• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Моля за съвет. Проблемът е следния: трябва да монтирам бойлер в банята, но забелязах, че стената на която трябва да се монтира е направена от тухли четворки. Бойлерът е 80 л., което означава, че пълен с вода ще тежи около 100 кг, а може и повече. На едно място четох, че дюбелите с които трябва да се захване могат да бъдат 2 броя с диаметър 8 мм. Единствено не знам дали стената ще издържи тези 2 дюбела заедно с натоварването им и какво може да се направи за да се подсили.
На едно място прочетох, че не се препоръчва да се монтират дюбели в стени от тухли четворки...
Моля за съвет какво може да се направи в този случай...
Стефан - майстор
Не се притеснявай! И 8 мм ще свършат работа, но мисля, че 12 мм също ще станат. Важното е да са по-дълги/в тухлата/. Натоварването е повече вертикално, отколкото хоризонтално/на изскубване от стената/. Смело!
masteradmin - майстор
На 8 мм дюбел не бих си сложил и кърпата за баня, камо ли бойлер. Тухлата не е проблем просто дюбели 12 или 14 и винтовете поне 70мм дълги - задължително с глава шестограм - за да може да се завиват с тресчотка от гидоре.
lyki - специалист
Във всеки магазин за стр.материали има едни комплекти видия и дибли за поставяне на мивка ,вземаш си един комплект като искаш да ти дадат и два дюбела за куха тухла(двата от комплекта ще ти останат за друг случай:))Поставяш с тях бойлера и нямаш никви грижи за тежеста гарантирам ти :wink:
GeorgiRadevDu - специалист
Продават по железариите дюбели за окачване на бойлер. Винта е като
кука- ф12 дюбел за бетон има и за тухли 10см
ivtabov - специалист
Не се знае на каква тухла ще попаднеш при дупченето. По-старите четворки са жив зян. Ако имаш възможност, пробий стената и хвани бойлера с шпилки - от външната страна с по-голяма шайба и гайка, леко вкопани, за да могат да се скрият в замаската.
За съжаление от другата страна на стената е банята на съседите. Мисля си дали ще е удачно през отвора, който съм пробил за дюбелите да напълня цялата тухла с каменит за заздравяване...
milko_do - специалист
GeorgiRadevDu е прав. Аз имах същия проблем, че даже в единички ги забих тия винтове и няма никакви проблеми. Пак така - 80 л бойлер. Все пак имай впредвид, че най-отгоре вероятно имаш замазка, която при мен е доста качествена и плочки, а и те носят от товара.
ivtabov - специалист
Boncho_Chavdarov написа:
Мисля си дали ще е удачно през отвора, който съм пробил за дюбелите да напълня цялата тухла с каменит за заздравяване...
По-скоро, бих те посъветвал да шприцваш в дупката разтвор на цимент с С200 или някакво тераколово лепило и тогава да набиеш някой от предложените ти по-горе дюбели. След ден-два, като се втвърди лепилото, спокойно можеш да закачаш бойлера.
Предложените от колегите типове анкери са механични - фрикционни и разширяващи се. При тях е много важно корена на анкера да е в здрава основа. В "четворката" има опасност корена на анкера да попадне в кухината и няма да е ефективен.
В минното дело и инфраструктурното строителство при масиви, изградени от слаби и напукани скали използват анкери/биг-анкери/, наречени кохезионни. В корена на анкера се инжектира някакъв полимер или циментов разтвор. След като същият се втвърди/консолидира/ анкера се напряга/натоварва/. Разтворът може да бъде само в основата на анкера - активен анкер, или по цялата дължина - пасивен. В твоят случай е по-подходящ вторият тип анкер. Успех.
Time2Burn - специалист
Аз пък те съветвам да отидеш в строителен магазин и да поискаш дюбели за тухла четворка, какви ли не съм виждал..... Дори имаше едни, които в момента на завиване на винта се смесват двата компонента на лепилото, което е поставено в дюбела, и по този начин захваща невероянто здраво.... Не го обясних добре но съм виждал как иглежда на мостра, та искам да кажа че лепилото беше набъбнало и направило пръстен с диаметър около 3 см около отвора...
  • 1
  • 2

Тема "Монтаж на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: