• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
filmatoplo - майстор
Разгледай характеристиката на помпата добре , със сигурност да може да преодолява 15-20 метра воден стълб , виж и какво налягане прави -под 2 бара е малко да остане само с нея , снабдена ли е със устройство за контрол на пуск и постоянно налягане , добави мембранен съд по възможност по голям към 100 литра .Помпата ти ще започва да работи под определено налягане и ще спира над определено такова -налягането в съда трябва да е почти колкото долната граница на включване .Налягането на съда се проверява когато още системата е празна , има си вентил като на гумите на колите .Потапящата помпа е метално кръгло неръждаемо нещо с диаметър 2-3 цола с дълък кабел 20-40 метра и резба за отвеждащата тръба -сложи полиетилен или полипропилен да държи на налягане ,градински маркуч не става. Това наизуст и на теория -ти го направи на практика пак с допитване за техническите подробности около параметрите и контрола на помпата .Аз отбягвам да купувам помпи от Метро,Бриколаж и подобни без сигурен консултант .Преди години си купих помпа от Бриколаж -сега седи чисто нова , попитах продавача колко бара вдига -той каза 5 бара .Като я пуснах повече от 1,5 не можа , на другия ден си купих нова Грундфос и се оправи работата -и 10 бара може да вдигне. :wink:
crez - майстор
Аз ще правя същата "гимнастика" и се съветвах с доста специалисти. Повечето от тях са на мнение, че няма нужда от втора помпа, а само хидрафорен съд с обем около 50 л.(това се пресмята) и маностат. Това е при моя случай и при изходно налягане на помпата не по малко от това на маностата. Поливането ще минава директно от помпата без да влиза в съда. Ето виж това.
http://www.ka6tata.com/articles.php?art ... 9%207/2008
shishkov78 - специалист
Благодаря за статията crez.Тя ми затвърди мнението за мембрания разширител въпреки,че когото и да питам от "специалистите"всички казват,че няма нужда.Обаче и аз смятам,че трябва да сложа.А какво е маностат?За пръв път го чувам това.Между другото днес занесох проба от водата за изследване.
crez - майстор
Маностат е прибор за подържане на предварително зададено налягане или подналягане. Слага се на хидрофорния съд за да подържа налягането в системата на водопровода винаги еднакво, включвайки и изключвайки помпата. Например: налягането в системата на водопровода трябва да е 2 бара, неговата изключваща граница се настройва на това налягане, но при точене на водата налягането в съда пада и той включва помпата, долната включваща граница се настройва на 1.5 бара. Това е, просто нещо.
Brave - специалист
shishkov78 написа:
Тя ми затвърди мнението за мембрания разширител въпреки,че когото и да питам от "специалистите"всички казват,че няма нужда.
Добре де, а тези специалисти, правят ли разлика между водоснабдяване на къща и поливане на градина? Разбира се, че е нужен мембранен съд - иначе водата ще тече от чешмите на тласъци, а помпата ще изгори скоростно, защото ще работи на пулсации - непрекъснато ще се пуска и спира. Даже бих се присъединил към съвета на колегата за голям мембранен съд - от опит мога да кажа, че е по-комфортно налягането в системата да е с по-плавни промени (особено при употреба на проточен бойлер), пък и не бива да се подценява факта, че ще имаш известен запас от течаща вода, когато спре тока, а е доста гадно, ако това се случи, когато си се насапунисал под душа.
filmatoplo - майстор
Аз му казах 100 литров съд :wink: , в зависимост потапящата помпа какво налягане може да направи се избира долна включваща граница и горна изключваща -разлика 1 бар .Съда се надува предварително на долната граница умножено по 0,9 бара . Ако потапящата помпа се управлява със електронен пресконтрол -една джаджа която усигурява плавен пуск и стоп на помпата и контролира постоянен дебит и налягане .Има и по елементарни контролни уреди само по налягане -пресостат .Аз не продавам помпи и не говоря от гледна точка на търговец но 1 свястна потапяща помпа е 900-1000 лв.
shishkov78 - специалист
Здравейте!След доста четене,проучване,двоумене най-накрая ВРЪТНАХ КРАНЧЕТО НА В И К-ТО И СЪМ МНОГО ЩАСТЛИВ.Как стигнах до тук-със моята вибрационна помпа пълня бидон 1000л. който прибрах в гаража да не мръзне зимата.Под цистерната сложих хидрофорна система която ме снабдява с вода.Получи се просто и евтино.Естествено има неща които трябва да идоскосоря но това ще стане в последствие.Благодаря за вниманието!
  • 1
  • 2

Тема "Водоснабдяване на къща от сондаж-Моля за помощ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: