Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
LazarGanev - "Велик майстор"
Той си има помпа - потапяща, центробежна, която ще бъде хидрофорна и ще поддържа налягане в системата. Този бидон, който смята да слага е за капково напояване - там трябва да е гравитъчно, ама не съм сигурен за височината - не съм правил капково, но мисля че трябва да стане. Какво значи 60см - дъното ли е на 60см от поливната площ? Ако бидонът е достатъчно голям, може да се постави още една евтина помпа за поливане от него с топла вода, защото не е много добре да се полива със кладенчова вода.
crez - майстор
Защо е необходим буферен съд? Не е ли възможно само с хидрофорен съд 50л. който да се пълни от потопената помпа, а той да подържа налягането в системата. За пълненето на басейна да се направи директен извод от помпата.
pipbel - майстор
Да Лазаре, 60 см е денивелацията от дъното на бидона до поливната площ на оранжерията.
Предполагам че ако изхода на бидона е малко по-високо - може и метър да стане.
Ще се заравям май в гуглето да търся за изискванията за капково напояване...

crez - по 2 причини:
= не е добре да се полива с кладенчова вода
= с буферен(акумулиращ) съд хидрофорната с/ма работи по-добре
( поне така ми казаха преди година в магазина на Ранчо/Варна)
filmatoplo - майстор
На село Видите черпят директно от кладенеца и така се полива :wink: баба щеше да го знае :? а водата май е 12 градуса.
pipbel - майстор
Yes, yes :cool: Без да знам интуитивно съм постъпил правилно като съм излял бетонната плошадка на 60см по-високо от нивото на оранжерията.
Един проблем (с капковото) вече е решен. :cool:
Чичо гугле знае всичко. Ето какво мнение намерих, отпреди 2 години, но явно човека е сведуш.

Има един основен принцип при производство на маркучи за капково напояване-запазване на налягането и използването на т.нар. "лабиринт" - водата излизайки от - вие го нарекохте "капкообразувател/отделител", да изминава един и същ път като дължина, преди да "прокапе". По този начин единствено може да се гарантира едно и също капкоотделяне на сравнително голямо разстояние - от порядъка на 400-500 м. Ако сте забелязали производители като " Netafim" монтират "вложки"/ играят ролята на лабиринт/, а други-T-Tape, Queen Gil произвеждат непрекъсната лента с изходи за капкоотделяне през определено разстояние. В зависимост от това разстояние, сечението на "лабиринт"-а, дължината му и налягането на водата в системата, вече можем да говорим за това, колко вода ще "изкапва". Нормално приемливо е 4 литра на метър на час. Е, има и 1, има и 12 литра. При положение, че масово произвежданите маркучи за капково са с дебелина на стената 150-200 микрона-косъмът ти е 60-70 микрона, не можеш да превишаваш работното налягане на системата, което е 0,5-0,7 Bar. Ако нямаш регулатор за налягане, вдигни си варела на 0,5-0,7 метра над земята и това ще ти даде такова налягане. Ако знаеш колко ти капе маркуча, можеш да пресметнеш за колко време ще ти се изпразни варела. Може да свържеш няколко варела в долната им част. А можеш да пълниш системата и с помпа от, примерно кладенец, с реле за време, или чрез поплавъков превключвател.
P.S. Работя в Queen Gil. Фабриката е в БУРГАС.
filmatoplo - майстор
E значи с капковото си готов :wink:
pipbel - майстор
Аха, надявам се да е така :cool:
Сега ако дадете и малко препоръки за избор на разпръсквачите
да си поливам райграса...перфектно ще е
filmatoplo - майстор
Миналото лято монтирах 8 пръскачки , ама клиента сам си ги купи -имаше марка ама забравих :? Бяха надземно поставени 10 сантиметра се показваха над почвата -имало и такива дето се крият и показват :) .Беше си купил и ел клапички на 12 волта и умна кутийка да му пуска клоновете по час .
Nejdet - специалист
Колега pipbel

Доколкото си спомням 1 bar се получава при 10 метра воден стълб

http://www.enjoy-science.hit.bg/presure.html последния абзац

Така, че при твоите 60 см денивелация няма да свършат работа щото ще имаш в най-добрия случай + 1.40 м височина на съда за вода 0.2 бара налягане при пълен а към края ще падне на 0.06 бара.

Този цитат дето си го дал човека е сбъркал с порядък.

Виждал съм гравитачно капково напояване. Цистерата беше висока 3.5 метра и на денивелация за поливане около 3 метра в горната част на градина и си работи, сравнително добре/според собственика/ но не му стига дебит. за това поливаше първо горната половината на ябълкова градина от 8 дка и после долната , където денивелацията вече е към 4-5 метра.

За какпово напояване трябва и филтриране на водата, да не се запушат поричките на капковата система.

Успех в начинанието. Ще следя темата и мен ме вълнува
pipbel - майстор
За съжаление си напълно прав колега Nejdet
Наистина се подведох от мнението по-горе, благодаря че ме предупреди.
Това коренно променя нещата, безмислено е да слагам голям бидон, по-скоро по-малък буферен в шахтата( към 200-300 литра) ще е по-удачно мисля.
А за капковото - май трябва да се монтира намалител на налягане, щом оптималното е 0.5-0.7 Бара.
Правилно ли разсъждавам ? :?

Тема "Търся акъл за хидрофорна с/ма и още нещо" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: