• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
garvancho - помощник
Здравейте и Честит празник! В процес съм на направа на кухня. Проблема ми идва от там, че на "домашния съвет" се наложи мнението за гланцирана/лъскава/ повърхност като лице. Взех мостра от една такава и като се прибрах ми хрумна да я пробвам дали се драска и .......... :shock: я поразих с гърба на домакинските гъбички. Без никакви абразивни препарати, само вода. Въпроса ми е следния: може ли някой да ми обясни разликата между лакирани плоскости, гланцирани плоскости, гланцирани със супер гланц :? , акрилни с гланц и т.н. Най-вече ме интересува кои са устойчиви срещу надраскване, защото ще бъде трудно да се обясни на малките тамагочита :-D , да не си търкалят количките по гладките врати и чекмеджета. Предварително Ви благодаря!

Прикачен файл

kuhnya.JPG
kuhnya.JPG (177.3 KиБ) Видяна 12705 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Струва ми се, че всичко дето си го изброил е само фасон. За изложбената зала. За употреба се взема нещо с гетинаксово покритие. Като плотовете и гръбчетата. Има разлика в дебелината, но, за вертикална употреба няма нужда да е дебело.
И хич не се срами по магазините да минаваш с нокът по повърхностите.
garvancho - помощник
Въпроса е как да убедя домашните, че красиво и функционално не винаги е едно и също. Има ли някой с подобни повърхности у дома, за да сподели впечатления от първа ръка. :)
peter_m - специалист
Пипни такава плоскост с пръст да видиш какъв отпечатък остава (особено погледнато на подходяща светлина) :-D
shadowman - майстор
Ако искаш врати с гланцово покритие най-евтино ще ти излезне с ОРМА или Старууд (макар да не съм им запознат с цветовата гама). Това е ПДЧ с турски проиход и бива. Разликите на тези материали освен в цената е и в пълнежа, по-евтините са с ПДЧ а акрила и полиглоса са МДФ, кантовете на повечето материали е доста скъп, особенно на алкрила. Да кажем, че аз примем супергланца за имитация на акрил. Правил съм няколко неща от акрил и хората имат дете на 2 години и не са се оплаквали от проблем с надраскването. Казвам за евтините гланцове щото ако ти се надраскат след 2-3-4 години може да си ги подмениш (евентуално).
garvancho - помощник
shadowman написа:
..........Правил съм няколко неща от акрил и хората имат дете на 2 години и не са се оплаквали от проблем с надраскването. Казвам за евтините гланцове щото ако ти се надраскат след 2-3-4 години може да си ги подмениш (евентуално).
Какво например си правил. От мненията ти знам, че се занимаваш с това, затова предполагам имаш поглед върху качеството на покритието. Кое според теб е по-устойчиво с/у драскотини? И ако покритието не може да издържи поне 5 години без наранявания, значи няма да го използвам. Едва ли някой сменя лицето на кухнята си на всеки 2-3-4 години/евентуално/ :wink:
solo5 - майстор
garvancho написа:
Най-вече ме интересува кои са устойчиви срещу надраскване, защото ще бъде трудно да се обясни на малките тамагочита :-D , да не си търкалят количките по гладките врати и чекмеджета.
Не се сдържам да разкажа един виц :-D

Жена избира ламиниран паркет:
- Трябва ми нещо практично и здраво за детската стая.
- Колко деца имате?
- Шест.
- Препоръчвам ви да я асфалтирате.
torbalan - Дървен философ
готин виц :)

трябва да помисля дали и аз да не постъпя така, въпреки че са само двама моите :)

иначе за покритията - аз гланцово не бих си сложил... а матовото дори да се драсне малко - не личи ;)
maroka - специалист
На домашният съвет имате да обсъждате и по-важни неща:

- при комина гърба между редовете го пусни догоре, тоест облечи целият комин. По този начин на картинката е неприятно визуално.

- страница при пералнята предполагам си предвидил.

- тая микровълнова си плаче да отиде в горният шкаф, а мивката да се сдобие с отцедник. Имаш го като опция, дали ще го направиш е друг въпрос.

- вижда се идеята ти за "mirror" на 2-те частти от горният ред, но когато не са в една линия е по-скоро несполучливо съчетание.
По-добре би било да пуснеш крайните шкафове (както и тези при комина) с по 1 бр. цяла врата, а като държиш толкова на клапващите можеш спокойно да ги оставиш в средата. Така се получава симетрия и като визия и като материали, което според мен и на теб ще ти допадне повече. както си го направил в момента се получава "разпарчетосване". Сега гледам, че и на аспиратора си пуснал клапваща - няма как да стане, нямаш място за амортисьори.
Въобще добре помисли какво да промениш в горният ред, има няколко варианта, но за писане е дълго и го оставям да го помислиш сам с ОТК-то :) Разцъкай още няколко варианта с програмата.

- за вратите: гланца винаги се драска, зависи от начин на ползване и ползвани материали. МДФ-а с акрилно покритие се ползва с репутация на значително по-износоустойчив материал. Доста е скъп, а канта за него също.

Имаш вариант например за постформингови вратички от мдф с гланцирано покритие, направени с мембранна преса и кант за тях 2 мм.
Не мога да кажа колко са издържливи, но не съм чул оплаквания от колеги за тях.

Отделно гледам, че си правил корпус и врати в един цвят. Има фирми, които ти предлагат лакиране на готов детайл от ПДЧ. Ефекта е много добър. Като си надраскаш лака просто го прелакирваш и на практика винаги имаш гланциран детайл.

Турски гланцове не ти препоръчвам, защото съм ги виждал на какво приличат. Жената ще ти скъса нервите после :)
garvancho - помощник
maroka написа:
На домашният съвет имате да обсъждате и по-важни неща:

- при комина гърба между редовете го пусни догоре, тоест облечи целият комин. По този начин на картинката е неприятно визуално.
- гърба ще е облечен, това е и моето виждане, въпреки нежеланието на жената
maroka написа:
- страница при пералнята предполагам си предвидил.
- предвидена е, това беше набързо редактирана снимка
maroka написа:
- тая микровълнова си плаче да отиде в горният шкаф, а мивката да се сдобие с отцедник. Имаш го като опция, дали ще го направиш е друг въпрос.
- ще остане на мястото си, плача няма да помогне, отцедника ще е вграден над мивката
maroka написа:
- вижда се идеята ти за "mirror" на 2-те частти от горният ред, но когато не са в една линия е по-скоро несполучливо съчетание.
По-добре би било да пуснеш крайните шкафове (както и тези при комина) с по 1 бр. цяла врата, а като държиш толкова на клапващите можеш спокойно да ги оставиш в средата. Така се получава симетрия и като визия и като материали, което според мен и на теб ще ти допадне повече. както си го направил в момента се получава "разпарчетосване". Сега гледам, че и на аспиратора си пуснал клапваща - няма как да стане, нямаш място за амортисьори.
Въобще добре помисли какво да промениш в горният ред, има няколко варианта, но за писане е дълго и го оставям да го помислиш сам с ОТК-то :) Разцъкай още няколко варианта с програмата.
- ако пусна цяла врата ще е около метър, това ще е още по-грозно според мен; освен това има и кант дръжки :); клапващите вратички са искане на жената, няма да го пренебрегна; програмата си има своите ограничения и не мога да визуализирам изцяло идеята си; над аспиратора вратичката е само декоративна :), няма да се ползва
maroka написа:
- за вратите: гланца винаги се драска, зависи от начин на ползване и ползвани материали. МДФ-а с акрилно покритие се ползва с репутация на значително по-износоустойчив материал. Доста е скъп, а канта за него също.

Имаш вариант например за постформингови вратички от мдф с гланцирано покритие, направени с мембранна преса и кант за тях 2 мм.
Не мога да кажа колко са издържливи, но не съм чул оплаквания от колеги за тях.
- Благодаря за информацията, това ме интересуваше силно :)
maroka написа:
Отделно гледам, че си правил корпус и врати в един цвят. Има фирми, които ти предлагат лакиране на готов детайл от ПДЧ. Ефекта е много добър. Като си надраскаш лака просто го прелакирваш и на практика винаги имаш гланциран детайл.
- Поздравления :), ти си единствения, на който му направи впечатление. Само тази страна на корпуса е в един цвят с вратичките, евентуално и дъното на първия ред. :)
maroka написа:
Турски гланцове не ти препоръчвам, защото съм ги виждал на какво приличат. Жената ще ти скъса нервите после
- още веднъж ти благодаря :prost:
  • 1
  • 2

Тема "Какъв материал за лице на кухня?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: