Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
svetliopi44 - Чирак...
Колеги , имам едно питане. Може ли няколко стъпкови мотори да се управляват от един драйвер и без компютър. Трябва да изпълняват прости движения който ще са ограничени . Примерно при подаване на сигнал да правят определен брой стъпки и при последващ сигнал да се върнат в първоначално положение...
Ако някой знае дали може да се направи ще ми е интересно и полезно... Пък ако има и схемичка ще е чудесно. :roll:
Това не е свързано с проекта по ЦНЦ фрезата и ако Велси реши да я премести в подходящ раздел.
iavord - специалист
Може да.
За щори ли ти трябва това?

Малко по темата - и аз правя такава машинка и в момента съм на етап пускане. Като си открия кабела за апарата обещавам да пусна малко снимки.
svetliopi44 - Чирак...
Ами нещо подобно ... но идеята и за щорите е екстра ... :2thumbs:

Имаш ли някаква информация или схема как да го направя... искам да управлявам 10 бр. стъпкови моторчета ...
iavord - специалист
Ами аз бих го направил с процесорче от сорта на пиковете (струват стотинки) - програмата ще е 10-15 реда. Предимството е, че може да се добави приемник за дистанционно, примерно или разни други гъдели.

А, за щори съм виждал фабрични задвижки и не са със стъпкови мотори, а с мотор-редуктори като тези на автомобилните седалки.

// извинявам се за офтопика
RosBos - напреднал
Здравейте,
От известно време и на мен ми се върти из главата идея за CNC. Реших първо да прочета целия форум и след това да пиша, за да не задавам вече задавани въпроси. Докато четях форума идеята ми беше, че имам едни парички и с тях мислех да направя нещо по голямо за да се върти някакъв бизнес (от типът 2м по Х работна маса). Но след разговори с по-разбиращи от мене хора, май се отказах и се съм на идеята за нещо малко но стабилно и със части събирани от тук от там, ако може за малко пари, колкото да си начеша крастата и да натрупам безценни знания за работа с такива машинки. И поради това имам малко въпроси и ще съм много благодарен ако отделите време да ми отговорите.

Тъй като в целия форум имаше „ласкави” изказвания към SIRIUS PCB, да питам някой използвал ли е контролер с вградени драйвери CNC3axBP2A5 ( http://www.sirius-pcb.com/?mod=catalog&show=162 ) и дали има грешки на схемата и лоша изработена на платката.

Или да си поръчам от вече доказано грешните поотделно контролер и драйвери.

И според вас, кой модел лагери е най-подходящ за лагеруването на винта.
velsi - Почетен майстор
Ползвам същата конфигурация контролер и драйвери, но на отделна платка. Преди време нямах ясен отговор на въпроса "една платка или отделни". Наскоро поради невнимание от моя страна ми изгоря единия драйвер. Както пише по мнигите. Със светлинни и звукови ефекти! :-D Освен изгорелите елементи има и прегорели писти по платката. Тъй като имах резервен, четвърти драйвер, го смених за 5 минути. А ако всичко беше на една платка....? Повредената платка ще ремонтирам, когато имам време (гола платка за този драйвер струва 3,60 лв) и пак ще имам резервна.
nesa - специалист
Здравейте. Някой ползва ли този драйвер http://cgi.ebay.co.uk/NEW-3-Axis-12-36V ... 27b1456de3 и има ли отзиви за него. Според мен ще е по-добър от тези на Сириус :). Аз ползвам този за който пита колегата RosBos. Имаше грешки когато го лепих преди години, на какви вече не си спомням, ако си решил да взимаш от тях вземи си готов и тестван за да няма проблеми. Успех.
velsi - Почетен майстор
Китайска история. Изглежда добре. Поне на картинка.
stilnik - специалист
RosBos написа:
Или да си поръчам от вече доказано грешните поотделно контролер и драйвери.
Защо пък грешните? Аз налепих 4бр. единични и един развързан електрически контролер - нямаха никакви грешки , тръгнаха веднага.
sstefanov - майстор
Вчера ми донесоха до вратата поръчаните фрезери! Изглеждат чудесно!

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 0375914205
и
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 0392176375

Остава да направя и машината :)

Прикачен файл

356745606_tp.jpg
356745606_tp.jpg (18.24 KиБ) Видяна 3975 пъти

Прикачен файл

357036298_tp.jpg
357036298_tp.jpg (18.52 KиБ) Видяна 3975 пъти

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: