Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,

Става дума за къща общо: 116кв.м. (300куб.м.)

1 етаж - 58кв.м.:
всекидневна+кухня - 42кв.м. (110куб.м.)
коридор - 11кв.м.
баня - 5кв.м.

2 етаж - 58кв.м.:
три стаи - 36кв.м. (95 куб.м.)
коридор - 14кв.м.
килер - 5кв.м.
тоалетна - 3 кв.м.

Външните стени са тухлени 38см, изолацията по каталог я дават 0,47 W/m2K. Намира се на място с умерен към студен климат (за българските стандарти).

Понеже много ми се иска отоплението да е независимо, ако може да бъде реализирано с камина и локално парно. Не разбирам особено от тези неща, затова ми е нужна помощ и като за начало ми се иска да си уточня следните неща:

1) Възможно ли е да се реализира камина с водна риза с (подово) водно отопление - за втория етаж, без да се използва помпа? Т.е. системата да е независима от електрически ток.
2) Каква приблизителна мощност на камината/водната риза ще са ми нужни?
3) А дали е възможно да се затоплят и бойлер + баня? Ако пък не е възможно - поне те да се затоплят от по-малка водна риза без помпа, а за втория етаж вече отделно отопление.

Иска да си изясня какво е възможно, преди да се захвана с по-подробни планове. Предварително благодаря за отзивчивостта!

Поздрави,
user13
PCL82 - майстор
Подово отоплеие и естествена циркулация са несъвместими неща.

Подовото е нискотемпературно-около 30-40 градуса и с дълги, тесни тръби с голямо хидравлично съпротивление.

Гравитачните системи са високотемпературни-обикновено 90/70 градуса или 80/60 градуса. При тях камината трябва да е по-ниско или в най-лошия случай наравно с радиаторите. Тръбите са по-широки от колкото при помпените системи, с плавни и малко на брой чупки. Всичко трябва да е с много малко съпротивление.

Аз бях тръгнал да пресмятам такава система за вилата (2 етажа). Оказа се, че изводите от 1" не са достатъчно широки и създават големи загуби на налягане. Необходими са 1 1/4" или 1 1/2" във моя случай за 8кВт. Без преправяне на камината не става. (Всичко това по сметки само.)
PCL82, благодаря за информацията.

А някой може ли да ме насочи къде мога да намеря повече информация за естествената циркулация?

Тема "Независимо отопление - камина, локално парно..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: