• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Може да цедиш батерията до край и да не променя светенето с едно малко драйверче изработено на базата а ZXSC300 или HV9910.С тези драйвери при добро мсятане се постига добър ефект .Ако някой се интересува мога да му дам схеми за изпълнение.
mitkosot написа:
Може да цедиш батерията до край и да не променя светенето с едно малко драйверче изработено на базата а ZXSC300 или HV9910.С тези драйвери при добро мсятане се постига добър ефект .Ако някой се интересува мога да му дам схеми за изпълнение.
Аз конкретно се интересувам от това драйверче, но предполагам че и на други колеги няма да бъде излишно. Благодаря предварително!
Извинявам се за закъснението но имах малко други ангажименти.Да си дойдем на думата .Качвам малко схеми с които съм работил и нема проблем.Ето една схемичка на пример с батерия от волт и половина
Изображение
Тука диода е 150 мА.
Ето една на която захранването е до 2.7 волта и светодиода е 350 мА
Изображение
Тази схема пък е за няколко светодиода по 20мА и захранване от 1,8 до 3 волта
Изображение
Към схемата има и таблица за корекция на елементите
Изображение
Тази схема е за захранване на светодиод мощен с консумация до 1А
Изображение.
Тука вече имаме вместо биполярен трансистор имаме MOSFET .
Това е за сега утре ше кача и схеми с драйвер ZXSC400.Там има възможност и за допълниелно включване на ШИМ .
ditronix - специалист
Това наистина е начинът батериите да се "изцеждат" докрай-подобни схеми и драйвери има доста,само трябва да се има пред вид това,че дроселите трябва да са за ток,по-голям от номиналният,защото иначе се насищат много рано и схемата не може да изкара на изхода си токът,за който е предназначена.Добавям за последната схема-VD 1 е добре да е шотки.
Последна промяна от ditronix на нед май 02, 2010 3:39 pm, променено общо 2 пъти.
Да прав си за това забравих да кажа .Дроселите дето ги ползвам аз са SMD и са в зависимост от нуждата от 1-3А .Сега ше пусна още едно постче за другия вариант на лед драйвер следващо поколение ZXSC400 .Дано съм полезен на колеги които са решили да си направят нещо с тях.
ditronix - специалист
Надявам се че не спамя,би ли казал от де се снабдяваш с тези чипове и на каква цена?
Ами ZXSC300 бех си поръчал от пасат електроник (елимекс) в моя град имат магазин,но ми дойде дебелко малко 5 лв.Кондензаторите танталовите и някои от дроселите ги поръчвам от Футурел.Бех попитал за чиповете и в Комет но те работят с доставка от вънка чрез ФАРНЕЛ но нямат в наличност.Предполагам са едни от най търсените и затова както и транзисторите.Сега намерих една намерих една друга възможност за доставка чрез Distrelec.Официален представител на тях са ФУТУРЕЛ.Там като че ли са малко по тънки цените въпреки че и нашите си слагат 5% отгоре. https://www.distrelec.com/ishopWebFront ... dorPhrase=
Свържи се с футурел и ше ти дадат инфо за доставката .Ако си от София е по добре че нема да се набутваш с куриер.
Транзисторите ги поръчвам от различни места но и теса кът по нашия пазар но все пак се намират с повече ровене.
Ето ви варианти с ZXSC400 .За разлика от 300 тука има вход за ШИМ и се регулира яркоста на светодиода с него а и може да гаси и пали.Пускам няколко схеми в на BUCK BUCK-BOOST и BOOST а именно повишаващи понижаваши и схема при която входното и изходното напрежение е равно.
схема 1
Изображение
Тази схема е тип BUCK конвертор .Транзисторите които са използвани са следните:
•FMMT617 при ток до 350 мА.
•ZXTN25012EFH при ток до 700 мА.
•FZT1049A при ток над 700 мА.
Диод VD1 – Шотки 2А, 40 В
Дроселът трябва да се подбере така че да издържа на тока от транзистора .
Резистора R1 е нискоомен резистор 18мОм който обикновенно се получава от два SMD резистора от по 0,05 и едно 0,1ом свързани паралелно
Резистор R2 е също нискоомно съпротивление 0.82-0,33Ом получено от свързване на три SMD резистори с стойност 1,6-1 ом.
Кондензаторите :С1 е керамичен а С2 е танталов
схема2
Повишаващ конвертор за захранване на мощен светодиод от типа LUXEON или CREE които са с мощност 5 вата 700мА или два по 350мА
Изображение
Транзисторите които могат да се използват в тази схема са ZXTN25012EFH, FZT1049A.
схема 3
Схемата е подобна но тука се използват два транзистора(силов ключ)
Транзисторите са Т1-FMMT617 (BC847) и Т2-ZXTN2007G
Изображение
А сега и няколко схеми от типа повишаващи конвертори (BOOST)или така наречените Step down .TТука входното напрежение е по голямо от това което е нужно да се захрани светодиода.
схема 4
Изображение
схема 5
Изображение
схема 6
Изображение
схема 7
Изображение
Както вече споменах разликата на този драйвер от предходния е че има вход за ШИМ.Ето и няколко схемички прости за ШИМ
Изображение
Дано съм бил полезен на колеите във форума и на тези които само преглеждат тука.Елементите както писах в предния пост се набавят малко трудно но не и невъзможно.Сега е на мода вече Distrelec.Всичко има и на що годе достъпни цени.Поръчва се посредством официалния им представител фирма ФУТРЕЛ.
Ако някой се интерсува от нещо което съм пропуснал да споделя нека да пита според възможностите ще помогна
  • 1
  • 2

Тема "консумация на светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: