Всички имаме коли, нали ?
vanko68 - специалист
Има ли текст в ЗДП или правилника за прилагането му,който да забранява ползването на сини габаритни лампички?
hygro - майстор
Със сигурност няма и текст, който да ти забранява коледни играчки по ауспуха, но едно е сигурно - за всяко преустройство, за което нямаш документ от акредитирана изпитвателна лаборатория, потенциално гориш... А за промяна на цвета на сигналните светлини - със сигурност :)
shotik - майстор
Има текст в който се пише ,че габаритните светлини са бели или жълти,но сега не ми се търси ,за да ти го покажа.
Видял ли си нова кола от завод да е с друг цвят габарити освен бяло или жълто ?
Аз не съм .
25th Hour - специалист
Посред мен не никакъв проблем да са ти габаритите в какъвто и да е цвят.

Въпроса е, че сините габарити освен неефективни са и леко грозни и издават лош вкус....
sstefanov - майстор
С една дума: Кич!
shotik - майстор
[quote="25th Hour"]Посред мен не никакъв проблем да са ти габаритите в какъвто и да е цвят.

Я си помисли ,ако са червени и колата е спряла или си движи със загасени фарове и е срещу теб ,как ще я възприемеш ,особено нощно време ?
Дали лесно ще разбереш дали е задна или предна част на колата и накъде ще се движи ?
hygro - майстор
Нормирани са не само цветовете на светлините, но и всякакви подробности, като разположение, брой, светлинен поток, форма на светлинния лъч и т.н. Това е причината, защо американски автомобили не могат да се регистрират без преустройство в Европа - нуждаят се от подмяна на фарове, мигачи...

Като оставам настрана съмнителната естетика на подобни преустройства, те са направо абсурдни от гледна точка на безопасността. Но не търси тези норми в ЗДП...
vanko68 - специалист
Аз съм на същото мнение,просто спорих с един от колегите ми,който си е направил колата така.И аз мисля,че имаше текст,който регламентира цвета на габаритите,но не бях сигурен. А относно безопасността - то е от ясно по-ясно....
shotik - майстор
Член 17.Всяко намиращо се на платното за движение пътно превозно средство или състав от пътни превозни средства,към които не са приложими изброените изисквания,през нощта трябва да има най-малко две бели или жълти,добре различими светлини отпред и две червени светлини отзад.

Тъй като има в предишните членове други изисквания към колички ,каруци, велосипеди и др. е забележката за неприложимост.
Който иска да си търси правилника и да чете.
25th Hour - специалист
shotik

Ти сега ми говориш някакви неща. Аз ти казвам, че няма да ти се направи проблем за това, че караш със селски габарити. ТУк е България и това е реалността.....

А това дали се движи напред или назад и дали или кое е предница и кое задница мога да ти гарантирам, че няма да искам да се ударя в нея.

Не казвам, че е правилно а че не е проблем.....

Тема "Сини габарити...." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: