Всички имаме коли, нали ?
vanko68 - специалист
...докато не уцелиш някой некорумпиран полицай,и тогава ще разбереш за проблема си...
naB4o - специалист
И е неправилно и е проблем. И е така щото е проблемно всичко тук...
Мен в САЩ щяха да ме арестуват, щото носих празна кутийка от бира... а тук мога да прегазя няколко човека и да ме пуснат... А колко е трудно да се спазват закони и някакви минимални норми... Абсурдистан :x
25th Hour - специалист
Ми бягай у САШ бре. Там е супер.... Тук няма проблем да караш със пембени габарити.....тва е реалността.... :lol:

Аз не съм чувал някой да е глобен или дал 10 лева за сини габарити...

Нещо повече- повечето населени места с население между 5 и 25 000 човека май е задължително....
Колега, има проблеми. Не мога да намеря члена, но пишеше нещо от рода на "забранява се използването на друг цвят светлини освен предвидените в този закон...". Не дърпай дявола (катаджията) за опашката :)
torbalan - Дървен философ
по принцип е забранено...
светлините в леките коли са от одобрен тип съгласно незнамкояси наредба на някое министерство...
цвета трябва да е бял (то бялото е доста широко понятие де, но както и да е)
има и текст който забранява да се правят промени в конструкцията на авомобила... а конструктора е написал "лампа с нажежаема жичка, тип незнамкакъвси, мощнст едикакваси"...

най-абсурдното е, че в следствие на един дълъг спор в ситроенския форум във връзка с това може ли да се слагат ксенонови крушки в обикновени рефлектори... решихме да питаме заместник началника на КАТ София (имаме общи приятели с него)

и какъв мислите беше отговора - "бе това никой не го гледа, да ги сменят..."

по същия начин спорехме - разрешено ли е в частен рибарник да се лови риба, по време когато риболова е забранен....

стигнахме до шефа на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ако правилно съм го запомнил), но този път по официален път - човека отговори с нескрито съжаление "Забранено е, няма значение какъв е рибарника частен или държавен, но нямаме сили да контролираме тази забрана...."

та това е положението - всеки си прави каквото му хрумне... и както му е кеф...
bisplus - специалист
vanko68 написа:
Има ли текст в ЗДП или правилника за прилагането му,който да забранява ползването на сини габаритни лампички?
Не забравяй,че сините светлини наподобяват автомобил със специален режим на двжение, а в закона пише: Чл. 175
(1) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба до 100 лв. водач, който:

2. използва светлинен или звуков сигнал, предвиден за автомобили със специален режим на движение, без да има такова право.

А отделно автомобила може да бъде спрян от движение....тъй като не е оборудвн с необходимите светлини....които в случая са бяла или жълта габаритна светлина.
microamp - специалист
Здравей
Това е не да те плаша, но така си пише:
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2134649345
ЗДП / Раздел XVII / Използване на светлините /
Чл. 72. Всяко намиращо се на платното за движение пътно превозно средство или състав от пътни превозни средства, към които не са приложими изброените по-горе изисквания(това са превозно средство с животинска тяга или ръчни колички), през нощта трябва да имат най-малко две бели или жълти добре различими светлини отпред и две червени светлини отзад
Чл. 76. Забранено е използването на други светлини, освен предвидените в този закон и издадените въз основа на него нормативни актове
Ав ППЗДП
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/-13618687
пише:
Чл. 10. (1) Моторно превозно средство или тегленото от него ремарке е технически неизправно, ако има някоя от следните повреди или неизправности...
12. по осветителната уредба:

а) изменени са броят, типът, цветът и разположението на предписаните светлини, с изключение на светлините за мъгла;

б) светлините не са регулирани;

в) не светят дългите, късите, габаритните светлини или стоп-светлините;

г) пътепоказателите не работят;

д) липсват предвидените светлоотразители;

е) недостатъчно осветена е задната табела с регистрационния номер
25th Hour - специалист
По тя логика 97% от колите в БГ трябва да са на трупчета :lol:
С 2 леви - специалист
25th Hour написа:
На практика се вижда, че ги карат бъдещи трупове - само сводките за изминалите празници виж... :sad:
mitaka_vk - специалист
25th Hour написа:
Ами май трябва вече да са на трупчета, защото ми писна нервно да натискам спирачката заради някой дето не знае че трябва да има поне някаква светлинка на задната си част на колата. Да не казвам за разни селски екземпляри дето си слагат червени лампички на предните фарове /като го срещнеш през нощта не е приятно изживяване/. Има огромно количество "щайги" които изобщо не трябва да се движат по пътищата, трябва просто да се огледаш за такива.

Тема "Сини габарити...." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: