на ТИ или по пароизолацията не съм съгласен.
Това е едно от предназначенията на ТИ да държи повърхностите топли, с температура много близка или равна на вътрешната.
Вътрешен (на вътрешните повърхности) конденз може да се получи при много лоша ТИ (или термост) и прекалено висока влажност или комбинация.
Сложно и дълго е за писане (пак), но в твоята т.2 не са наред разсъжденията - в отоплената къща винаги нещата би трябвало да са по-добре. При прочее равни условия, затоплянето на помещението не може да предизвика конденз - витае едно погрешно мнение за "разилики" в температурите, предизвикващи конденз, което не е нашия случай в случая, макар често да се обясняват проблеми с конденз по този начин.
Често обвиняват т.нар. периодично отопление за конденза, като пропускат факта, че прибирайки се в къщи и пускайки отоплението нещата не свършват до тук. Практически винаги в този режим, освен затоплянето на помещенията имаме и ИНТЕНЗИВНО повишаване на влажността от разните естествени дейности - миене, къпане, готвене, дори дишане, които са ОСНОВНИЯ ВИНОВНИК, ако изпреварят загряването на въздуха и стените.
Сложи една печка в банята и колкото искаш загрявай - виж дали ще се изпоти огладалото, ако не се къпеш, или в празна фурна чакай да се изпоти прозорчето.
pavkatay - майстор
нещо май си прескочил от темата, колега 8180 :-D .писах, че неминуемо ще мухляса ,ако се овлажнява( с ,което автора е склонен да се примири), но писах и, че не е сигурно, че опасенията от овлажняване ще се сбъднат. иначе с другите написани от теб неща съм съгласен, но все пак смятам, че едно добре отоплявано жилище с поддържане на температура не е податливо на проблеми с конденз и мухъл. някъде във форума бях споделил спомени от времето, когато парното струваше 10 лв на месец, отопляваха се целите гради-и стълбищата и нощем зимно време отваряхме прозорците, че не се дишаше от жега- тогава нито бях чувал какво е конденз нито знаех за мухъла. поотклонихме се от темата, но малко :)

Тема "Как да се справя с конденз в зоната на билото" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: